Жестоке реакције на одлуку суда

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће одлука Уставног суда БиХ којом су одбијене као неосноване апелације посланика Народне скупштине Републике Српске о 1. марту и 25. новембру додатно закомпликовати ситуацију и развити неповјерење у БиХ, те додао да је евидентно да ће Срби и даље славити 9. јануар, као што ће се у ФБиХ и даље славити 1. март.

Република Српска 06.07.2017 | 19:08
Жестоке реакције на одлуку суда
Иванић је истакао да је ова одлука још један доказ да је све политика и да нема ниједног принципа.  Он каже да је само у БиХ могуће оспоравати један датум јер је мимо воље једног народа, а прихватити други датум који је, такође, мимо воље једног народа.

"Не вјерујем да је за неког изненађујућа ова одлука Уставног суда БиХ. Што се мене тиче, ово је било очекивано. Ово је додатна компликација, додатно дизање тензија и додатно бављење прошлошћу о којој немамо исти став, нити ћемо га имати још дуго. Умјесто да се бавимо будућношћу и стварним животом ми ћемо потрошити дане причајући о посљедицама ове одлуке", рекао је Иванић на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву. 

Он сматра да у вези са овим није требало ништа ни почињати. 

"Евидентно је да ће се у Републици Српској славити 9. јануар и да то нико не може забранити, као што је евидентно да ће се у Федерацији БиХ обиљежавати 1. март и да ни то не може, нити је Српска икада хтјела да забрани, док није дошло до 9. јануара", навео је Иванић. 

Он сматра да је Уставни суд БиХ морао да има храбрости и снаге и да остане принципијелан. 

"Да је био принципијелан можда би и његова прва одлука о 9. јануару добила на тежини. Овако, одлука о 9. јануару нема смисла", рекао је Иванић.

Додик: Повући српске судије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће одлука Уставног суда БиХ продубити већ постојећи политички хаос у БиХ, те поручио да тај суд треба делегитимисати повлачењем из његовог рада двојице српских судија.



"То никада неће бити наши празници. Ни минимално повјерење у Уставни суд БиХ више не постоји. То је политичка одлука мотивисана искључиво доношењем лоших одлука за српски народ. Аргументација коју су употријебили у вези са нашим празником (9. јануар) сада не важи у готово идентичној ситуацији када они имају 1. март који вријеђа Србе", рекао је Додик новинарима у Зворнику. 

Додик је оцијенио да у Српској нема нико ко ће то прихватити.

"Треба престати било шта очекивати од тог суда, треба повући двојицу српских судија и учинити то мјесто нелегитимним, што треба радити у наредном периоду", истакао је предсједник Српске.

На питање хоће ли за ту иницијативу имати подршку других партија, ван владајуће коалиције, Додик је истакао да је овдје ријеч о интересима Српске и српског народа и да "све партије имају право да се мотивишу својим разлозима за и против". 

Додик је подсјетио да су у Уставном суду БиХ доминантна два Бошњака и три странца. 

"Ми се налазимо у једној заробљеничкој, да не кажем позицији окупације од суда који је мотивисан, не уставом или законом, већ искључиво политичким мотивима муслимана у БиХ", нагласио је Додик. 

Он је поручио да ће Српска наставити да обиљежава 9. јануар и да не обиљежава 1. март, те да се "грдно вара" неко ако се сада понаша славодобитно.

Двоструки аршини

Одлука Уставног суда потврда је двоструких аршина ФБиХ према Републици Српској – јасан је лидер СДС- Вукота Говедарица.

Говедарица поставља питање како и на основу чега је Уставни суд БиХ уставно дјеловао.



“Очигледно је Суд судио у складу са законима ФБиХ који дефинишу Дан независности и Дан државности, имајући у виду да на државном нивоу уопште и не постоји дан који дефинише те празнике, односно не постоји закон о државним празницима БиХ”, истиче лидер СДС-а.

Говедарица каже да ова одлука неће ништа промијенити.

“Република Српска ће и даље наставити да слави 9. јануар, у ФБиХ ће се обиљежавати 25. новембар и 1. март”, каже Говедарица наглашавајући:

“Остаје једна велика горчина сјећајући се шта је 1. март као датум изазвао у БиХ.”

Јединствен став

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Србима у овом тренутку потребан јединствен став из Републике Српске, без обзира на позицију и опозицију.



"Став ће бити заузет када се ишчита одлука Уставног суда и када се виде све њене посљедице. Када добијемо одлуку, видјећемо да ли предузимати нешто у правном смислу и шта, јер је ријеч о највишој законодавној инстанци. Треба предузимати кораке у оквиру међународних односа", оцијенио је Чубриловић. 

Он сматра да је Уставни суд БиХ показао да је у функцији једног, евентуално два народа, не узимајући у обзир чињеницу да је БиХ веома сложена држава три конститутивна народа и да треба доносити одлуке у смислу њиховог помирења. 

"Ова одлука је у најмању руку запрепастила, вјерујем, већину грађана у Републици Српској. Имати таква мјерила и такве аршине, показује да се ради о потпуно политичком суду који нема никакве везе са правом и правном заштитом и не знам само како Срби послије овакве одлуке могу да се осјећају у БиХ", нагласио је Чубриловић.

Чубриловић каже да оваква одлука не иде у прилог помирењу и напретку у БиХ и да показује да се не уважава ниједна чињеница која долази из Републике Српске, ма колико она била "правно поткована". 

Шеријатска правила

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић изјавио је да је оваквом одлуком отворена нова криза, те на директан и ригидан начин потврђено да у БиХ владају шеријатска правила.



Стевандић је оцијенио да оваква одлука представља крај илузије о равноправности јер је наметнута потпуна неравноправност која није у складу са интересима ентитета и народа. 

"Једном народу оспорена су историјска и културолошка права, што је другом дозвољено, чиме их стављају у исту ситуацију као и када је ријеч о третману жртава које су, такође, у неравноправном положају.

Стратишта српског народа у Федерацији БиХ не могу да се обиљеже, док су, са друге стране, српски представници обишли Поточаре и показали поштовање", рекао је Стевандић.

Компликација односа

Драган Чавић, лидер НДП, рекао је да ће данашња Одлука Уставног суда Босне и Херцеговине значити нову компликацију политичких односа у БиХ.

Чавић је оценио да Одлука има политички карактер.



''Одлука Уставног суда нажалост има политички карактер као и она о случају дана Републике. Тематика је иста. У сваком случају још једна компликација за политичке односе у овој земљи'', рекао је Чавић.

Погоршање односа

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да одлука Уставног суда не само да је преседан, него ће битно утицати на погоршање политичких односа у БиХ.



"Веома сам разочаран овом одлуком. По ко зна који пут Уставни суд стаје на страну оних који подстрекавају лоше односе у БиХ", рекао је Ђокић и додао да је Уставни суд БиХ још једном искористио политички приступ, а не правни. 

"Ако је Суд користио некакве аргументе према Републици Српској у вези са 9. јануаром, онда су те исте аргументе имали и за 1. март. То доводи до немогућег стања у овој земљи, у погледу могућности да поштујемо и да прихватамо одлуке уставног суда БиХ", сматра Ђокић.

Одлука суда болна

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић изјавио је да ће данашња одлука Уставног суда БиХ о 1. марту и 25. новембру произвести врло болне осјећаје у Српској, јер се њом покушавају потврдити два дана која су била погубна за Србе у БиХ.



“Изузетно смо незадовољни због одлуке Уставног суда. Зато смо и говорили да је битно да се промијене структура рада и начин доношења одлука у том суду, да би та правна институција била у потпуности власништво домаћих судија”, рекао је Бореновић и додао да у том случају одлуке не би биле доношене прегласавањем, већ уз сагласност судија који долазе из сва три конститутивна народа и из оба ентитета.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да као неосноване одбије захтјеве посланика из Српске за оцјеном уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности тзв. Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности тзв. Републике БиХ, Бореновић сматра да је требало добро размотрити када и у ком облику подносити апелацију којом би се на квалитетнији начин добио став Уставног суда БиХ о овим питањима.

Он је поставио питање предлагачима апелације да ли су на овај начин произвели врло штетно дејство, јер су, како је навео, индиректно потврдили ова два дана као празнике, што је катастрофално за српски народ и Републику Српску.

Нема будућности БиХ

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је, поводом одлуке Уставног суда, да ни највећи оптимисти више не могу вјеровати у будућност БиХ.



"Порука коју је послао Уставни суд БиХ гора је од онога што смо доживљавали у прошлости. Сви они који су добронамјерни очекују да у БиХ буде једнак приступ догађајима и појавама, али је очигледно да ни највећи оптимисти, након овакве пресуде, не могу више вјеровати у БиХ, нарочито не у њену будућност", изјавио је Павић.

Уставни суд БиХ одбио је као неосноване захтјеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности такозване Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности такозване Републике БиХ.

Коалиција која чини већину у Народној скупштини Републике Српске упутила је 6. децембра прошле године Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности Закона о проглашењу 25. новембра даном државности.

Посланици већине у Народној скупштни Републике Српске упутили су 11. октобра прошле године апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности БиХ.



Извор: БН/Агенције

Коментари / 118

Оставите коментар
Name

Кики

06.07.2017 17:20

Ма страсно. Миилееее референдум. Хоцемо дрзаву, нас Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

06.07.2017 17:54

Имас је а то је Србија.Босна припада Босанцима.

Name

Ре

06.07.2017 17:58

Идите у Србију,тамо це те зивјети у миру,Босна није за вас.

Name

xy

06.07.2017 18:04

А од чега би живио у тој држави?

Name

?Ре

06.07.2017 18:28

Кад би Миле смио урадити референдум хахахахаха

Name

Анадолија

06.07.2017 18:44

А да ти кренес за Анадолију.Ха Ре.

Name

боро

06.07.2017 18:53

Славиће свако своје још мало и онда свако својим путем . Чим добијемо председника који нема ораха и ког неће моћи нико уцјењивати , а има своје ја , следи референдум .

Name

мм

06.07.2017 19:06

Какав референдум ? Вуче Вас човјек за нос и одржава се на власти.Ентитет је то и ништа више.Дзаба се надате него радите нешто видите да РС привредно пропада и питање дана када ће банкрот.Видите било који град у Федерацији,привреда,хале,производња све ради а у РС бистре политику још коју годину и готово,на улицу,сумњам и пензије да ће те имати кад нико не уплаћује а хоћете референдум.Треба да се гласа контра а не референдум,ма немате Ви везе.Само Вам раде људи на будзету и то је то.Питање времена вјерујте скроз сте покрадени

Name

Он каже

06.07.2017 19:11

Шта се палите на празнике који се славе у иностранству

Name

Драган

06.07.2017 19:38

Уставни суд БИХ је политицки суд који доноси потпуно разлиците одлуке о идентицним апелацијама само сто ова долази са српске стране и мора да се одбије.Исту ствар ради и суд БИХ који под истим оптузбама у сви мпредметима пред судом за ратне злоцине оптузенима доноси не само разлиците одлуке него и дискриминирајуце по српске оптузенике јер у правилу њих осудјују на дугогодисње казне док босњаци добијају минималне казне.Па зар то није дискриминација невидјених размјера које пласира уставни суд БИХ и тузиластви и суд за ратне злоцине...

Name

Само свадја

06.07.2017 19:57

Само испољавајте мрзњу једни према другима а и додик и бакир и сви остали политицари су тески милионе марака. Имали смо рат коме је ста добро донио ја сам србин и уцествовао сам у том рату и никад висе. А коментари типа идите у србију па моја фамилија зиви преко 300 година у босни и немам намјеру никада ици из своје куце.

Name

несврстани

06.07.2017 20:06

НЕМА ОВДЈЕ НИ СУДА НИ ДРЗАВЕ - сви смо заједно пропали!

Name

Миа

06.07.2017 20:12

Ста су то Босанци? Таква категорија не постоји. То само мозе бити назив оних који зиве у Босни. Ста су Босанци по националности?

Name

Драгојло

06.07.2017 20:13

Ако су српске судије гласале на исти нацин као у одлуци у вези 9.јануар онда су морали гласати ПРОТИВ. У супротном су само доказали да су под утицајем Милетове политике.

Name

Ре само свадја

06.07.2017 20:25

С сто је свадја ако се не слазем.Није ми јасно.Нецу цовјеце да се слазем.Демократија је неслагање није слагање

Name

Глупости...

07.07.2017 04:59

Каквим се глупостима народ бави а ладно три четвртине људи и ФБиХ+РС незапослено, добар дио тога и гладан, 90.000 људи отишло за три године... У старом Риму било је хљеба и игара, ови наши политичари су нас навукли само на игре, сконтали људи да ни хљеб не морају да нам дају...Десетине хиљада гладних на све стране ал је битно да се млати празна слама око тога ко шта слави... Славите шта год ко хоће, кога је брига за то?

Name

Сомбреро

07.07.2017 05:17

Иде Миле лајковачком пругом. Који глупан. Одлуке уставног суда се морају поштовати. Сад нам ваља славити и 1.март и 25 Новембар. Знао је то Миле, зато је и поднио апелације. Код њега ти је само "дај да се не ради".

Name

Ре

07.07.2017 06:13

Босна похарана босње пуно сте СЕ дигли заборавили сте да до деведесет Пете нисте имали три десет посто БиХ док ван НАТО није помого ал ипак пола БиХ је србска и бит це.

Name

075

07.07.2017 06:19

Читам постове и не могу се отети закључку да Бошњаци и Срби из БиХ нису свјесни колико су "мали" и "безначајни" на мапи свијета! Схватите већ једном, да ми не одлучујемо о нашим судбинама јер "центри моћи" одлучују о томе!

Name

Блабла

07.07.2017 06:23

Сада све патриоте, спремни за нове ратове, само они не могу у ровове... Када сте потписивали Дејтон, засто сте пристали да је БиХ правни наследник РБиХ?- логично да је ово резултат тога. Засто сте нам увалили Ррпублика у имену, а немамо републичко уређење већ смо неки ентитет? Све смишљено да народ зезну и испадну добри политичари. Не могу борци освојити колико ви можете за столом изгубити!

Name

Ре: Ре

07.07.2017 06:27

А Херцеговина Херцеговцима.

Name

деда мраз

07.07.2017 06:35

Нек цркну дусмани , хо ,хо, хо X...

Name

добро јутро

07.07.2017 06:35

Је ли Баја рекао да је Федерација иностранство- ЈЕСТ, је ли Баја рекао да је Сарајево иностранство-ЈЕСТ, а видимо како исти тај Баја реагује на одлуке суда везаних за празнике у иностранству, дакле, цијело вријеме лаже и обањује јавност. Наравно да то његови симатизери и гласачи тешко могу разумјет.

Name

Миломир

07.07.2017 07:00

Па ста реци овај суд нека пресудјује и даље ста му Бакир наредјује а Србској друго нити непреостане но распис референдума о одцепљењу од те багре Србомрзеце једном заувек...

Name

Боки

07.07.2017 07:41

Припада вам федерација али оно сто није хрватско па ви видите.

Name

Ре Миа

07.07.2017 18:03

Боље шутити и бити сматран будалом него проговорити и отклонити сваку сумњу! Погледај у свој пасош шта си по националности. По националности си држављанин оне државе чије држављанство имаш. Образуј се, не шкоди... вјероватно си хтјела нешто о народности рећи.

Name

узгуз

07.07.2017 21:55

Благо вама са ваким политицарима, а ниста нису ни наси бољи све гњиде.

Name

Ајде реци

06.07.2017 17:23

Де висе не муљај.Јеси ти за 1 март или ниси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симке

06.07.2017 19:40

Нека славе ста хоце ми имамо дрзаву ,химну,заставу,скупстину,владу,полицију све сто има једна дрзава,а када им њихова браца Хрвати узму хецеговину оста це њима босна јест да це бити мала али велицина није битна они када су могли вјеру промјенити измислити нацију босњак измислити босански језик знаци лако се прилагодјавају Велики Селам за комсије босњаке

Name

Ре Симке

06.07.2017 19:55

Имас и пасос? Хахахаха

Name

микy

06.07.2017 21:21

А ста су американци.

Name

Ре

06.07.2017 21:58

Е мој симке јеси наиван. Сви до једног се кунете у Дејтон и на основу њега сте и добили РС. Устав је дио дејтона и тај 1.март и 25.нов су лијепо у Дејтону уписани којег је Милосевиц (Србија) као потписница признали и потписали. Ста сад пјените кад су они признали и потписали тај исти 1 март и 25 нов. Ако хоцете другације онда се мора укинути Дејтон а уједно се аутомаски укида и РС зато боље не цацкајте мецку. Како су се сви водеци диглу да неби било укидања РС и да неби слуцајно сви заврсили на неким црним листама.

Name

Ре

06.07.2017 22:11

Ма боли Доду нека ствар и за 1. и за 9. Њему су трн у оку јос само суд БиХ и уставни суд. Странци се висе не петљају у десавања него пустили да багра ради ста хоце, и јос само да му је како укинути Суд, онда је тек краљ.

Name

075

07.07.2017 06:20

Јеб.ли вас празници када већина не зна значење истих, када већина(ако имају посао) ринтају те дане код приватника за биједне "плате" и сада се "препиру" на порталу!!

Name

Саша

06.07.2017 17:39

Боље да се престанете бавити политиком тако це те помоци свом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2017 17:59

Ови политицари су били и остали једино гаранција рата на овим просторима јер је њихова једина мантра ,мантра рата из деведесетих.Додик предлазе рат ,остали као калимеро вицу то је неправда а да им није оваквих судова и оваквих одлука и других институција и њихових одлука са циновницима којие они контролису у сва три национална блока они би давно били политицка историја. У памет се народе и народи са ових простора овима сте задња рупа на свиралу они брину само о својим интересима.

Name

Симке

06.07.2017 20:23

Имам буразру Републике Србије и све остало Српско тј.насе зивим у.Бијељини цијели зивот слузио Српску војску зао ми је сто пјенис ста цу ти ја ....када вам васа браца хрвати узму своје неце вам пуно остати од васе босне али сте увјек добро досли да додјете код нас у Републику Српску али само туристицки поззз буразеру зив ти мени и здрав био

Name

Бураз

06.07.2017 20:52

Додји у Јању на пиву да мало дискутујемо о дрзави.

Name

Ре ре

07.07.2017 06:18

Додик предлазе Рат глуп си добро СЕ зна ста знаци прегласавање и ста СЕ десило прегласавањем деведесет друге и КО је то урадио и сад радите исто србски народ никад није зелио Рат ал ви зелите све дотле док вас подрзавају НАТО кад изгубите подрску бит цете КО бубице такав сте ви народ па цете СЕ опет изјасњават србима или хрватима.

Name

075

07.07.2017 06:22

@ Саша О томе ја "трубим" годинама на порталима, "наши политичари" да могу, а срећом не могу ништа више, сутра би покренули рат јер да истина о пљачкашким "приватизацијама" никада не изађе на видјело(из сва три "народа" тј. племена)!

Name

Ре Симке

08.07.2017 12:50

Браво Симке, тако се то ради! Само документа и држављандтво Р.Србије. Само немаш потребе се бринути шта ће нама остати, јер управо си ти то индиректно и одговорио, само изгледа ниси ни свјестан тога, али тако је боље. Захваљујући теби и таквима као ти, вас и "фали" највише по задњем попису. Браво Симке, само јако...

Name

Не контам

06.07.2017 17:40

Засто се правите блесави па народу тензије дизете. Па ви бар знате ста писе у дејтонском споразуму о насљедности постојања БиХ са свим сто је прати. И зна се какве су цињенице. Па цему увијек плакање да Суд треба бити само национално исто заступљен како се не би прегласавало?!! Јел прицате о Суду или Дому народа? Па јел могуце да и нова суткиња из Македоније такодјер мрзи србе? Како то да сваки странац мрзи србе? Невјероватно.. завјера цијелог свијета ста ли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Не Контам

06.07.2017 18:04

Знају они то знају само треба овцама од гласаца пунити главу да би лаксе купили гласове за сл.изборе

Name

Ре

06.07.2017 18:14

Па мрзе И вас муслимане.јел забрањују многи улазис у њиове дрзаве.па јел твоју накарадну тзв беиха само трецина воли ово висе нико.а сад је и јасно да и ако је било мале сансе сад је крај накарадне беиха.Зивјела Република Српска

Name

Ре.ре.

06.07.2017 18:46

Босну воли 52% становниства,односно вецина а ви је неморате ни вољјети.Босне це бити, било ти мило било ти криво.

Name

Босс

06.07.2017 19:14

Додик је флагрантно кршио одлуку уставног суда БиХ, и нема никакво право ништа коментарисати. Босна никада јача а он никада слабији.

Name

ре ре ре

06.07.2017 19:19

На 23% васе Босне мозда је проценат и веци,није ваљда да само 53% воли Босну.То је поразавајуци податак!

Name

075

07.07.2017 06:24

@ Не контам У праву сте, мени је драго што све већи број из свих етноса у БиХ почиње да мисли својом главом и да гледа својим очима!

Name

Кики

06.07.2017 17:43

Овог Стевандица треба добро налупат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2017 19:10

Хахахаха да да али цуј му изјаве серијат. Он одмах по неком серијату као то му је бомбастицно хахахаха

Name

И је серијат

06.07.2017 20:28

Па и је серијат уведен у Федерацији.Па зар није отац нације писао да је то једини и најбољи правни систем.И ста ту има спорно.Истина нисмо ни ми одмакли и код нас се суди цеифом,партијски,племенски.То је серијат.А римско право је судјење законом.Кики,Кики, у сколу се мора ици.

Name

Нено

06.07.2017 21:01

Ниста против било кога. Али кад процитам коментаре, и кад их напису неко ко није процито књигу у својих 50 год., Но цоммнент.

Name

кики

06.07.2017 21:14

Ет ти си изгледа једино процито ту књгу од ..оца нације.

Name

Нако

06.07.2017 17:43

Миле, срби су угрозени, референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полако бице

06.07.2017 19:16

Полако бице.Не брини.

Name

хахахаха

06.07.2017 19:38

Хоце хоцеее ко у бабее....

Name

медју нама

07.07.2017 06:06

Е вала неце бити ни Босне, ни по Дејтону ни по Баби!

Name

075

07.07.2017 06:44

Бошњаци и Срби само се ви свађајте, поздравља вас ваш Драган Човић из ХДЗ БиХ и трља руке задовољно!!

Name

блбл

06.07.2017 17:44

Хахаха Повуци двојицу судија . као да је теско убацити другу двојицу. У осталом ниси их ти ни постављао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.07.2017 19:18

Он све нешто повлачи и пријети како је узјахао на власт. 1. март је секуларни празник а он је уз 9, јануар доводио попове са кандилима а зна да је устав јасан, сва 3 народа су конститутивна. Политика коју он води је губитничка, само кукање и сталне пријетње, па он је пријетио блокади буџета за БиХ прије 10 година. Маргинални политичар са америчке црне листе.

Name

Опет цистацица

06.07.2017 17:49

Опет цистацица Сеада и два три странца србомсца кроје капу српском народу.Збогом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

06.07.2017 18:39

За чистачицу, а како су гласали Хрвати?

Name

мрцо

06.07.2017 20:23

Отац српске нације своједобно је написао: “Ми лажемо да бисмо обманули себе, да утешимо другога, лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно”. Добрица Цосиц

Name

БиХ

06.07.2017 17:55

БиХ све јаца и јаца,РС пред распадом.Рок миле рооок свиц свиц рооок миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

06.07.2017 19:13

Па ти са оваквима живи??? То су они и остаће. Ми памет у главу, мислим на нас србе.

Name

Цицана

06.07.2017 20:13

Са Потурицама не имати посла!!

Name

Милутин

06.07.2017 20:30

Комсије Босанци -Босњаци-Муслимани-Хрватско цвијеце итд.све сте ово били задњих 50-60 год.комплекси су опасна ствар зао ми је стварно поззз из Републике Српске

Name

Геј=океј

06.07.2017 18:00

Унутрашње уређење Босне и Херцеговине потписано у Дејтону, нема апсолутно никакве везе нити додирних тачака са 25.новембром и 1.мартом. 25.новембра 1943 године, на сједници ЗАВНОБИХ-а је САМО ПОТВРЂЕНА државност Босне и Херцеговине у њеним средњовјековним границама. 1.март је дан када је већинском вољом грађана на референдуму изгласана независност БиХ и излазак из тада већ непостојеће СФРЈ. 9-ти јануар и 25.новембар су два различита свијета. Први је небитни локални празник и парада попова, пропраћено преждеравањем на рачун гладног народа, док је други празник једне суверене, независне и међународно признате државе. Чланице УН-а, а по свему судећи и незваничне чланице НАТО још од 1997 године. Поредити један 9-ти јануар и 25.новембар, равно је поређењу датума када је Рудоњи из Лакташа никао први зуб и 14.јули, дан Француске револуције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.07.2017 19:20

Wоw, мудро збориш

Name

Драган за Геј-океј

06.07.2017 22:42

Види се да не познајес материју довољно да би коментарисао.Казес да је БИХ 25.новембра потврдјена као дрзава и да је добила своју дрзавност а ста је са 29.новембром 1945 год.гдје је БИХ потврдјена као равноправна република ФНРЈ.То је исто као када би признао мајку а не би оца или обрнуто ако си разумио а искрено се надам да цес разумјети...

Name

Т5

07.07.2017 03:34

Океј геј.

Name

Драган за Геј-океј

07.07.2017 05:29

Оцигледно да не познајес довољно материју казес да је 25.новембра потврдјена дрзавност БИХ а не спомињес 29.новембар гдје је Бих примљена као Једна од равноправних република ФНРЈ.То је исто када би признао оца а не би мајку или обрнуто ако си разумио а надам се да јеси.Ви заборављате да сте све остварили у бивсој СФРЈ а назалост исти став имају и хрвати који Хрватску виде само од 1991 године а прије је нигдје није било као да сте били на марсу...

Name

Геј=океј

07.07.2017 06:02

Знам ја врло добро шта се десило 29.новембра, али нисам баш сигуран да ти разумијеш разлику између сједнице ЗАВНОБИХ-а и АВНОЈ-а. На сједници АВНОЈ-је само потврђена одлука ЗАВНОБИХ-а, а Босна и Херцеговина је званично постала дио ФЕДЕРАЦИЈЕ/УНИЈЕ Југословенских република које су по Уставу ФНРЈ/СФРЈ биле суверене републике са правом на самосталност! Босна и Херцеговина је своје право искористила 1.марта 1992 године, годину дана послије изласка Словеније и Хрватске из СФРЈ, односно изашла је из крње Југославије. Неких 4 мјесеца послије СДСовског проглашења некаквих САО/МАО Босни, док је у исто вријеме тзв ЈНА укопавала артиљерију око босанских градова и извлачила/пљачкала наоружање Територијалне Одбране. 25.Новембар и 1.Март ће бити "укинути" онда када нестане живота на планети земљи. До тада има да га славиш и шутиш, да не би добио иза ушију! ❤❤❤❤❤ Цмммммокић

Name

075

07.07.2017 06:27

@ Геј=океј Мала исправка, незванична чланица НАТО од децембра 1995. када су преко понтонског моста на Сави код Орашја дошли са око 20.000 војника на бивши " Еагле Басе " код Тузле!

Name

Драган за Геј-океј

07.07.2017 06:37

Хрватска и Словенија су изврсиле противправну и противуставну сецесију од СФРЈ а ЈНА је била једина легална армија која је ститила дрзаву од противуставне сецесије а ко је вама крив сто су срби једини зељели да остану у бивсој дрзави јер су на то имали право и по уставу и морално како год хоцес а ви сте били на супротној страни која је зељела унистење те дрзаве па се онда питате како то да је војска ЈНА била против вас а у ствари није тако они су само ститили уставни поредак СФРЈ и народе који нису радили као сто сте ви нелегалним сецесијама и противуставним референдумима...

Name

Логика...

06.07.2017 18:08

Дје су тркље ?.. Пардон, пасос, лицна...застава испред УН. А јос се остало без ПАРА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страха

06.07.2017 18:12

Ово је храна за изборе.. сви гласати за Додика! Он ће упутити на путеве спасења

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

06.07.2017 18:14

Нисмо ми проблем ни на косову је исто све нам неваља ми смо народ богом дат без мана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

06.07.2017 18:34

Сада ици ка оцеплењу дрзаве републике српске

Name

Ре Пеки

06.07.2017 18:49

Теби не треба трактор,посто зивис у Зворнику,ста цемо ми који смо далеко од Србије.Призивас земљаце насиље.

Name

ННН

06.07.2017 18:16

Мени пасе сто висе празника мање се ради ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим босну

06.07.2017 18:17

То није уставни суд вец суд Бакира и његових босњака.сад треба све по виц из институција тзв беиха па нек муслимани одлуцује о беиха тј на својих 27 %.нек се фале да имају домовину

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Мрзим босну

06.07.2017 18:41

Оно вас 27%и хандри и оне на истоку и оне на западу,па сто себи дозвољавате да вам и једним и другим 27% одредјује судбину,гдје вам је та славна Српска храброст.

Name

ре мрзим босну

06.07.2017 19:29

А ти би да је којим случајем суд прихватио апелацију највјероватније носио име "волим Босну" , човјече, ми уживамо због твоје мржње која нема никаквог смисла, та мржња је само јефтини великосрпски концепт и ништа друго. кажеш "мрзим босну" а пре неки дан "нема Босне", па како ћеш мрзити нешто што не постоји ЛОЛ Шта се љутиш и дуваш, Додик крши одлуке уставног суда и он је најмање компетентан да коменатрише одлуке истог. Шта је са пописом становништва? све нека галама и негодовања и константна пријетња. Разумијеш ли ти да се вас више нико не боји ни са рукама на леђима. Ово све казује да је дејтонски мировни споразум ипак доба, тј. одличан за Босну и херцеговину. знам мука ти је, жали се потписницима мировног споразума.

Name

реално

06.07.2017 20:14

Ма Босна има ускоро да се распадне на дијелове!

Name

ре реално

07.07.2017 06:30

Тај филм ти гледати нецес.

Name

Креле

06.07.2017 18:19

Ма, само народ завадају..Уосталом свака дрзава прославља свој празник па токо и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ННН

06.07.2017 18:23

Преседнице помазите у Америки славе некакав 4 Јули као да Дрзавности то нас Србе вредза де види са Трумпом богати да то рјесис...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУДИЈА

06.07.2017 18:23

Ко ће луд оставити плату од око 7000 КМ хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2017 06:34

Не дајес му је ти.

Name

СОРОС

06.07.2017 19:09

Лига сампиона у србовању је поцела,цини ми се Додик је овог пута добио озбиљну конкуренцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

06.07.2017 21:39

Додо је цар јер цим га СИПА поцне испитиват он одма србује а овце га само прате...

Name

Успут

06.07.2017 19:28

Страсно!!! Магија, способност да појединац или у овом слуцају по мени организована криминална група или цак злоцинацко удрузење одвуце пазњу са битног на несто "мање битно". Тацно је да је ово дрзава три конститутвна, равноправна народа, није потребно доказивати, цињеница. Демократија, право да свако казе ста мисли..... код нас назалост изопацено, као и све.... мислимо али теско да це мо дуго постојати. Неоспорно је да свако има право да слави празник који представља дрзавност мадјутим ми заборављамо да дрзава нисмо, протекторат смо или ста вец. Слога куцу гради, то бар сви знамо. Ми се о једном датуму не моземо договорити, о цему би онда могли. За вријеме у коме зивимо нисмо стасали. Док се ми расправљамоно "битним стварима" оне јос битније це нас костати свега. Славицемо вјероватно дан глупости као дан дрзавности, друго и не заслузујемо. Мозда први април... засто не, боље и не заслузујемо, ми цобане бирамо, нико други. Само је разлика сто су они сваки дан богатији а ми сиромаснији, задузени. Контрола не постоји, никога се не боје, засто бих кад им слијепо вјерујемо. Мозда тако и треба, мозда нисмо висе заслузили. Народе правимо дрзаву. Правимо систем, не појединце. Појединац додје и продје, дрзава и систем су битни. Пријављујте гамад за свакли криминал, корупцију, за све нелеглно. Да се не богате на нас рацун, пријавите их и када баце папир на улицу. Када сви будемо имали и кад будемо сити договорицемо се и који је то дан дрзаве, републике. Господин из власенице који је написао " теско богу са нама, какви смо" није био свјестан или јесте, какву мудрост писе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2017 06:43

Свака цаст на коментару.

Name

радмило

06.07.2017 19:37

Ја као србин не знам ста да казем ако су датуми највеци проблем факат немамо спаса па људи моји славите ста хоцете дајте нам посао лако.је вама се препирати кад сте пуни пара а ми обицни људи једва презивљавамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

07.07.2017 06:31

@ радмило То је бит проблема, јер касе на свим нивоима у БиХ су празне или полупразне а гласачко тијело (њихови вазали) је нестрпљиво!!

Name

Цале!

06.07.2017 19:37

Ниједан од њих овде нема испод 5000 марака мјесецна примања,они имају заста да се боре ,а заста це обицан народ да се бори, у Републици Српској за кору сувог хљеба!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербо

07.07.2017 06:08

и што је трагикомично већина њих те паре о којима причаш прима из буџета државе коју негира и чије празнике непоштује ?!

Name

Рашо

06.07.2017 19:39

Они нека славе шта хоће,а Дан Републике 9-Јануар,тј Свети Стевафан је био и биће увек слављен,неможе нам то нико забранити,а зато није требао никакав референдум,џаба бачене паре,могло се то у нешто потребније употребити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

06.07.2017 19:39

Пусти уставни суд, имамо републику, имамо полицију, војска це се распасти сама од себе, ста це нам БиХ. Слави у РС ста хоцес настави и ради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре роки

06.07.2017 19:57

Ех да вам та Полиција добије оне униформе из Албаније онда тек имате све овако вам неста увијек фали...

Name

Купус

06.07.2017 19:49

Ето ово цитаво догадјање у РС је прилика и огледало и поука за све Србе да проуце сами себе и своје друство.Лос народ бира лосе политицаре.РС нико не дира то припада србима.Али мрзња је несто сто мора нестат из друства.Инаце це се сами унистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

06.07.2017 19:59

Јадан овај народ. Нек нам је бог на помоћи са овим нељудима. О чему се поставља питање и расправља у овом тренутку, а друштво и држава пред сломом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има, има тога

06.07.2017 20:52

Ајмо сад мало о 200 хиљада еура, па онда о правобраниоцу, геодетској управи....., па робне резерве, па банке, боска, па фонд екологије..., има тога, има има..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

07.07.2017 06:48

Ова одлука је досла ко кец на десетку. ТАман да се скрене пазња са вазних зивотних питања и ста це бити од свих оних препуцавања НИСТА као и до сад. А народ ко хепо коцкице одма се пале.

Name

Милан

06.07.2017 21:06

Народе Српски нека они славе и дан независности Камбодзе нас то не интересује ми имамо своју Републику Српску која крупним корацима гази у независност ста реци о онима који су зртвовали свој народ у Сребреници,исценирали маркале,Тузлу капија... Болест не бира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2017 06:49

Благо теби рахат од свега. Завидим ти.

Name

немас појма

07.07.2017 10:52

Е мој Милане они су зртвовали Сребреницу а додик је зртвовао Републику Српску.

Name

србин наа послу у федерацији

06.07.2017 22:39

Негаламите срби моји док сам славио 25 новембар радио сам у Добоју сад славим 9ЈАНУАР и радим у Тесњу .Мени не сметају ови птазници мени је залије моје фабрикре него празника рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

06.07.2017 22:43

Људи зашто се узбуђујете погледајте мало устав БиХ гдје каже да БиХ насљеђује све празнике Р БиХ док парламент не донесе нови закон о празницима сходно тому подносиоци захтјева су већ знали да ће захтјев бити одбијен,а сад политичари опет мало скупљају поене и србују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзордзе

06.07.2017 23:45

Дали смо стотку да удземо у коло сад дајемо хиљаду са изадземо. Додик предаје РС без метка . Ако спадне РС на ниво кантона ми смо на коњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улт

07.07.2017 01:35

Који примитивизам прво од ових Горе на сликама па онда овим доле сто овако блесаво пису и мисле о дрзави у којој хљеб једу и зиве фуј фуј фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

главна тема

07.07.2017 06:09

Па када БиХ након 25 година није стала на ноге, када це? То све говори. Додик има право када казе да је БиХ квази дрзава и да треба тразити друга рјесења.

Name

Какав народ таква власт

07.07.2017 04:47

Први председник владе РС-а :Касагић: Милошевић је 1995. спасио Бањалуку, он није крив за пад РСК. Рајко Касагић, професор и први премијер Републике Српске по завршетку рата, одлучио је да након 20 година исприча поједине мање познате детаље из периода када је био предсједник Владе РС. “На мјесто премијера изабрала ме је Народна скупштина РС, пошто сам претходно био посланик који није имао длаке на језику, због чега сам уживао углед и поштовање у народу и међу посланицима. Доласком на мјесто премијера одмах сам почео да се супротстављам огромном криминалу у самом врху тадашње власти РС, што ме је касније коштало премијерске функције, а умало и главе”, прича готово у даху Касагић. Када је ријеч о сарадњи са Слободаном Милошевићем, покојним предсједником СРЈ, Касагић каже: “На важне састанке са међународним представницима Слободан Милошевић је мене водио. Тако сам са Милошевићем био у Риму 1996. године на састанку мини-контакт групе, што ми је Радован Караџић страшно замјерио. Мени Караџић није дао да идем у Рим, али ја сам отишао, јер је било питање хоће ли српски народ опстати у БиХ. Тамо се расправљало о учвршћивању мира. Караџићу није одговарала моја популарност и сарадња са Милошевићем”, казе он. На питање како је спасена Бањалука, Касагић одговара: “Холбрук је 1995. године дошао код Слободана Милошевића и рекао му: Сутра пада Бањалука! Милошевић се са њим пет сати убијеђивао и препирао и рекао да Бањалука не смије пасти. Војска је већ правила понтонске мостове преко Врбаса. Ми смо позвали Милошевића и рекли да ће 150.000 Бањалучана доћи у Београд ако падне Бањалука и тражити гдје ће их смјестити, да ће настати хуманитарна катастрофа у којој ће страдати 850.000 људи. Послије пет сати убјеђивања и свађе, Милошевић је рекао да Србија улази у рат. Холбрук контактира са Клинтоном, затим зове Туђмана и Изетбеговића и каже им: Бил је рекао да се зауставе даље ратне активности и напредовање Хрвата и муслимана. И тако је спасена Бањалука.” О ратној улози Радована Караџића, Касагић не говори позитивно. “Борио сам се да зауставим шверц цигарета, нафте и других акцизних роба и огромну пљачку, гдје су се вртјели милиони марака, што није одговарало Радовану Караџићу. Нафту коју сам обезбиједио од Јевгенија Примакова – 20.000 тона за војску и народ, криминалци су украли и продали. Тражио сам да се испита шта је са машинама које су из Сарајева украдене и да се испита како високи државни функционери обилазе свјетске коцкарнице и коцкају са Арканом. Ти моји поступци створили су ми углед и популарност у народу, а и код међународне заједнице, због чега ме је Караџић смијенио након пет мјесеци мога рада”, каже Касагић. На питање како је било сарађивати са Милошевићем, Касагић каже: “Милошевић је настојао да Републику Српску промовише преко мене. Говорио је да је Рајко Касагић код међународне заједнице признат.” Касагић открива и какав је некадашњи лидер СРЈ и Социјалистичке партије Србије био као политичар. “Он је био један најпризнатији лидер на овим просторима. Међутим, он никад посао није завршио до краја и ту је његов проблем. Једноставно, кад је нуђен завршетак рата, он то није прихватио на вријеме”, каже Касагић и додаје да Милошевић није крив за пад Републике Српске Крајине. Касагић каже да је тадашње државно и војно руководство Републике Српске криво за пад 12 општина Високе Крајине и трагедију народа са тог подручја. (Ало)

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyц

07.07.2017 05:20

Никад напретка овдје у БиХ - и . Док владају два краља . Сад це те мјесецима млатити празну сламу , ко је у праву а ко није .. По мом мисљењи није нико у праву , сто година вам треба да се договорите око празника , становниства нестаје па заиста незнам засто толика борба око празника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

07.07.2017 08:59

Не знам засто се овдје пјени против Босњака? Колико сам процитао "резултат" је био 7:2, дакле и судије Хрвати су гласали за. И заборавите "треци ентитет" и "референдум о независности" и "референдум о уласку у НАТО", и све остале бљувотине. На изборима 2018. треба гласати за нове људе, инаце никога неце бити у Босни и Херцеговини за 10 година, односно мозда странци населе африканце и остале избјеглице из цитавог свијета, а онда смо ^&*%$£" језа у ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

07.07.2017 09:38

Сад сви важни, никог не занимају празници, служе политичарима за промоције, народ нема ништа од тога. Или их укините или све легализујте. Ово пишем ћисто из хуманих разлога јер се спремам отићи, као и многе колеге па ћу славити неке друге оразнике за које ме није брига ко је и зашто прогласио празницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стевандициу

07.07.2017 21:58

БОЉЕ ТИ ЈЕ ТИ ТРАЗИ ГДЕ ЦЕС БИТИ НОВИ ПАПАК И ПОГАДЈАЈ ЦЈЕНУ ИЗГУБИ ЦЕ ТИ ТИ КОЈИ СУ ТЕ ПРОСЛИ ПУТ КУПИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ