Пирова побједа Ранке Мишић

Након што је Ранка Мишић по четврти пут изабрана за председницу, а њени опоненти демонстративно напустили Конгрес, Савез синдиката РС је пред избором: или реформа или раскол.

Република Српска 06.07.2017 | 19:04
Пирова побједа Ранке Мишић
''Нисам срећна што сам поново изабрана'', рекла је Мишићева, али у јулу 2013., када је готово идиличној атмосфери синдикалне слоге освојила трећи узастопни мандат на челу СС РС.

Данас, четири године касније, за срећу има још мање разлога. Стање радничких права горе је него икад, а синдикални Конгрес, одржан пре два дана, показао је да је највећем синдикату у Српској прети раскол, од којег га може спасити само темељито велико спремање.

Председник Гранског синдиката управе, Божо Марић, уочи Конгреса је већ најавио да ће овај грански синдикат напустити Савез ако Мишићева буде поново изабрана, тврдећи да њена дугогодишња “аутократска владавина” спречава реформе и урушава Савез.

Ипак, Марић и његови сарадници су изненадили многе познаваоце синдикалних прилика када су демонстративно напустили Конгрес, поручујући да је процес раздруживања већ почео. Спекулације да ће истим путем кренути и синдикати полиције, телекомуникација, те трговаца и текстилаца, Мишићеву нису претерано узнемирили.

''Нема говора ни о каквом расколу. У питању су само изјаве појединаца који би хтели урадити нешто, а ни сами не знају шта. СС РС је демократска организација, о свему можемо разговарати, али нико не може од синдиката правити бизнис'', поручила је Ранка Мишић, која је након Конгреса у Теслићу отпутовала у Београд, где на конференцији Међународне организације рада представља Економско-социјални савет РС.

Данко Ружичић, дугогодишњи председник Синдиката текстилаца и обућара РС, који је глатко одбио Марићеву понуду да, као “синдикалац из реалног сектора”, буде противкандидат Ранки Мишић, ипак оцењује да ситуација није идилична.

Његови текстилци, каже, неће напустити Савез, али додаје да не зна “шта се спрема у другим синдикатима”.

''Ми подржавамо председницу, то није спорно, али синдикату су потребне хитне и темељите реформе. Морамо другачије уредити односе између гранских синдиката и Савеза, односно руководства, али и односе према социјалним партнерима, ако хоћемо ефикасну борбу за радничка права'', поручује Ружичић.

Представници Синдиката управе су напустили конгрес након што је са дневног реда скинут Предлог Статута СС РС, на који је ова синдикат уложио 26 амандмана.

Ранка Мишић каже да је Синдикату управе понуђено да “напишу Статут какав год хоће” и тврди да је тај позив је још отворен.

Марић: Спас за савез

Председник Синдиката управе Божо Марић каже да ће коначну одлуку од останку или одласку из СС РС донети органи овог синдиката 27. јула.

''Нисмо одустали од покушаја да спасимо Савез синдиката РС, али само ако се он реформише и децентрализује. Није у реду да се у Савезу одлучује аутократски, нити да иста права имају грански синдикати са неколико стотина чланова и они који окупљају хиљаде радника и пуне касу Савеза'', каже Марић.

Додаје да Конгрес није напустио зато што је изабрана Мишићева него због недемократске расправе о Статуту.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

...

06.07.2017 17:28

Зар нема нико младји, код нас кад се неко доцепа фотеље неизлази до пензије,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маус

06.07.2017 18:48

Једном Ранка ,увјек до престанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

06.07.2017 18:59

Она не воли што је изабрана! Па зашто се онда кандидовала. Ради наа се није морала жртвовати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еw

06.07.2017 22:34

Не лаж, све се зна одавно са киме ти играш утакмицу.Тебе подржава министарство за вјере,мало нас је да знамо шта је ко вечерао

Name

БОБА

06.07.2017 21:58

КОЈА БУДАЛА ЈОШ ПЛАЋА СИНДИКАЛНУ ЧЛАНАРИНУ САМО ИМ ПУНЕ ЏЕПОВЕ СРЕТНО НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још десет г.

07.07.2017 08:35

Напријед, Еанка! Кад могу политичари тридесет година бити на позицијама, можеш и ти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

25.07.2017 19:55

Па и она воду своју политику легално новцем радницке класе. Бахата и безобразна, цини ми се и гора од политицара. Прва у РС уновцила супруга одмах по заврсетку рата дигла 70000ДМ , о становима, посл простирима, свјетским дестинацијама, средивању у Загребу.. Да не прицам висе, ал' има тога охо хо...

ОДГОВОРИТЕ