WB - Heroina 4. dana: Dvije operacije, agonija i najveća pobjeda!

Od operacije kolena preko zahvata na zglobu šake do pobede protiv teniserke koja je važila za jednog od glavnih favorita na Vimbldonu – Magdalena Ribarikova.

Tenis 07.07.2017 | 11:15
WB - Heroina 4. dana: Dvije operacije, agonija i najveća pobjeda!
Da je neko slovačkoj teniserki pre godinu dana rekao da će 2017. godine igrati u trećem kolu Vimbldona na način na koji je dotle došla i posle svega kroz šta je prošla, teško da bi mu poverovala.

Još je neverovatnije što je 28-godišnja igračica uspela da od 16 mečeva na travi ove sezone dobije čak 15. Jedini poraz, Džoana Konta u Notingemu, pre nego što je Kontu iznenadila Dona Vekić u finalu. 

Ribarikova je sezonu počela takmičeći se na ITF turnirima u februaru. Sedam meseci je odsustvovala zbog povrede levog zgloba šake, a u martu ove godine je bila 453. teniserka na svetu. 

Na Vimbldon je došla sa 87. mesta. I samu sebe je iznenadila koliko je brzo napredovala.

Ribarikova nema bogzna kako pozamašan fond titula u karijeri sa WTA karavana, svega četiri (dva puta Vašington, Memfis i Birmingem), ali je samo ove godine došla i do četiri ITF trofeja, pa se na sličan način kao i naš Janko Tipsarević sitnim koracima ušunjala među 100 najboljih na svetu.

Kao da je predosetila šta joj se sprema, treća igračica na svetu i po mnogima prva favoritkinja za osvajanje turnira Karolina Pliškova rekla je pred meč druge runde protiv Ribarikove da je to verovatno najteža protivnica koju je do sada izvukla u drugom kolu nekog Grend slema.

Možda je to rekla i iz kurtoazije, ali sada povratka nema jer Ribarikova ide dalje. I to na kakav način… Ribarikova ne samo da je pobedila Pliškovu, već je dobila posle preokreta u trenucima kada se posle naizgled laganih 6:3 u prvom setu činilo kao da meč klizi po volji Čehinje. Na kraju, 3:6, 7:5, 6:2 je na semaforu pisalo u korist Slovakinje.

Ako je Pliškova i verovala da joj stvari idu na ruku, to nije slučaj sa njenom protivnicom. Devojčica koja je tenis počela da igra sa osam godina, a sa 15 se preselila u Bratislavu da bi trenirala na Nacionalnoj teniskoj akademiji nije bila ubeđena u sopstveni poraz.

Od 0/0 u brejk prilikama u prvom setu, do 5/6 na kraju meča, 33 vinera i 26 grešaka e bio njen učinak. Neki od poena su bili spektakularni i zavredeli su ovacije stroge teniske publike Ol Ingland klaba.

“Bilo je vrlo teško igrati protiv Karoline jer igra veoma dobro i upravo je osvojila turnir. Nisam baš mislila da ću izgubiti meč, ali nisam baš ni pucala od samopouzdanja. Trenutno sam bez reči, osećaj je neverovatan”, rekla je Ribarikova posle pobede.

Ribarikovoj najviše odgovaraju tvrde podloge i trava. Ovo drugo je dokazala u Surbitonu i Ajlkliju, manjim turnirima na kojima je trijumfovala pre Vimbldona. Prvi turnir na kome je igrala bio je u februaru Altenkirhen u Nemačkoj.

Pakao kroz koji je prolazila od Indijan Velsa prošle godine sa zglobom, a kasnije i kolenom posle lošeg proklizavanja tada je prestao.

Slovačka teniserka je posle pobede nad 51. igračicom Monikom Nikulesku u prvom kolu u intervjuu za WTA Insider izjavila da bi verovatno razmišljala o povlačenju da ima samo dve godine više.

To ipak nije učinila i došla je neočekivano u treće kolo najvećeg turnira. Pre samo nekoliko meseci, stvari su za nju izgledale mnogo drugačije.

"Otišla sam da gledam naše devojke u Fed Kupu, samo da bih navijala i zanimljivo je to što me je mnogo ljudi pogledalo u smislu, 'čekaj, ti još igraš tenis?'. Mislili su da sam gotova. Bilo je teško čuti takve stvari zato što nisam bila odsutna tako dugo. Ali, kada niste pred očima ljudi, vrlo brzo zaboravljaju na vas", priča RIbarikova.

Ukoliko u narednom kolu protiv Lesije Curenko ne bude ispala, sva je prilika da je publika na Vimbldonu neće tako brzo zaboraviti. Karolina Pliškova sigurno neće.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar