Анализа: Звездин ток прелазног рока...

Пет одлазака, шести близу, папиролошки без тренера, чекају се појачања. . .  Преостали евролигаши кују планове за наредну сезону. Црвено-бели засад тапкају у месту чекајући, пре свега, расплет ситуације око Дејана Радоњића.

Кошарка 07.07.2017 | 23:30
Анализа: Звездин ток прелазног рока...
Каква је само сезона иза Црвене звезде! Играли су играчи Дејана Радоњића као трансу већи део Евролиге, покорили неке од највећих клубова, без превише муке освојили домаћа и регионална такмичења. Знало се да ће бити тешко задржати играче који су стасали уз Радоњића и дигли сопствену цену на висок ниво, а то се и обистињава овог лета.

Многи су се пронашли у поменутом систему и дигли свој реноме, па је клубу било скоро немогуће да задржи Чарлса Џенкинса и Луку Митровића, док су Нејт Волтерс, ДионТомпсон и Марко Симоновић (прешао у Зенит) напустили екипу као слободни играчи зато што им је истекао уговор.

Звезда је за Џенкинса добила 100.000 долара, а он ће за две године у Русији зарадити чак 1.800.000 евра. Свакако сума којој црвено-бели не би могли да парирају. За Митровића је Звезда узела 220.000 евра, а он је у Немачкој потписао уговор на две године уз могућ продужетак уговора на још једну годину и зарадиће за то време око 950.000 евра.

Поред ових пет већ завршених одлазака, на помолу је и шести - Стефан Јовић. Практично је питање само где ће искусни плејмејкер играти наредне сезоне, а засад све указује на то да ће то бити Бајерн из Минхена Александра Ђорђевића.

Огњен Кузмић је на мети неких шпанских тимова (Реал Мадрид, Уникаха), а његова откупна клаузула у уговору износи 300.000 евра. Див из Добоја је везан за црвено-беле на још две године.

Бранко Лазић је без уговора и наредних дана видеће се да ли ће популарни ЛеБранко остати у клубу или ће потражити нову средину. За њега се интересовала Локомотива Кубањ СашеОбрадовића.

Милко Бјелица требало би да остане и наредне сезоне у клубу, као и Немања Дангубић, Марко Гудурић и Огњен Добрић који има дугорочан уговор. У тиму би требало да остану и млади Бориша Симанић и Петар Ракићевић, као и Ранко Симовић који је потписао професионални уговор са тимом на четири године.

Велико појачање је наравно Џона Болден који је потписао уговор на две године, али он је тренутно са Филделфијом и чека се да се види шта ће бити  - да ли остаје у НБА ( Звезда би добила обештећење) или ће се вратити у Звезду.

На крају, али најважније и највеће питање за Црвену звезду је место тренера. ДејанРадоњић је на конференцији за медије на крају сезоне истакао да правно више није тренер Звезде, а до данас се то није променило. Тако да, папиролошки и правно гледано, Звезда тренутно нема тренера.

И Звезда је једини клуб који ће се такмичити у Евролиги наредне сезоне који до данас није решио статус тренера, тако да из тога и логично проистиче да до сада нема никаквих конкретних информација када је довођење појачања у питању. Сви остали евролигаши су на добром путу да затворе ростере и реше питања најважнијих играча.

Али Звезда је и ранијих сезона знала да доведе добре играче када се богатији “испуцају”.

Знамо сви да то није идеално решење, али црвено-бели финансијски једноставно не могу да се рву са осталим евролигашима, а овог лета су новчано у још тежој ситуацији. Наведена имена на која Звезда (за сада) рачуна можда нису гарант искорака у Европи, па цела новчана ситуација може да доведе до тога да први пут откако је Небојша Човић у клубу Звезда не направи искорак у односу на прошлу сезону. Иначе, финансијска ситуација се донекле побољшава акцијом навијача “Донирај и доминирај”.

Када су евентуална појачања у питању, кошаркашки кулоарима се помињало интересовање за Мегиног Огњена Јарамаза кога су драфтовали Њујорк Никси, провлачило се и име ТејлораРочестија (слободан играч), мада је овај последњи имао велику плату у Локомотиви и ако не би спустио потраживања био би далеко од домета Црвене звезде. Звезда је сада практично на плеју само са Петром Ракићевићем, ако претпоставимо да ће Јовић напустити клуб. Помиње се и име Алексе Раданова (ФМП) као потенцијалног појачања.

Када се подвуче црта, за било какву даљу анализу прелазног рока потребно је видети шта ће бити са местом тренера.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар