Na današnji dan: I opet zlato, i opet balkon!

Na današnji dan odbranjeno je najsjajnije odličje iz Atine. . . !

Košarka 06.07.2017 | 23:40
Na današnji dan: I opet zlato, i opet balkon!
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije nastavila je dominaciju na evropskoj sceni. Nije doduše bilo kao u Atini 1995. godine bez poraza, ali je legendarna trojka Aleksandra Đorđevića protiv Hrvata u drugoj fazi takmičenja probudila do tada prilično uspavanu selekciju Željka Obradovića. Nakon komšija, padali su redom i Španci, Litvanci i Grci. A u finalu opet Italijani.

Azuri" su imali samopouzdanje stečeno u grupnom delu, kada su sjajnom igrom uspeli da savladaju Jugoslaviju. Ali, ono što nisu imali je iskustvo igranja velikih utakmica i, naravno, velike igrače koji su najbolji kada je najpotrebnije. U finalnom meču Jugoslavija je zaigrala "granitnu" odbranu, od početka stavivši do znanja Italijanima da će pehar ostati u vitrinama Plavih.

Plavi su protivniku dozvolili da postigne samo 49 poena, a od samog starta meča Jugoslavija je imala rezultatsku prednost. Jedini kritičan trenutak bio je početkom drugog poluvremena kada su Italijani prišli na dva poena zaostatka (40:38), ali su nakon toga naši košarkaši ponovo podigli prednost i u mirnom finišu stigli do zlata.



Utakmicu je obeležila sjajna odbrana Zorana Savića nad Fućkom, koji je u nekoliko trenutaka meča totalno izgubio živce od nemoći, toliko da je hteo fizički da se obračuna sa jugoslovenskim centrom. Italijani su veoma teško prihvatali činjenicu da će još jednom izgubiti od Jugoslavije, pa su u drugom poluvremenu više puta nesportski faulirali Plave.

Najupečatljiviji je bio trenutak kada je Alesandro Abio nokautirao Đorđevića prilikom ulaska pod koš. "Plavi" su ostali prisebni i zasluženo su stigli do sedme zlatne medalje u istoriji, trijumfom u finalu rezultatom 61:49.

Za najkorisnije igrača prvenstva proglašen je Aleksandar Đorđević, dok se u prvoj petorci našao Predrag Danilović, uz njega Oded Kataš (Izrael), Litvanac Arturas Karnišovas, Gregor Fućka (Italija) i Mihail Mihajlov (Rusija).

JUGOSLAVIJA - ITALIJA 61:49 (28:23)

Hala: San Đordi.
Gledalaca: 10.500.
Sudije: Karl Jungebrand (Finska) i Viktor Mas (Španija).

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 14, Danilović 10, Obradović, Lončar 2, Đorđević 8, Rebrača 12, Bulatović 6, Savić 4, Tomašević 2, Topić 3.

ITALIJA: Koldebela 2, Bonora 2, Fućka 12, Pitis 3, Markonato 3, Galanda,  Majers 17, Moreti, Abio, Frozini, Gej.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar