Меркелова долази на самит у Трст

Припреме за велики самит западног Балкана и Европске уније, који се 12. јула одржава у Трсту, у финишу су. Очекује се на десетине званичника оба блока, на столу су стотине милиона евра вриједни пројекти и десетине милиона евра бесповратне помоћи ЕУ за њихову реализацију.

Свијет 06.07.2017 | 09:00
Меркелова долази на самит у Трст
Трст је најевропскији град на западном Балкану и најбалканскији град у Европи.

-Свјесно смо одабрали ту локацију, како бисмо показали блискост и перспективу. Италија жели да се ЕУ шири. Природно је да се ширимо на западном Балкану. Самит је настао из берлинског процеса. То је велика лијепа идеја њемачке канцеларке Ангеле Меркел и проширила се на земље ЕУ. Италија се кандидовала прошле године за предсједавање том иницијативом за ову годину, јер смо убијеђени да много можемо допринијети развоју овог региона и његовом убрзаном путу у ЕУ - каже у интервјуу за „Дневни аваз" Ницола Минаси, амбасадор Италије у БиХ.

По његовим ријечима, Трст има посебну симболичку поруку.

- Он је настао и израстао у велики град захваљујући отворености и шароликости људи. У њему живи, између осталих, и велика заједница босанскохерцеговачких људи, њих барем 30.000 чак! Замислили смо да тај град буде симбол сарадње у региону, али и могућности сарадње преко границе - казао је Минаси.

Потврдио је долазак њемачке канцеларке Меркел, те навео да ће у Трсту истог дана бити одржана четири велика међувладина састанка.

Састаће се шефови држава и влада Балкана и држава ЕУ те ће бити министарских сусрета на нивоу привреде и трговине, транспорта и дипломатије. Тако да ће у име БиХ бити премијер Звиздић, министри Шаровић, Јуско и Црнадак, напримјер.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар