Pirova pobjeda Ranke Mišić

Nakon što je Ranka Mišić po četvrti put izabrana za predsednicu, a njeni oponenti demonstrativno napustili Kongres, Savez sindikata RS je pred izborom: ili reforma ili raskol.

Republika Srpska 06.07.2017 | 19:04
Pirova pobjeda Ranke Mišić
''Nisam srećna što sam ponovo izabrana'', rekla je Mišićeva, ali u julu 2013., kada je gotovo idiličnoj atmosferi sindikalne sloge osvojila treći uzastopni mandat na čelu SS RS.

Danas, četiri godine kasnije, za sreću ima još manje razloga. Stanje radničkih prava gore je nego ikad, a sindikalni Kongres, održan pre dva dana, pokazao je da je najvećem sindikatu u Srpskoj preti raskol, od kojeg ga može spasiti samo temeljito veliko spremanje.

Predsednik Granskog sindikata uprave, Božo Marić, uoči Kongresa je već najavio da će ovaj granski sindikat napustiti Savez ako Mišićeva bude ponovo izabrana, tvrdeći da njena dugogodišnja “autokratska vladavina” sprečava reforme i urušava Savez.

Ipak, Marić i njegovi saradnici su iznenadili mnoge poznavaoce sindikalnih prilika kada su demonstrativno napustili Kongres, poručujući da je proces razdruživanja već počeo. Spekulacije da će istim putem krenuti i sindikati policije, telekomunikacija, te trgovaca i tekstilaca, Mišićevu nisu preterano uznemirili.

''Nema govora ni o kakvom raskolu. U pitanju su samo izjave pojedinaca koji bi hteli uraditi nešto, a ni sami ne znaju šta. SS RS je demokratska organizacija, o svemu možemo razgovarati, ali niko ne može od sindikata praviti biznis'', poručila je Ranka Mišić, koja je nakon Kongresa u Tesliću otputovala u Beograd, gde na konferenciji Međunarodne organizacije rada predstavlja Ekonomsko-socijalni savet RS.

Danko Ružičić, dugogodišnji predsednik Sindikata tekstilaca i obućara RS, koji je glatko odbio Marićevu ponudu da, kao “sindikalac iz realnog sektora”, bude protivkandidat Ranki Mišić, ipak ocenjuje da situacija nije idilična.

Njegovi tekstilci, kaže, neće napustiti Savez, ali dodaje da ne zna “šta se sprema u drugim sindikatima”.

''Mi podržavamo predsednicu, to nije sporno, ali sindikatu su potrebne hitne i temeljite reforme. Moramo drugačije urediti odnose između granskih sindikata i Saveza, odnosno rukovodstva, ali i odnose prema socijalnim partnerima, ako hoćemo efikasnu borbu za radnička prava'', poručuje Ružičić.

Predstavnici Sindikata uprave su napustili kongres nakon što je sa dnevnog reda skinut Predlog Statuta SS RS, na koji je ova sindikat uložio 26 amandmana.

Ranka Mišić kaže da je Sindikatu uprave ponuđeno da “napišu Statut kakav god hoće” i tvrdi da je taj poziv je još otvoren.

Marić: Spas za savez

Predsednik Sindikata uprave Božo Marić kaže da će konačnu odluku od ostanku ili odlasku iz SS RS doneti organi ovog sindikata 27. jula.

''Nismo odustali od pokušaja da spasimo Savez sindikata RS, ali samo ako se on reformiše i decentralizuje. Nije u redu da se u Savezu odlučuje autokratski, niti da ista prava imaju granski sindikati sa nekoliko stotina članova i oni koji okupljaju hiljade radnika i pune kasu Saveza'', kaže Marić.

Dodaje da Kongres nije napustio zato što je izabrana Mišićeva nego zbog nedemokratske rasprave o Statutu.

Izvor: Blic

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

...

06.07.2017 19:28

Zar nema niko mladji, kod nas kad se neko docepa fotelje neizlazi do penzije,

ODGOVORITE
Name

Maus

06.07.2017 20:48

Jednom Ranka ,uvjek do prestanka.

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

06.07.2017 20:59

Она не воли што је изабрана! Па зашто се онда кандидовала. Ради наа се није морала жртвовати!

ODGOVORITE
Name

Ew

07.07.2017 00:34

Ne laž, sve se zna odavno sa kime ti igraš utakmicu.Tebe podržava ministarstvo za vjere,malo nas je da znamo šta je ko večerao

Name

BOBA

06.07.2017 23:58

KOJA BUDALA JOŠ PLAĆA SINDIKALNU ČLANARINU SAMO IM PUNE DŽEPOVE SRETNO NARODE.

ODGOVORITE
Name

Još deset g.

07.07.2017 10:35

Naprijed, Eanka! Kad mogu političari trideset godina biti na pozicijama, možeš i ti!

ODGOVORITE
Name

Svjedok

25.07.2017 21:55

Pa i ona vodu svoju politiku legalno novcem radnicke klase. Bahata i bezobrazna, cini mi se i gora od politicara. Prva u RS unovcila supruga odmah po zavrsetku rata digla 70000DM , o stanovima, posl prostirima, svjetskim destinacijama, sredivanju u Zagrebu.. Da ne pricam vise, al' ima toga oho ho...

ODGOVORITE