Analiza: Zvezdin tok prelaznog roka...

Pet odlazaka, šesti blizu, papirološki bez trenera, čekaju se pojačanja. . .  Preostali evroligaši kuju planove za narednu sezonu. Crveno-beli zasad tapkaju u mestu čekajući, pre svega, rasplet situacije oko Dejana Radonjića.

Košarka 07.07.2017 | 23:30
Analiza: Zvezdin tok prelaznog roka...
Kakva je samo sezona iza Crvene zvezde! Igrali su igrači Dejana Radonjića kao transu veći deo Evrolige, pokorili neke od najvećih klubova, bez previše muke osvojili domaća i regionalna takmičenja. Znalo se da će biti teško zadržati igrače koji su stasali uz Radonjića i digli sopstvenu cenu na visok nivo, a to se i obistinjava ovog leta.

Mnogi su se pronašli u pomenutom sistemu i digli svoj renome, pa je klubu bilo skoro nemoguće da zadrži Čarlsa Dženkinsa i Luku Mitrovića, dok su Nejt Volters, DionTompson i Marko Simonović (prešao u Zenit) napustili ekipu kao slobodni igrači zato što im je istekao ugovor.

Zvezda je za Dženkinsa dobila 100.000 dolara, a on će za dve godine u Rusiji zaraditi čak 1.800.000 evra. Svakako suma kojoj crveno-beli ne bi mogli da pariraju. Za Mitrovića je Zvezda uzela 220.000 evra, a on je u Nemačkoj potpisao ugovor na dve godine uz moguć produžetak ugovora na još jednu godinu i zaradiće za to vreme oko 950.000 evra.

Pored ovih pet već završenih odlazaka, na pomolu je i šesti - Stefan Jović. Praktično je pitanje samo gde će iskusni plejmejker igrati naredne sezone, a zasad sve ukazuje na to da će to biti Bajern iz Minhena Aleksandra Đorđevića.

Ognjen Kuzmić je na meti nekih španskih timova (Real Madrid, Unikaha), a njegova otkupna klauzula u ugovoru iznosi 300.000 evra. Div iz Doboja je vezan za crveno-bele na još dve godine.

Branko Lazić je bez ugovora i narednih dana videće se da li će popularni LeBranko ostati u klubu ili će potražiti novu sredinu. Za njega se interesovala Lokomotiva Kubanj SašeObradovića.

Milko Bjelica trebalo bi da ostane i naredne sezone u klubu, kao i Nemanja Dangubić, Marko Gudurić i Ognjen Dobrić koji ima dugoročan ugovor. U timu bi trebalo da ostanu i mladi Boriša Simanić i Petar Rakićević, kao i Ranko Simović koji je potpisao profesionalni ugovor sa timom na četiri godine.

Veliko pojačanje je naravno Džona Bolden koji je potpisao ugovor na dve godine, ali on je trenutno sa Fildelfijom i čeka se da se vidi šta će biti  - da li ostaje u NBA ( Zvezda bi dobila obeštećenje) ili će se vratiti u Zvezdu.

Na kraju, ali najvažnije i najveće pitanje za Crvenu zvezdu je mesto trenera. DejanRadonjić je na konferenciji za medije na kraju sezone istakao da pravno više nije trener Zvezde, a do danas se to nije promenilo. Tako da, papirološki i pravno gledano, Zvezda trenutno nema trenera.

I Zvezda je jedini klub koji će se takmičiti u Evroligi naredne sezone koji do danas nije rešio status trenera, tako da iz toga i logično proističe da do sada nema nikakvih konkretnih informacija kada je dovođenje pojačanja u pitanju. Svi ostali evroligaši su na dobrom putu da zatvore rostere i reše pitanja najvažnijih igrača.

Ali Zvezda je i ranijih sezona znala da dovede dobre igrače kada se bogatiji “ispucaju”.

Znamo svi da to nije idealno rešenje, ali crveno-beli finansijski jednostavno ne mogu da se rvu sa ostalim evroligašima, a ovog leta su novčano u još težoj situaciji. Navedena imena na koja Zvezda (za sada) računa možda nisu garant iskoraka u Evropi, pa cela novčana situacija može da dovede do toga da prvi put otkako je Nebojša Čović u klubu Zvezda ne napravi iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Inače, finansijska situacija se donekle poboljšava akcijom navijača “Doniraj i dominiraj”.

Kada su eventualna pojačanja u pitanju, košarkaški kuloarima se pominjalo interesovanje za Meginog Ognjena Jaramaza koga su draftovali Njujork Niksi, provlačilo se i ime TejloraRočestija (slobodan igrač), mada je ovaj poslednji imao veliku platu u Lokomotivi i ako ne bi spustio potraživanja bio bi daleko od dometa Crvene zvezde. Zvezda je sada praktično na pleju samo sa Petrom Rakićevićem, ako pretpostavimo da će Jović napustiti klub. Pominje se i ime Alekse Radanova (FMP) kao potencijalnog pojačanja.

Kada se podvuče crta, za bilo kakvu dalju analizu prelaznog roka potrebno je videti šta će biti sa mestom trenera.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar