ХЕ Врандук само пуко обећање

Изградња хидроелектране Врандук је дефинитивно обустављена, а извођач радова Страбаг АГ Аустрија прекинуо је уговор с Електропривредом БиХ.

Босна и Херцеговина 05.07.2017 | 21:37
ХЕ Врандук само пуко обећање
Тако је пропао пројект, на коме су се окористиле све гарнитуре власти на нивоу БиХ у последњих седам година, које су, пред сваке изборе, немилице пресецале врпце на свечаностима поводом “почетка радова на највећем пројекту у послератној БиХ”.

Прво “свечано отварање” изградње хидроелектране на реци Босни, уприличено је уочи избора  2010. Црвену врпцу је пресекао тадашњи члан Председништва БиХ и председник Странке за БиХ, Харис Силајџић.

Након што су камере погашене и црне лимузине одјездиле пут Сарајева, “градилиште” су напустили и радници и багери, о чему су, за Федералну телевизију, сведочили мештани Врандука.

Упркос упозорењима федералних медија, да мегаломански пројекат има низ мањкавости, четири године касније радови су поново “свечано отворени” и то у режији тада владајуће левице.

Пред изборе 2014. радове је “отворио” тадашњи федерални премијер, а садашњи председник СДП, Нермин Никшић.

Од градње, наравно, опет није било ништа.

Уочи последњих избора 2016. дошао је ред да и лидер СДА, Бакир Изетбеговић,  као члан Председништва БиХ, уприличи свечани почетак изградње хидроцентрале Врандук.

Новинар истраживач, Амарилдо Гутић, упозорио је тада да то “по свему судећи неће бити и последње свечано отварање” босанског Скадра на Бојани, јер на дан свечаности главни пројекат за изградњу Хидроцентрале Врандук није имао дозволу.

Проблем је настао јер је, према писању медија, извођач радова покушао да ескивира “непотребне трошкове” око изградње адекватних подлога за одводне тунеле.

Бакир Изетбеговић је 8. септембра предизборне 2016. најавио да ће ХЕ Врандук бити изграђена до 11. новембра 2019 године, те да ће имати инсталирану снагу од 19,6 МW и производити 100 ГWх електричне енергије годишње.

Бакир Изетбеговићје победио на изборима, а пројекат звани Хидроелектрана Врнадук је произвео највећи - политички скандал у послератној БиХ.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Др

05.07.2017 20:04

Проекат ХЕ Врандук није прекинут него је изводзац радова тразио додатних 20 000 000 км, ту је проблем сто дају нетеалне понуде да добију посао а затим тразе додатне уплазе. Медзутим мора се узети у обзир да је инвеститор В.Федерације обезбједзен банковном гаранцијом тако да и ако Страбаг одустане од градње Федерација повлаци банковне гаеанције које су енормне. Зато то ни не зире у сваком слуцају Страбаг је губитник

ОДГОВОРИТЕ
Name

модричанин

05.07.2017 20:56

Повући ће гаранције као што су повучене Боскине гаранције.

Name

ре модрицанин

05.07.2017 21:58

Ни слицно друзе, они су вец два пута наплатили банковну од СЦТ Словенија и од Приморија Словенија у висе милионским износима у кесу с тим да је објема фирмама заплијењена и механизација. Ова актуелна око Х.Врандук је далеко боље обезбедзена банковно таско да Стабаг мозе да је презиви, а овим се не зури све сто дузе траје милиони се мнозе а главница понистења уговора је у десетинама милиона.

Name

хамис

05.07.2017 20:08

Цудо једно да на ову тему нема коментара поготово Босњацких попара и осталих али зато кад виде Бајину главу трце као овце на со.Ајд да Вас цујемо ето Баја нас левати а ево Вас васи не левате од Харисове до Бакетове владе

ОДГОВОРИТЕ
Name

неволим политицаре

05.07.2017 21:01

Ово и није крах политике дали слуцајно или не незнам. Овдје је крах Страбага загарантован ако се повуце. Одосе милиони банковне гаранције Стабага због нереалне понуде на тендеру

Name

кики

06.07.2017 04:07

Вец видјено у односима Страбага са добијеним пословима.Све исто је се догодило и са мостом на Свилају. Људи су толико моцни да нема градјевинских радова од Лондона до Истанбула а да они нису умјесани овако или онако,Знаци о краху Страбага је смјесно говорит, Пала муха на медвједа.

Name

родјен у бн

05.07.2017 20:43

Наравно да је то неодговорно, ал свака будала која гласа за сда мозе све цесце путем медија пропусте те странке да види. Када бакир отвори пројекат, мора као сеф/покретац великих инвестиција уцинити да се то све реализује а не као нека маскота се сликама позира поред свега тога. Све сами схоw.. Гласајте за нове странке, па гледајте ста се десава..немозе се ниста изгубит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал Схиди

05.07.2017 20:52

Ма треба то дати Ал Схидију.Да успут опере ратне милионе.Покрадене.Сјд сад о Милету мало.

ОДГОВОРИТЕ