Merkelova dolazi na samit u Trst

Pripreme za veliki samit zapadnog Balkana i Evropske unije, koji se 12. jula održava u Trstu, u finišu su. Očekuje se na desetine zvaničnika oba bloka, na stolu su stotine miliona evra vrijedni projekti i desetine miliona evra bespovratne pomoći EU za njihovu realizaciju.

Svijet 06.07.2017 | 09:00
Merkelova dolazi na samit u Trst
Trst je najevropskiji grad na zapadnom Balkanu i najbalkanskiji grad u Evropi.

-Svjesno smo odabrali tu lokaciju, kako bismo pokazali bliskost i perspektivu. Italija želi da se EU širi. Prirodno je da se širimo na zapadnom Balkanu. Samit je nastao iz berlinskog procesa. To je velika lijepa ideja njemačke kancelarke Angele Merkel i proširila se na zemlje EU. Italija se kandidovala prošle godine za predsjedavanje tom inicijativom za ovu godinu, jer smo ubijeđeni da mnogo možemo doprinijeti razvoju ovog regiona i njegovom ubrzanom putu u EU - kaže u intervjuu za „Dnevni avaz" Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH.

Po njegovim riječima, Trst ima posebnu simboličku poruku.

- On je nastao i izrastao u veliki grad zahvaljujući otvorenosti i šarolikosti ljudi. U njemu živi, između ostalih, i velika zajednica bosanskohercegovačkih ljudi, njih barem 30.000 čak! Zamislili smo da taj grad bude simbol saradnje u regionu, ali i mogućnosti saradnje preko granice - kazao je Minasi.

Potvrdio je dolazak njemačke kancelarke Merkel, te naveo da će u Trstu istog dana biti održana četiri velika međuvladina sastanka.

Sastaće se šefovi država i vlada Balkana i država EU te će biti ministarskih susreta na nivou privrede i trgovine, transporta i diplomatije. Tako da će u ime BiH biti premijer Zvizdić, ministri Šarović, Jusko i Crnadak, naprimjer.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar