На данашњи дан: И опет злато, и опет балкон!

На данашњи дан одбрањено је најсјајније одличје из Атине. . . !

Кошарка 06.07.2017 | 23:40
На данашњи дан: И опет злато, и опет балкон!
Кошаркашка репрезентација Југославије наставила је доминацију на европској сцени. Није додуше било као у Атини 1995. године без пораза, али је легендарна тројка Александра Ђорђевића против Хрвата у другој фази такмичења пробудила до тада прилично успавану селекцију Жељка Обрадовића. Након комшија, падали су редом и Шпанци, Литванци и Грци. А у финалу опет Италијани.

Азури" су имали самопоуздање стечено у групном делу, када су сјајном игром успели да савладају Југославију. Али, оно што нису имали је искуство играња великих утакмица и, наравно, велике играче који су најбољи када је најпотребније. У финалном мечу Југославија је заиграла "гранитну" одбрану, од почетка ставивши до знања Италијанима да ће пехар остати у витринама Плавих.

Плави су противнику дозволили да постигне само 49 поена, а од самог старта меча Југославија је имала резултатску предност. Једини критичан тренутак био је почетком другог полувремена када су Италијани пришли на два поена заостатка (40:38), али су након тога наши кошаркаши поново подигли предност и у мирном финишу стигли до злата.



Утакмицу је обележила сјајна одбрана Зорана Савића над Фућком, који је у неколико тренутака меча тотално изгубио живце од немоћи, толико да је хтео физички да се обрачуна са југословенским центром. Италијани су веома тешко прихватали чињеницу да ће још једном изгубити од Југославије, па су у другом полувремену више пута неспортски фаулирали Плаве.

Најупечатљивији је био тренутак када је Алесандро Абио нокаутирао Ђорђевића приликом уласка под кош. "Плави" су остали присебни и заслужено су стигли до седме златне медаље у историји, тријумфом у финалу резултатом 61:49.

За најкорисније играча првенства проглашен је Александар Ђорђевић, док се у првој петорци нашао Предраг Даниловић, уз њега Одед Каташ (Израел), Литванац Артурас Карнишовас, Грегор Фућка (Италија) и Михаил Михајлов (Русија).

ЈУГОСЛАВИЈА - ИТАЛИЈА 61:49 (28:23)

Хала: Сан Ђорди.
Гледалаца: 10.500.
Судије: Карл Јунгебранд (Финска) и Виктор Мас (Шпанија).

ЈУГОСЛАВИЈА: Бодирога 14, Даниловић 10, Обрадовић, Лончар 2, Ђорђевић 8, Ребрача 12, Булатовић 6, Савић 4, Томашевић 2, Топић 3.

ИТАЛИЈА: Колдебела 2, Бонора 2, Фућка 12, Питис 3, Марконато 3, Галанда,  Мајерс 17, Морети, Абио, Фрозини, Геј.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар