Žestoke reakcije na odluku suda

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će odluka Ustavnog suda BiH kojom su odbijene kao neosnovane apelacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske o 1. martu i 25. novembru dodatno zakomplikovati situaciju i razviti nepovjerenje u BiH, te dodao da je evidentno da će Srbi i dalje slaviti 9. januar, kao što će se u FBiH i dalje slaviti 1. mart.

Republika Srpska 06.07.2017 | 19:08
Žestoke reakcije na odluku suda
Ivanić je istakao da je ova odluka još jedan dokaz da je sve politika i da nema nijednog principa.  On kaže da je samo u BiH moguće osporavati jedan datum jer je mimo volje jednog naroda, a prihvatiti drugi datum koji je, takođe, mimo volje jednog naroda.

"Ne vjerujem da je za nekog iznenađujuća ova odluka Ustavnog suda BiH. Što se mene tiče, ovo je bilo očekivano. Ovo je dodatna komplikacija, dodatno dizanje tenzija i dodatno bavljenje prošlošću o kojoj nemamo isti stav, niti ćemo ga imati još dugo. Umjesto da se bavimo budućnošću i stvarnim životom mi ćemo potrošiti dane pričajući o posljedicama ove odluke", rekao je Ivanić na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu. 

On smatra da u vezi sa ovim nije trebalo ništa ni počinjati. 

"Evidentno je da će se u Republici Srpskoj slaviti 9. januar i da to niko ne može zabraniti, kao što je evidentno da će se u Federaciji BiH obilježavati 1. mart i da ni to ne može, niti je Srpska ikada htjela da zabrani, dok nije došlo do 9. januara", naveo je Ivanić. 

On smatra da je Ustavni sud BiH morao da ima hrabrosti i snage i da ostane principijelan. 

"Da je bio principijelan možda bi i njegova prva odluka o 9. januaru dobila na težini. Ovako, odluka o 9. januaru nema smisla", rekao je Ivanić.

Dodik: Povući srpske sudije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će odluka Ustavnog suda BiH produbiti već postojeći politički haos u BiH, te poručio da taj sud treba delegitimisati povlačenjem iz njegovog rada dvojice srpskih sudija.



"To nikada neće biti naši praznici. Ni minimalno povjerenje u Ustavni sud BiH više ne postoji. To je politička odluka motivisana isključivo donošenjem loših odluka za srpski narod. Argumentacija koju su upotrijebili u vezi sa našim praznikom (9. januar) sada ne važi u gotovo identičnoj situaciji kada oni imaju 1. mart koji vrijeđa Srbe", rekao je Dodik novinarima u Zvorniku. 

Dodik je ocijenio da u Srpskoj nema niko ko će to prihvatiti.

"Treba prestati bilo šta očekivati od tog suda, treba povući dvojicu srpskih sudija i učiniti to mjesto nelegitimnim, što treba raditi u narednom periodu", istakao je predsjednik Srpske.

Na pitanje hoće li za tu inicijativu imati podršku drugih partija, van vladajuće koalicije, Dodik je istakao da je ovdje riječ o interesima Srpske i srpskog naroda i da "sve partije imaju pravo da se motivišu svojim razlozima za i protiv". 

Dodik je podsjetio da su u Ustavnom sudu BiH dominantna dva Bošnjaka i tri stranca. 

"Mi se nalazimo u jednoj zarobljeničkoj, da ne kažem poziciji okupacije od suda koji je motivisan, ne ustavom ili zakonom, već isključivo političkim motivima muslimana u BiH", naglasio je Dodik. 

On je poručio da će Srpska nastaviti da obilježava 9. januar i da ne obilježava 1. mart, te da se "grdno vara" neko ako se sada ponaša slavodobitno.

Dvostruki aršini

Odluka Ustavnog suda potvrda je dvostrukih aršina FBiH prema Republici Srpskoj – jasan je lider SDS- Vukota Govedarica.

Govedarica postavlja pitanje kako i na osnovu čega je Ustavni sud BiH ustavno djelovao.



“Očigledno je Sud sudio u skladu sa zakonima FBiH koji definišu Dan nezavisnosti i Dan državnosti, imajući u vidu da na državnom nivou uopšte i ne postoji dan koji definiše te praznike, odnosno ne postoji zakon o državnim praznicima BiH”, ističe lider SDS-a.

Govedarica kaže da ova odluka neće ništa promijeniti.

“Republika Srpska će i dalje nastaviti da slavi 9. januar, u FBiH će se obilježavati 25. novembar i 1. mart”, kaže Govedarica naglašavajući:

“Ostaje jedna velika gorčina sjećajući se šta je 1. mart kao datum izazvao u BiH.”

Jedinstven stav

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Srbima u ovom trenutku potreban jedinstven stav iz Republike Srpske, bez obzira na poziciju i opoziciju.



"Stav će biti zauzet kada se iščita odluka Ustavnog suda i kada se vide sve njene posljedice. Kada dobijemo odluku, vidjećemo da li preduzimati nešto u pravnom smislu i šta, jer je riječ o najvišoj zakonodavnoj instanci. Treba preduzimati korake u okviru međunarodnih odnosa", ocijenio je Čubrilović. 

On smatra da je Ustavni sud BiH pokazao da je u funkciji jednog, eventualno dva naroda, ne uzimajući u obzir činjenicu da je BiH veoma složena država tri konstitutivna naroda i da treba donositi odluke u smislu njihovog pomirenja. 

"Ova odluka je u najmanju ruku zaprepastila, vjerujem, većinu građana u Republici Srpskoj. Imati takva mjerila i takve aršine, pokazuje da se radi o potpuno političkom sudu koji nema nikakve veze sa pravom i pravnom zaštitom i ne znam samo kako Srbi poslije ovakve odluke mogu da se osjećaju u BiH", naglasio je Čubrilović.

Čubrilović kaže da ovakva odluka ne ide u prilog pomirenju i napretku u BiH i da pokazuje da se ne uvažava nijedna činjenica koja dolazi iz Republike Srpske, ma koliko ona bila "pravno potkovana". 

Šerijatska pravila

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je da je ovakvom odlukom otvorena nova kriza, te na direktan i rigidan način potvrđeno da u BiH vladaju šerijatska pravila.



Stevandić je ocijenio da ovakva odluka predstavlja kraj iluzije o ravnopravnosti jer je nametnuta potpuna neravnopravnost koja nije u skladu sa interesima entiteta i naroda. 

"Jednom narodu osporena su istorijska i kulturološka prava, što je drugom dozvoljeno, čime ih stavljaju u istu situaciju kao i kada je riječ o tretmanu žrtava koje su, takođe, u neravnopravnom položaju.

Stratišta srpskog naroda u Federaciji BiH ne mogu da se obilježe, dok su, sa druge strane, srpski predstavnici obišli Potočare i pokazali poštovanje", rekao je Stevandić.

Komplikacija odnosa

Dragan Čavić, lider NDP, rekao je da će današnja Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine značiti novu komplikaciju političkih odnosa u BiH.

Čavić je ocenio da Odluka ima politički karakter.



''Odluka Ustavnog suda nažalost ima politički karakter kao i ona o slučaju dana Republike. Tematika je ista. U svakom slučaju još jedna komplikacija za političke odnose u ovoj zemlji'', rekao je Čavić.

Pogoršanje odnosa

Lider Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da odluka Ustavnog suda ne samo da je presedan, nego će bitno uticati na pogoršanje političkih odnosa u BiH.



"Veoma sam razočaran ovom odlukom. Po ko zna koji put Ustavni sud staje na stranu onih koji podstrekavaju loše odnose u BiH", rekao je Đokić i dodao da je Ustavni sud BiH još jednom iskoristio politički pristup, a ne pravni. 

"Ako je Sud koristio nekakve argumente prema Republici Srpskoj u vezi sa 9. januarom, onda su te iste argumente imali i za 1. mart. To dovodi do nemogućeg stanja u ovoj zemlji, u pogledu mogućnosti da poštujemo i da prihvatamo odluke ustavnog suda BiH", smatra Đokić.

Odluka suda bolna

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da će današnja odluka Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru proizvesti vrlo bolne osjećaje u Srpskoj, jer se njom pokušavaju potvrditi dva dana koja su bila pogubna za Srbe u BiH.



“Izuzetno smo nezadovoljni zbog odluke Ustavnog suda. Zato smo i govorili da je bitno da se promijene struktura rada i način donošenja odluka u tom sudu, da bi ta pravna institucija bila u potpunosti vlasništvo domaćih sudija”, rekao je Borenović i dodao da u tom slučaju odluke ne bi bile donošene preglasavanjem, već uz saglasnost sudija koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda i iz oba entiteta.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da kao neosnovane odbije zahtjeve poslanika iz Srpske za ocjenom ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti tzv. Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti tzv. Republike BiH, Borenović smatra da je trebalo dobro razmotriti kada i u kom obliku podnositi apelaciju kojom bi se na kvalitetniji način dobio stav Ustavnog suda BiH o ovim pitanjima.

On je postavio pitanje predlagačima apelacije da li su na ovaj način proizveli vrlo štetno dejstvo, jer su, kako je naveo, indirektno potvrdili ova dva dana kao praznike, što je katastrofalno za srpski narod i Republiku Srpsku.

Nema budućnosti BiH

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je, povodom odluke Ustavnog suda, da ni najveći optimisti više ne mogu vjerovati u budućnost BiH.



"Poruka koju je poslao Ustavni sud BiH gora je od onoga što smo doživljavali u prošlosti. Svi oni koji su dobronamjerni očekuju da u BiH bude jednak pristup događajima i pojavama, ali je očigledno da ni najveći optimisti, nakon ovakve presude, ne mogu više vjerovati u BiH, naročito ne u njenu budućnost", izjavio je Pavić.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti takozvane Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti takozvane Republike BiH.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.

Poslanici većine u Narodnoj skupštni Republike Srpske uputili su 11. oktobra prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH.



Izvor: BN/Agencije

Komentari / 118

Ostavite komentar
Name

Kiki

06.07.2017 17:20

Ma strasno. Miileeee referendum. Hocemo drzavu, nas Srba.

ODGOVORITE
Name

Re.

06.07.2017 17:54

Imas je a to je Srbija.Bosna pripada Bosancima.

Name

Re

06.07.2017 17:58

Idite u Srbiju,tamo ce te zivjeti u miru,Bosna nije za vas.

Name

xy

06.07.2017 18:04

A od čega bi živio u toj državi?

Name

?Re

06.07.2017 18:28

Kad bi Mile smio uraditi referendum hahahahaha

Name

Anadolija

06.07.2017 18:44

A da ti krenes za Anadoliju.Ha Re.

Name

boro

06.07.2017 18:53

Slaviće svako svoje još malo i onda svako svojim putem . Čim dobijemo predsednika koji nema oraha i kog neće moći niko ucjenjivati , a ima svoje ja , sledi referendum .

Name

mm

06.07.2017 19:06

Kakav referendum ? Vuče Vas čovjek za nos i održava se na vlasti.Entitet je to i ništa više.Dzaba se nadate nego radite nešto vidite da RS privredno propada i pitanje dana kada će bankrot.Vidite bilo koji grad u Federaciji,privreda,hale,proizvodnja sve radi a u RS bistre politiku još koju godinu i gotovo,na ulicu,sumnjam i penzije da će te imati kad niko ne uplaćuje a hoćete referendum.Treba da se glasa kontra a ne referendum,ma nemate Vi veze.Samo Vam rade ljudi na budzetu i to je to.Pitanje vremena vjerujte skroz ste pokradeni

Name

On kaže

06.07.2017 19:11

Šta se palite na praznike koji se slave u inostranstvu

Name

Dragan

06.07.2017 19:38

Ustavni sud BIH je politicki sud koji donosi potpuno razlicite odluke o identicnim apelacijama samo sto ova dolazi sa srpske strane i mora da se odbije.Istu stvar radi i sud BIH koji pod istim optuzbama u svi mpredmetima pred sudom za ratne zlocine optuzenima donosi ne samo razlicite odluke nego i diskriminirajuce po srpske optuzenike jer u pravilu njih osudjuju na dugogodisnje kazne dok bosnjaci dobijaju minimalne kazne.Pa zar to nije diskriminacija nevidjenih razmjera koje plasira ustavni sud BIH i tuzilastvi i sud za ratne zlocine...

Name

Samo svadja

06.07.2017 19:57

Samo ispoljavajte mrznju jedni prema drugima a i dodik i bakir i svi ostali politicari su teski milione maraka. Imali smo rat kome je sta dobro donio ja sam srbin i ucestvovao sam u tom ratu i nikad vise. A komentari tipa idite u srbiju pa moja familija zivi preko 300 godina u bosni i nemam namjeru nikada ici iz svoje kuce.

Name

nesvrstani

06.07.2017 20:06

NEMA OVDJE NI SUDA NI DRZAVE - svi smo zajedno propali!

Name

Mia

06.07.2017 20:12

Sta su to Bosanci? Takva kategorija ne postoji. To samo moze biti naziv onih koji zive u Bosni. Sta su Bosanci po nacionalnosti?

Name

Dragojlo

06.07.2017 20:13

Ako su srpske sudije glasale na isti nacin kao u odluci u vezi 9.januar onda su morali glasati PROTIV. U suprotnom su samo dokazali da su pod uticajem Miletove politike.

Name

Re samo svadja

06.07.2017 20:25

S sto je svadja ako se ne slazem.Nije mi jasno.Necu covjece da se slazem.Demokratija je neslaganje nije slaganje

Name

Gluposti...

07.07.2017 04:59

Kakvim se glupostima narod bavi a ladno tri četvrtine ljudi i FBiH+RS nezaposleno, dobar dio toga i gladan, 90.000 ljudi otišlo za tri godine... U starom Rimu bilo je hljeba i igara, ovi naši političari su nas navukli samo na igre, skontali ljudi da ni hljeb ne moraju da nam daju...Desetine hiljada gladnih na sve strane al je bitno da se mlati prazna slama oko toga ko šta slavi... Slavite šta god ko hoće, koga je briga za to?

Name

Sombrero

07.07.2017 05:17

Ide Mile lajkovačkom prugom. Koji glupan. Odluke ustavnog suda se moraju poštovati. Sad nam valja slaviti i 1.mart i 25 Novembar. Znao je to Mile, zato je i podnio apelacije. Kod njega ti je samo "daj da se ne radi".

Name

Re

07.07.2017 06:13

Bosna poharana bosnje puno ste SE digli zaboravili ste da do devedeset Pete niste imali tri deset posto BiH dok van NATO nije pomogo al ipak pola BiH je srbska i bit ce.

Name

075

07.07.2017 06:19

Čitam postove i ne mogu se oteti zaključku da Bošnjaci i Srbi iz BiH nisu svjesni koliko su "mali" i "beznačajni" na mapi svijeta! Shvatite već jednom, da mi ne odlučujemo o našim sudbinama jer "centri moći" odlučuju o tome!

Name

Blabla

07.07.2017 06:23

Sada sve patriote, spremni za nove ratove, samo oni ne mogu u rovove... Kada ste potpisivali Dejton, zasto ste pristali da je BiH pravni naslednik RBiH?- logično da je ovo rezultat toga. Zasto ste nam uvalili Rrpublika u imenu, a nemamo republičko uređenje već smo neki entitet? Sve smišljeno da narod zeznu i ispadnu dobri političari. Ne mogu borci osvojiti koliko vi možete za stolom izgubiti!

Name

Re: Re

07.07.2017 06:27

A Hercegovina Hercegovcima.

Name

deda mraz

07.07.2017 06:35

Nek crknu dusmani , ho ,ho, ho X...

Name

dobro jutro

07.07.2017 06:35

Je li Baja rekao da je Federacija inostranstvo- JEST, je li Baja rekao da je Sarajevo inostranstvo-JEST, a vidimo kako isti taj Baja reaguje na odluke suda vezanih za praznike u inostranstvu, dakle, cijelo vrijeme laže i obanjuje javnost. Naravno da to njegovi simatizeri i glasači teško mogu razumjet.

Name

Milomir

07.07.2017 07:00

Pa sta reci ovaj sud neka presudjuje i dalje sta mu Bakir naredjuje a Srbskoj drugo niti nepreostane no raspis referenduma o odcepljenju od te bagre Srbomrzece jednom zauvek...

Name

Boki

07.07.2017 07:41

Pripada vam federacija ali ono sto nije hrvatsko pa vi vidite.

Name

Re Mia

07.07.2017 18:03

Bolje šutiti i biti smatran budalom nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju! Pogledaj u svoj pasoš šta si po nacionalnosti. Po nacionalnosti si državljanin one države čije državljanstvo imaš. Obrazuj se, ne škodi... vjerovatno si htjela nešto o narodnosti reći.

Name

uzguz

07.07.2017 21:55

Blago vama sa vakim politicarima, a nista nisu ni nasi bolji sve gnjide.

Name

Ajde reci

06.07.2017 17:23

De vise ne muljaj.Jesi ti za 1 mart ili nisi.

ODGOVORITE
Name

Simke

06.07.2017 19:40

Neka slave sta hoce mi imamo drzavu ,himnu,zastavu,skupstinu,vladu,policiju sve sto ima jedna drzava,a kada im njihova braca Hrvati uzmu hecegovinu osta ce njima bosna jest da ce biti mala ali velicina nije bitna oni kada su mogli vjeru promjeniti izmisliti naciju bosnjak izmisliti bosanski jezik znaci lako se prilagodjavaju Veliki Selam za komsije bosnjake

Name

Re Simke

06.07.2017 19:55

Imas i pasos? Hahahaha

Name

miky

06.07.2017 21:21

A sta su amerikanci.

Name

Re

06.07.2017 21:58

E moj simke jesi naivan. Svi do jednog se kunete u Dejton i na osnovu njega ste i dobili RS. Ustav je dio dejtona i taj 1.mart i 25.nov su lijepo u Dejtonu upisani kojeg je Milosevic (Srbija) kao potpisnica priznali i potpisali. Sta sad pjenite kad su oni priznali i potpisali taj isti 1 mart i 25 nov. Ako hocete drugacije onda se mora ukinuti Dejton a ujedno se automaski ukida i RS zato bolje ne cackajte mecku. Kako su se svi vodeci diglu da nebi bilo ukidanja RS i da nebi slucajno svi zavrsili na nekim crnim listama.

Name

Re

06.07.2017 22:11

Ma boli Dodu neka stvar i za 1. i za 9. Njemu su trn u oku jos samo sud BiH i ustavni sud. Stranci se vise ne petljaju u desavanja nego pustili da bagra radi sta hoce, i jos samo da mu je kako ukinuti Sud, onda je tek kralj.

Name

075

07.07.2017 06:20

Jeb.li vas praznici kada većina ne zna značenje istih, kada većina(ako imaju posao) rintaju te dane kod privatnika za bijedne "plate" i sada se "prepiru" na portalu!!

Name

Saša

06.07.2017 17:39

Bolje da se prestanete baviti politikom tako ce te pomoci svom narodu

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2017 17:59

Ovi politicari su bili i ostali jedino garancija rata na ovim prostorima jer je njihova jedina mantra ,mantra rata iz devedesetih.Dodik predlaze rat ,ostali kao kalimero vicu to je nepravda a da im nije ovakvih sudova i ovakvih odluka i drugih institucija i njihovih odluka sa cinovnicima kojie oni kontrolisu u sva tri nacionalna bloka oni bi davno bili politicka istorija. U pamet se narode i narodi sa ovih prostora ovima ste zadnja rupa na sviralu oni brinu samo o svojim interesima.

Name

Simke

06.07.2017 20:23

Imam burazru Republike Srbije i sve ostalo Srpsko tj.nase zivim u.Bijeljini cijeli zivot sluzio Srpsku vojsku zao mi je sto pjenis sta cu ti ja ....kada vam vasa braca hrvati uzmu svoje nece vam puno ostati od vase bosne ali ste uvjek dobro dosli da dodjete kod nas u Republiku Srpsku ali samo turisticki pozzz burazeru ziv ti meni i zdrav bio

Name

Buraz

06.07.2017 20:52

Dodji u Janju na pivu da malo diskutujemo o drzavi.

Name

Re re

07.07.2017 06:18

Dodik predlaze Rat glup si dobro SE zna sta znaci preglasavanje i sta SE desilo preglasavanjem devedeset druge i KO je to uradio i sad radite isto srbski narod nikad nije zelio Rat al vi zelite sve dotle dok vas podrzavaju NATO kad izgubite podrsku bit cete KO bubice takav ste vi narod pa cete SE opet izjasnjavat srbima ili hrvatima.

Name

075

07.07.2017 06:22

@ Saša O tome ja "trubim" godinama na portalima, "naši političari" da mogu, a srećom ne mogu ništa više, sutra bi pokrenuli rat jer da istina o pljačkaškim "privatizacijama" nikada ne izađe na vidjelo(iz sva tri "naroda" tj. plemena)!

Name

Re Simke

08.07.2017 12:50

Bravo Simke, tako se to radi! Samo dokumenta i državljandtvo R.Srbije. Samo nemaš potrebe se brinuti šta će nama ostati, jer upravo si ti to indirektno i odgovorio, samo izgleda nisi ni svjestan toga, ali tako je bolje. Zahvaljujući tebi i takvima kao ti, vas i "fali" najviše po zadnjem popisu. Bravo Simke, samo jako...

Name

Ne kontam

06.07.2017 17:40

Zasto se pravite blesavi pa narodu tenzije dizete. Pa vi bar znate sta pise u dejtonskom sporazumu o nasljednosti postojanja BiH sa svim sto je prati. I zna se kakve su cinjenice. Pa cemu uvijek plakanje da Sud treba biti samo nacionalno isto zastupljen kako se ne bi preglasavalo?!! Jel pricate o Sudu ili Domu naroda? Pa jel moguce da i nova sutkinja iz Makedonije takodjer mrzi srbe? Kako to da svaki stranac mrzi srbe? Nevjerovatno.. zavjera cijelog svijeta sta li..

ODGOVORITE
Name

Re.Ne Kontam

06.07.2017 18:04

Znaju oni to znaju samo treba ovcama od glasaca puniti glavu da bi lakse kupili glasove za sl.izbore

Name

Re

06.07.2017 18:14

Pa mrze I vas muslimane.jel zabranjuju mnogi ulazis u njiove drzave.pa jel tvoju nakaradnu tzv beiha samo trecina voli ovo vise niko.a sad je i jasno da i ako je bilo male sanse sad je kraj nakaradne beiha.Zivjela Republika Srpska

Name

Re.re.

06.07.2017 18:46

Bosnu voli 52% stanovnistva,odnosno vecina a vi je nemorate ni voljjeti.Bosne ce biti, bilo ti milo bilo ti krivo.

Name

Boss

06.07.2017 19:14

Dodik je flagrantno kršio odluku ustavnog suda BiH, i nema nikakvo pravo ništa komentarisati. Bosna nikada jača a on nikada slabiji.

Name

re re re

06.07.2017 19:19

Na 23% vase Bosne mozda je procenat i veci,nije valjda da samo 53% voli Bosnu.To je porazavajuci podatak!

Name

075

07.07.2017 06:24

@ Ne kontam U pravu ste, meni je drago što sve veći broj iz svih etnosa u BiH počinje da misli svojom glavom i da gleda svojim očima!

Name

Kiki

06.07.2017 17:43

Ovog Stevandica treba dobro nalupat.

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2017 19:10

Hahahaha da da ali cuj mu izjave serijat. On odmah po nekom serijatu kao to mu je bombasticno hahahaha

Name

I je serijat

06.07.2017 20:28

Pa i je serijat uveden u Federaciji.Pa zar nije otac nacije pisao da je to jedini i najbolji pravni sistem.I sta tu ima sporno.Istina nismo ni mi odmakli i kod nas se sudi ceifom,partijski,plemenski.To je serijat.A rimsko pravo je sudjenje zakonom.Kiki,Kiki, u skolu se mora ici.

Name

Neno

06.07.2017 21:01

Nista protiv bilo koga. Ali kad procitam komentare, i kad ih napisu neko ko nije procito knjigu u svojih 50 god., No commnent.

Name

kiki

06.07.2017 21:14

Et ti si izgleda jedino procito tu knjgu od ..oca nacije.

Name

Nako

06.07.2017 17:43

Mile, srbi su ugrozeni, referendum

ODGOVORITE
Name

Polako bice

06.07.2017 19:16

Polako bice.Ne brini.

Name

hahahaha

06.07.2017 19:38

Hoce hoceee ko u babee....

Name

medju nama

07.07.2017 06:06

E vala nece biti ni Bosne, ni po Dejtonu ni po Babi!

Name

075

07.07.2017 06:44

Bošnjaci i Srbi samo se vi svađajte, pozdravlja vas vaš Dragan Čović iz HDZ BiH i trlja ruke zadovoljno!!

Name

blbl

06.07.2017 17:44

Hahaha Povuci dvojicu sudija . kao da je tesko ubaciti drugu dvojicu. U ostalom nisi ih ti ni postavljao.

ODGOVORITE
Name

re

06.07.2017 19:18

On sve nešto povlači i prijeti kako je uzjahao na vlast. 1. mart je sekularni praznik a on je uz 9, januar dovodio popove sa kandilima a zna da je ustav jasan, sva 3 naroda su konstitutivna. Politika koju on vodi je gubitnička, samo kukanje i stalne prijetnje, pa on je prijetio blokadi budžeta za BiH prije 10 godina. Marginalni političar sa američke crne liste.

Name

Opet cistacica

06.07.2017 17:49

Opet cistacica Seada i dva tri stranca srbomsca kroje kapu srpskom narodu.Zbogom.

ODGOVORITE
Name

Sudija

06.07.2017 18:39

Za čistačicu, a kako su glasali Hrvati?

Name

mrco

06.07.2017 20:23

Otac srpske nacije svojedobno je napisao: “Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”. Dobrica Cosic

Name

BiH

06.07.2017 17:55

BiH sve jaca i jaca,RS pred raspadom.Rok mile roook svic svic roook mile.

ODGOVORITE
Name

Maja

06.07.2017 19:13

Pa ti sa ovakvima živi??? To su oni i ostaće. Mi pamet u glavu, mislim na nas srbe.

Name

Cicana

06.07.2017 20:13

Sa Poturicama ne imati posla!!

Name

Milutin

06.07.2017 20:30

Komsije Bosanci -Bosnjaci-Muslimani-Hrvatsko cvijece itd.sve ste ovo bili zadnjih 50-60 god.kompleksi su opasna stvar zao mi je stvarno pozzz iz Republike Srpske

Name

Gej=okej

06.07.2017 18:00

Unutrašnje uređenje Bosne i Hercegovine potpisano u Dejtonu, nema apsolutno nikakve veze niti dodirnih tačaka sa 25.novembrom i 1.martom. 25.novembra 1943 godine, na sjednici ZAVNOBIH-a je SAMO POTVRĐENA državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama. 1.mart je dan kada je većinskom voljom građana na referendumu izglasana nezavisnost BiH i izlazak iz tada već nepostojeće SFRJ. 9-ti januar i 25.novembar su dva različita svijeta. Prvi je nebitni lokalni praznik i parada popova, propraćeno prežderavanjem na račun gladnog naroda, dok je drugi praznik jedne suverene, nezavisne i međunarodno priznate države. Članice UN-a, a po svemu sudeći i nezvanične članice NATO još od 1997 godine. Porediti jedan 9-ti januar i 25.novembar, ravno je poređenju datuma kada je Rudonji iz Laktaša nikao prvi zub i 14.juli, dan Francuske revolucije...

ODGOVORITE
Name

re

06.07.2017 19:20

Wow, mudro zboriš

Name

Dragan za Gej-okej

06.07.2017 22:42

Vidi se da ne poznajes materiju dovoljno da bi komentarisao.Kazes da je BIH 25.novembra potvrdjena kao drzava i da je dobila svoju drzavnost a sta je sa 29.novembrom 1945 god.gdje je BIH potvrdjena kao ravnopravna republika FNRJ.To je isto kao kada bi priznao majku a ne bi oca ili obrnuto ako si razumio a iskreno se nadam da ces razumjeti...

Name

T5

07.07.2017 03:34

Okej gej.

Name

Dragan za Gej-okej

07.07.2017 05:29

Ocigledno da ne poznajes dovoljno materiju kazes da je 25.novembra potvrdjena drzavnost BIH a ne spominjes 29.novembar gdje je Bih primljena kao Jedna od ravnopravnih republika FNRJ.To je isto kada bi priznao oca a ne bi majku ili obrnuto ako si razumio a nadam se da jesi.Vi zaboravljate da ste sve ostvarili u bivsoj SFRJ a nazalost isti stav imaju i hrvati koji Hrvatsku vide samo od 1991 godine a prije je nigdje nije bilo kao da ste bili na marsu...

Name

Gej=okej

07.07.2017 06:02

Znam ja vrlo dobro šta se desilo 29.novembra, ali nisam baš siguran da ti razumiješ razliku između sjednice ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a. Na sjednici AVNOJ-je samo potvrđena odluka ZAVNOBIH-a, a Bosna i Hercegovina je zvanično postala dio FEDERACIJE/UNIJE Jugoslovenskih republika koje su po Ustavu FNRJ/SFRJ bile suverene republike sa pravom na samostalnost! Bosna i Hercegovina je svoje pravo iskoristila 1.marta 1992 godine, godinu dana poslije izlaska Slovenije i Hrvatske iz SFRJ, odnosno izašla je iz krnje Jugoslavije. Nekih 4 mjeseca poslije SDSovskog proglašenja nekakvih SAO/MAO Bosni, dok je u isto vrijeme tzv JNA ukopavala artiljeriju oko bosanskih gradova i izvlačila/pljačkala naoružanje Teritorijalne Odbrane. 25.Novembar i 1.Mart će biti "ukinuti" onda kada nestane života na planeti zemlji. Do tada ima da ga slaviš i šutiš, da ne bi dobio iza ušiju! ❤❤❤❤❤ Cmmmmmokić

Name

075

07.07.2017 06:27

@ Gej=okej Mala ispravka, nezvanična članica NATO od decembra 1995. kada su preko pontonskog mosta na Savi kod Orašja došli sa oko 20.000 vojnika na bivši " Eagle Base " kod Tuzle!

Name

Dragan za Gej-okej

07.07.2017 06:37

Hrvatska i Slovenija su izvrsile protivpravnu i protivustavnu secesiju od SFRJ a JNA je bila jedina legalna armija koja je stitila drzavu od protivustavne secesije a ko je vama kriv sto su srbi jedini zeljeli da ostanu u bivsoj drzavi jer su na to imali pravo i po ustavu i moralno kako god hoces a vi ste bili na suprotnoj strani koja je zeljela unistenje te drzave pa se onda pitate kako to da je vojska JNA bila protiv vas a u stvari nije tako oni su samo stitili ustavni poredak SFRJ i narode koji nisu radili kao sto ste vi nelegalnim secesijama i protivustavnim referendumima...

Name

Logika...

06.07.2017 18:08

Dje su trklje ?.. Pardon, pasos, licna...zastava ispred UN. A jos se ostalo bez PARA...

ODGOVORITE
Name

Straha

06.07.2017 18:12

Ovo je hrana za izbore.. svi glasati za Dodika! On će uputiti na puteve spasenja

ODGOVORITE
Name

ja

06.07.2017 18:14

Nismo mi problem ni na kosovu je isto sve nam nevalja mi smo narod bogom dat bez mana

ODGOVORITE
Name

Peki

06.07.2017 18:34

Sada ici ka oceplenju drzave republike srpske

Name

Re Peki

06.07.2017 18:49

Tebi ne treba traktor,posto zivis u Zvorniku,sta cemo mi koji smo daleko od Srbije.Prizivas zemljace nasilje.

Name

NNN

06.07.2017 18:16

Meni pase sto vise praznika manje se radi ....

ODGOVORITE
Name

Mrzim bosnu

06.07.2017 18:17

To nije ustavni sud vec sud Bakira i njegovih bosnjaka.sad treba sve po vic iz institucija tzv beiha pa nek muslimani odlucuje o beiha tj na svojih 27 %.nek se fale da imaju domovinu

ODGOVORITE
Name

@Mrzim bosnu

06.07.2017 18:41

Ono vas 27%i handri i one na istoku i one na zapadu,pa sto sebi dozvoljavate da vam i jednim i drugim 27% odredjuje sudbinu,gdje vam je ta slavna Srpska hrabrost.

Name

re mrzim bosnu

06.07.2017 19:29

A ti bi da je kojim slučajem sud prihvatio apelaciju najvjerovatnije nosio ime "volim Bosnu" , čovječe, mi uživamo zbog tvoje mržnje koja nema nikakvog smisla, ta mržnja je samo jeftini velikosrpski koncept i ništa drugo. kažeš "mrzim bosnu" a pre neki dan "nema Bosne", pa kako ćeš mrziti nešto što ne postoji LOL Šta se ljutiš i duvaš, Dodik krši odluke ustavnog suda i on je najmanje kompetentan da komenatriše odluke istog. Šta je sa popisom stanovništva? sve neka galama i negodovanja i konstantna prijetnja. Razumiješ li ti da se vas više niko ne boji ni sa rukama na leđima. Ovo sve kazuje da je dejtonski mirovni sporazum ipak doba, tj. odličan za Bosnu i hercegovinu. znam muka ti je, žali se potpisnicima mirovnog sporazuma.

Name

realno

06.07.2017 20:14

Ma Bosna ima uskoro da se raspadne na dijelove!

Name

re realno

07.07.2017 06:30

Taj film ti gledati neces.

Name

Krele

06.07.2017 18:19

Ma, samo narod zavadaju..Uostalom svaka drzava proslavlja svoj praznik pa toko i BiH.

ODGOVORITE
Name

NNN

06.07.2017 18:23

Presednice pomazite u Ameriki slave nekakav 4 Juli kao da Drzavnosti to nas Srbe vredza de vidi sa Trumpom bogati da to rjesis...

ODGOVORITE
Name

SUDIJA

06.07.2017 18:23

Ko će lud ostaviti platu od oko 7000 KM hahahaha

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2017 06:34

Ne dajes mu je ti.

Name

SOROS

06.07.2017 19:09

Liga sampiona u srbovanju je pocela,cini mi se Dodik je ovog puta dobio ozbiljnu konkurenciju.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

06.07.2017 21:39

Dodo je car jer cim ga SIPA pocne ispitivat on odma srbuje a ovce ga samo prate...

Name

Usput

06.07.2017 19:28

Strasno!!! Magija, sposobnost da pojedinac ili u ovom slucaju po meni organizovana kriminalna grupa ili cak zlocinacko udruzenje odvuce paznju sa bitnog na nesto "manje bitno". Tacno je da je ovo drzava tri konstitutvna, ravnopravna naroda, nije potrebno dokazivati, cinjenica. Demokratija, pravo da svako kaze sta misli..... kod nas nazalost izopaceno, kao i sve.... mislimo ali tesko da ce mo dugo postojati. Neosporno je da svako ima pravo da slavi praznik koji predstavlja drzavnost madjutim mi zaboravljamo da drzava nismo, protektorat smo ili sta vec. Sloga kucu gradi, to bar svi znamo. Mi se o jednom datumu ne mozemo dogovoriti, o cemu bi onda mogli. Za vrijeme u kome zivimo nismo stasali. Dok se mi raspravljamono "bitnim stvarima" one jos bitnije ce nas kostati svega. Slavicemo vjerovatno dan gluposti kao dan drzavnosti, drugo i ne zasluzujemo. Mozda prvi april... zasto ne, bolje i ne zasluzujemo, mi cobane biramo, niko drugi. Samo je razlika sto su oni svaki dan bogatiji a mi siromasniji, zaduzeni. Kontrola ne postoji, nikoga se ne boje, zasto bih kad im slijepo vjerujemo. Mozda tako i treba, mozda nismo vise zasluzili. Narode pravimo drzavu. Pravimo sistem, ne pojedince. Pojedinac dodje i prodje, drzava i sistem su bitni. Prijavljujte gamad za svakli kriminal, korupciju, za sve neleglno. Da se ne bogate na nas racun, prijavite ih i kada bace papir na ulicu. Kada svi budemo imali i kad budemo siti dogovoricemo se i koji je to dan drzave, republike. Gospodin iz vlasenice koji je napisao " tesko bogu sa nama, kakvi smo" nije bio svjestan ili jeste, kakvu mudrost pise...

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2017 06:43

Svaka cast na komentaru.

Name

radmilo

06.07.2017 19:37

Ja kao srbin ne znam sta da kazem ako su datumi najveci problem fakat nemamo spasa pa ljudi moji slavite sta hocete dajte nam posao lako.je vama se prepirati kad ste puni para a mi obicni ljudi jedva prezivljavamo

ODGOVORITE
Name

075

07.07.2017 06:31

@ radmilo To je bit problema, jer kase na svim nivoima u BiH su prazne ili poluprazne a glasačko tijelo (njihovi vazali) je nestrpljivo!!

Name

Cale!

06.07.2017 19:37

Nijedan od njih ovde nema ispod 5000 maraka mjesecna primanja,oni imaju zasta da se bore ,a zasta ce obican narod da se bori, u Republici Srpskoj za koru suvog hljeba!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Serbo

07.07.2017 06:08

i što je tragikomično većina njih te pare o kojima pričaš prima iz budžeta države koju negira i čije praznike nepoštuje ?!

Name

Рашо

06.07.2017 19:39

Они нека славе шта хоће,а Дан Републике 9-Јануар,тј Свети Стевафан је био и биће увек слављен,неможе нам то нико забранити,а зато није требао никакав референдум,џаба бачене паре,могло се то у нешто потребније употребити.

ODGOVORITE
Name

Roki

06.07.2017 19:39

Pusti ustavni sud, imamo republiku, imamo policiju, vojska ce se raspasti sama od sebe, sta ce nam BiH. Slavi u RS sta hoces nastavi i radi svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Re roki

06.07.2017 19:57

Eh da vam ta Policija dobije one uniforme iz Albanije onda tek imate sve ovako vam nesta uvijek fali...

Name

Kupus

06.07.2017 19:49

Eto ovo citavo dogadjanje u RS je prilika i ogledalo i pouka za sve Srbe da prouce sami sebe i svoje drustvo.Los narod bira lose politicare.RS niko ne dira to pripada srbima.Ali mrznja je nesto sto mora nestat iz drustva.Inace ce se sami unistiti.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

06.07.2017 19:59

Jadan ovaj narod. Nek nam je bog na pomoći sa ovim neljudima. O čemu se postavlja pitanje i raspravlja u ovom trenutku, a društvo i država pred slomom.

ODGOVORITE
Name

Ima, ima toga

06.07.2017 20:52

Ajmo sad malo o 200 hiljada eura, pa onda o pravobraniocu, geodetskoj upravi....., pa robne rezerve, pa banke, boska, pa fond ekologije..., ima toga, ima ima..

ODGOVORITE
Name

Tacno

07.07.2017 06:48

Ova odluka je dosla ko kec na desetku. TAman da se skrene paznja sa vaznih zivotnih pitanja i sta ce biti od svih onih prepucavanja NISTA kao i do sad. A narod ko hepo kockice odma se pale.

Name

Milan

06.07.2017 21:06

Narode Srpski neka oni slave i dan nezavisnosti Kambodze nas to ne interesuje mi imamo svoju Republiku Srpsku koja krupnim koracima gazi u nezavisnost sta reci o onima koji su zrtvovali svoj narod u Srebrenici,iscenirali markale,Tuzlu kapija... Bolest ne bira.

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2017 06:49

Blago tebi rahat od svega. Zavidim ti.

Name

nemas pojma

07.07.2017 10:52

E moj Milane oni su zrtvovali Srebrenicu a dodik je zrtvovao Republiku Srpsku.

Name

srbin naa poslu u federaciji

06.07.2017 22:39

Negalamite srbi moji dok sam slavio 25 novembar radio sam u Doboju sad slavim 9JANUAR i radim u Tesnju .Meni ne smetaju ovi ptaznici meni je zalije moje fabrikre nego praznika rs.

ODGOVORITE
Name

Pravnik

06.07.2017 22:43

Ljudi zašto se uzbuđujete pogledajte malo ustav BiH gdje kaže da BiH nasljeđuje sve praznike R BiH dok parlament ne donese novi zakon o praznicima shodno tomu podnosioci zahtjeva su već znali da će zahtjev biti odbijen,a sad političari opet malo skupljaju poene i srbuju.

ODGOVORITE
Name

dzordze

06.07.2017 23:45

Dali smo stotku da udzemo u kolo sad dajemo hiljadu sa izadzemo. Dodik predaje RS bez metka . Ako spadne RS na nivo kantona mi smo na konju.

ODGOVORITE
Name

Ult

07.07.2017 01:35

Koji primitivizam prvo od ovih Gore na slikama pa onda ovim dole sto ovako blesavo pisu i misle o drzavi u kojoj hljeb jedu i zive fuj fuj fuj...

ODGOVORITE
Name

glavna tema

07.07.2017 06:09

Pa kada BiH nakon 25 godina nije stala na noge, kada ce? To sve govori. Dodik ima pravo kada kaze da je BiH kvazi drzava i da treba traziti druga rjesenja.

Name

Kakav narod takva vlast

07.07.2017 04:47

Prvi predsednik vlade RS-a :Kasagić: Milošević je 1995. spasio Banjaluku, on nije kriv za pad RSK. Rajko Kasagić, profesor i prvi premijer Republike Srpske po završetku rata, odlučio je da nakon 20 godina ispriča pojedine manje poznate detalje iz perioda kada je bio predsjednik Vlade RS. “Na mjesto premijera izabrala me je Narodna skupština RS, pošto sam prethodno bio poslanik koji nije imao dlake na jeziku, zbog čega sam uživao ugled i poštovanje u narodu i među poslanicima. Dolaskom na mjesto premijera odmah sam počeo da se suprotstavljam ogromnom kriminalu u samom vrhu tadašnje vlasti RS, što me je kasnije koštalo premijerske funkcije, a umalo i glave”, priča gotovo u dahu Kasagić. Kada je riječ o saradnji sa Slobodanom Miloševićem, pokojnim predsjednikom SRJ, Kasagić kaže: “Na važne sastanke sa međunarodnim predstavnicima Slobodan Milošević je mene vodio. Tako sam sa Miloševićem bio u Rimu 1996. godine na sastanku mini-kontakt grupe, što mi je Radovan Karadžić strašno zamjerio. Meni Karadžić nije dao da idem u Rim, ali ja sam otišao, jer je bilo pitanje hoće li srpski narod opstati u BiH. Tamo se raspravljalo o učvršćivanju mira. Karadžiću nije odgovarala moja popularnost i saradnja sa Miloševićem”, kaze on. Na pitanje kako je spasena Banjaluka, Kasagić odgovara: “Holbruk je 1995. godine došao kod Slobodana Miloševića i rekao mu: Sutra pada Banjaluka! Milošević se sa njim pet sati ubijeđivao i prepirao i rekao da Banjaluka ne smije pasti. Vojska je već pravila pontonske mostove preko Vrbasa. Mi smo pozvali Miloševića i rekli da će 150.000 Banjalučana doći u Beograd ako padne Banjaluka i tražiti gdje će ih smjestiti, da će nastati humanitarna katastrofa u kojoj će stradati 850.000 ljudi. Poslije pet sati ubjeđivanja i svađe, Milošević je rekao da Srbija ulazi u rat. Holbruk kontaktira sa Klintonom, zatim zove Tuđmana i Izetbegovića i kaže im: Bil je rekao da se zaustave dalje ratne aktivnosti i napredovanje Hrvata i muslimana. I tako je spasena Banjaluka.” O ratnoj ulozi Radovana Karadžića, Kasagić ne govori pozitivno. “Borio sam se da zaustavim šverc cigareta, nafte i drugih akciznih roba i ogromnu pljačku, gdje su se vrtjeli milioni maraka, što nije odgovaralo Radovanu Karadžiću. Naftu koju sam obezbijedio od Jevgenija Primakova – 20.000 tona za vojsku i narod, kriminalci su ukrali i prodali. Tražio sam da se ispita šta je sa mašinama koje su iz Sarajeva ukradene i da se ispita kako visoki državni funkcioneri obilaze svjetske kockarnice i kockaju sa Arkanom. Ti moji postupci stvorili su mi ugled i popularnost u narodu, a i kod međunarodne zajednice, zbog čega me je Karadžić smijenio nakon pet mjeseci moga rada”, kaže Kasagić. Na pitanje kako je bilo sarađivati sa Miloševićem, Kasagić kaže: “Milošević je nastojao da Republiku Srpsku promoviše preko mene. Govorio je da je Rajko Kasagić kod međunarodne zajednice priznat.” Kasagić otkriva i kakav je nekadašnji lider SRJ i Socijalističke partije Srbije bio kao političar. “On je bio jedan najpriznatiji lider na ovim prostorima. Međutim, on nikad posao nije završio do kraja i tu je njegov problem. Jednostavno, kad je nuđen završetak rata, on to nije prihvatio na vrijeme”, kaže Kasagić i dodaje da Milošević nije kriv za pad Republike Srpske Krajine. Kasagić kaže da je tadašnje državno i vojno rukovodstvo Republike Srpske krivo za pad 12 opština Visoke Krajine i tragediju naroda sa tog područja. (Alo)

ODGOVORITE
Name

xyc

07.07.2017 05:20

Nikad napretka ovdje u BiH - i . Dok vladaju dva kralja . Sad ce te mjesecima mlatiti praznu slamu , ko je u pravu a ko nije .. Po mom misljenji nije niko u pravu , sto godina vam treba da se dogovorite oko praznika , stanovnistva nestaje pa zaista neznam zasto tolika borba oko praznika.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

07.07.2017 08:59

Ne znam zasto se ovdje pjeni protiv Bosnjaka? Koliko sam procitao "rezultat" je bio 7:2, dakle i sudije Hrvati su glasali za. I zaboravite "treci entitet" i "referendum o nezavisnosti" i "referendum o ulasku u NATO", i sve ostale bljuvotine. Na izborima 2018. treba glasati za nove ljude, inace nikoga nece biti u Bosni i Hercegovini za 10 godina, odnosno mozda stranci nasele afrikance i ostale izbjeglice iz citavog svijeta, a onda smo ^&*%$£" jeza u ledja.

ODGOVORITE
Name

Tuzla

07.07.2017 09:38

Sad svi važni, nikog ne zanimaju praznici, služe političarima za promocije, narod nema ništa od toga. Ili ih ukinite ili sve legalizujte. Ovo pišem ćisto iz humanih razloga jer se spremam otići, kao i mnoge kolege pa ću slaviti neke druge oraznike za koje me nije briga ko je i zašto proglasio praznicima.

ODGOVORITE
Name

stevandiciu

07.07.2017 21:58

BOLJE TI JE TI TRAZI GDE CES BITI NOVI PAPAK I POGADJAJ CJENU IZGUBI CE TI TI KOJI SU TE PROSLI PUT KUPILI.

ODGOVORITE