HE Vranduk samo puko obećanje

Izgradnja hidroelektrane Vranduk je definitivno obustavljena, a izvođač radova Strabag AG Austrija prekinuo je ugovor s Elektroprivredom BiH.

Bosna i Hercegovina 05.07.2017 | 21:37
HE Vranduk samo puko obećanje
Tako je propao projekt, na kome su se okoristile sve garniture vlasti na nivou BiH u poslednjih sedam godina, koje su, pred svake izbore, nemilice presecale vrpce na svečanostima povodom “početka radova na najvećem projektu u posleratnoj BiH”.

Prvo “svečano otvaranje” izgradnje hidroelektrane na reci Bosni, upriličeno je uoči izbora  2010. Crvenu vrpcu je presekao tadašnji član Predsedništva BiH i predsednik Stranke za BiH, Haris Silajdžić.

Nakon što su kamere pogašene i crne limuzine odjezdile put Sarajeva, “gradilište” su napustili i radnici i bageri, o čemu su, za Federalnu televiziju, svedočili meštani Vranduka.

Uprkos upozorenjima federalnih medija, da megalomanski projekat ima niz manjkavosti, četiri godine kasnije radovi su ponovo “svečano otvoreni” i to u režiji tada vladajuće levice.

Pred izbore 2014. radove je “otvorio” tadašnji federalni premijer, a sadašnji predsednik SDP, Nermin Nikšić.

Od gradnje, naravno, opet nije bilo ništa.

Uoči poslednjih izbora 2016. došao je red da i lider SDA, Bakir Izetbegović,  kao član Predsedništva BiH, upriliči svečani početak izgradnje hidrocentrale Vranduk.

Novinar istraživač, Amarildo Gutić, upozorio je tada da to “po svemu sudeći neće biti i poslednje svečano otvaranje” bosanskog Skadra na Bojani, jer na dan svečanosti glavni projekat za izgradnju Hidrocentrale Vranduk nije imao dozvolu.

Problem je nastao jer je, prema pisanju medija, izvođač radova pokušao da eskivira “nepotrebne troškove” oko izgradnje adekvatnih podloga za odvodne tunele.

Bakir Izetbegović je 8. septembra predizborne 2016. najavio da će HE Vranduk biti izgrađena do 11. novembra 2019 godine, te da će imati instaliranu snagu od 19,6 MW i proizvoditi 100 GWh električne energije godišnje.

Bakir Izetbegovićje pobedio na izborima, a projekat zvani Hidroelektrana Vrnaduk je proizveo najveći - politički skandal u posleratnoj BiH.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dr

05.07.2017 22:04

Proekat HE Vranduk nije prekinut nego je izvodzac radova trazio dodatnih 20 000 000 km, tu je problem sto daju netealne ponude da dobiju posao a zatim traze dodatne uplaze. Medzutim mora se uzeti u obzir da je investitor V.Federacije obezbjedzen bankovnom garancijom tako da i ako Strabag odustane od gradnje Federacija povlaci bankovne gaeancije koje su enormne. Zato to ni ne zire u svakom slucaju Strabag je gubitnik

ODGOVORITE
Name

modričanin

05.07.2017 22:56

Povući će garancije kao što su povučene Boskine garancije.

Name

re modricanin

05.07.2017 23:58

Ni slicno druze, oni su vec dva puta naplatili bankovnu od SCT Slovenija i od Primorija Slovenija u vise milionskim iznosima u kesu s tim da je objema firmama zaplijenjena i mehanizacija. Ova aktuelna oko H.Vranduk je daleko bolje obezbedzena bankovno tasko da Stabag moze da je prezivi, a ovim se ne zuri sve sto duze traje milioni se mnoze a glavnica ponistenja ugovora je u desetinama miliona.

Name

hamis

05.07.2017 22:08

Cudo jedno da na ovu temu nema komentara pogotovo Bosnjackih popara i ostalih ali zato kad vide Bajinu glavu trce kao ovce na so.Ajd da Vas cujemo eto Baja nas levati a evo Vas vasi ne levate od Harisove do Baketove vlade

ODGOVORITE
Name

nevolim politicare

05.07.2017 23:01

Ovo i nije krah politike dali slucajno ili ne neznam. Ovdje je krah Strabaga zagarantovan ako se povuce. Odose milioni bankovne garancije Stabaga zbog nerealne ponude na tenderu

Name

kiki

06.07.2017 06:07

Vec vidjeno u odnosima Strabaga sa dobijenim poslovima.Sve isto je se dogodilo i sa mostom na Svilaju. Ljudi su toliko mocni da nema gradjevinskih radova od Londona do Istanbula a da oni nisu umjesani ovako ili onako,Znaci o krahu Strabaga je smjesno govorit, Pala muha na medvjeda.

Name

rodjen u bn

05.07.2017 22:43

Naravno da je to neodgovorno, al svaka budala koja glasa za sda moze sve cesce putem medija propuste te stranke da vidi. Kada bakir otvori projekat, mora kao sef/pokretac velikih investicija uciniti da se to sve realizuje a ne kao neka maskota se slikama pozira pored svega toga. Sve sami show.. Glasajte za nove stranke, pa gledajte sta se desava..nemoze se nista izgubit

ODGOVORITE
Name

Al Shidi

05.07.2017 22:52

Ma treba to dati Al Shidiju.Da usput opere ratne milione.Pokradene.Sjd sad o Miletu malo.

ODGOVORITE