WБ - Хероина 4. дана: Двије операције, агонија и највећа побједа!

Од операције колена преко захвата на зглобу шаке до победе против тенисерке која је важила за једног од главних фаворита на Вимблдону – Магдалена Рибарикова.

Тенис 07.07.2017 | 11:15
WБ - Хероина 4. дана: Двије операције, агонија и највећа побједа!
Да је неко словачкој тенисерки пре годину дана рекао да ће 2017. године играти у трећем колу Вимблдона на начин на који је дотле дошла и после свега кроз шта је прошла, тешко да би му поверовала.

Још је невероватније што је 28-годишња играчица успела да од 16 мечева на трави ове сезоне добије чак 15. Једини пораз, Џоана Конта у Нотингему, пре него што је Конту изненадила Дона Векић у финалу. 

Рибарикова је сезону почела такмичећи се на ИТФ турнирима у фебруару. Седам месеци је одсуствовала због повреде левог зглоба шаке, а у марту ове године је била 453. тенисерка на свету. 

На Вимблдон је дошла са 87. места. И саму себе је изненадила колико је брзо напредовала.

Рибарикова нема богзна како позамашан фонд титула у каријери са WТА каравана, свега четири (два пута Вашингтон, Мемфис и Бирмингем), али је само ове године дошла и до четири ИТФ трофеја, па се на сличан начин као и наш Јанко Типсаревић ситним корацима ушуњала међу 100 најбољих на свету.

Као да је предосетила шта јој се спрема, трећа играчица на свету и по многима прва фавориткиња за освајање турнира Каролина Плишкова рекла је пред меч друге рунде против Рибарикове да је то вероватно најтежа противница коју је до сада извукла у другом колу неког Гренд слема.

Можда је то рекла и из куртоазије, али сада повратка нема јер Рибарикова иде даље. И то на какав начин… Рибарикова не само да је победила Плишкову, већ је добила после преокрета у тренуцима када се после наизглед лаганих 6:3 у првом сету чинило као да меч клизи по вољи Чехиње. На крају, 3:6, 7:5, 6:2 је на семафору писало у корист Словакиње.

Ако је Плишкова и веровала да јој ствари иду на руку, то није случај са њеном противницом. Девојчица која је тенис почела да игра са осам година, а са 15 се преселила у Братиславу да би тренирала на Националној тениској академији није била убеђена у сопствени пораз.

Од 0/0 у брејк приликама у првом сету, до 5/6 на крају меча, 33 винера и 26 грешака е био њен учинак. Неки од поена су били спектакуларни и завредели су овације строге тениске публике Ол Ингланд клаба.

“Било је врло тешко играти против Каролине јер игра веома добро и управо је освојила турнир. Нисам баш мислила да ћу изгубити меч, али нисам баш ни пуцала од самопоуздања. Тренутно сам без речи, осећај је невероватан”, рекла је Рибарикова после победе.

Рибариковој највише одговарају тврде подлоге и трава. Ово друго је доказала у Сурбитону и Ајлклију, мањим турнирима на којима је тријумфовала пре Вимблдона. Први турнир на коме је играла био је у фебруару Алтенкирхен у Немачкој.

Пакао кроз који је пролазила од Индијан Велса прошле године са зглобом, а касније и коленом после лошег проклизавања тада је престао.

Словачка тенисерка је после победе над 51. играчицом Моником Никулеску у првом колу у интервјуу за WТА Инсидер изјавила да би вероватно размишљала о повлачењу да има само две године више.

То ипак није учинила и дошла је неочекивано у треће коло највећег турнира. Пре само неколико месеци, ствари су за њу изгледале много другачије.

"Отишла сам да гледам наше девојке у Фед Купу, само да бих навијала и занимљиво је то што ме је много људи погледало у смислу, 'чекај, ти још играш тенис?'. Мислили су да сам готова. Било је тешко чути такве ствари зато што нисам била одсутна тако дуго. Али, када нисте пред очима људи, врло брзо заборављају на вас", прича РИбарикова.

Уколико у наредном колу против Лесије Цуренко не буде испала, сва је прилика да је публика на Вимблдону неће тако брзо заборавити. Каролина Плишкова сигурно неће.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар