Брисел губи стрпљење са БиХ

Брисел полако губи стрпљење са БиХ и врло је могуће да „пресуди“ у надметању власти у БиХ око доношења закона о судовима у БиХ, око којег се годинама води битка у оквиру структуралног дијалога.

Босна и Херцеговина 05.07.2017 | 20:07
Брисел губи стрпљење са БиХ
Како је „ЕуроБлицу“ потврдио извор из правосудних институција БиХ, домаћим учесницима у структуралном дијалогу за реформу правосуђа БиХ био је дат рок до 27. јуна да у Брисел пошаљу Нацрт закона о судовима у БиХ са издвојеним мишљењима.

Према његовим тврдњама, та обавеза је испуњена, али је остало нејасно какве би потезе могли сада да повуку представници Европске комисије који су, такође, били укључени у структурални дијалог у БиХ.

''Претпостављам да ће њихови експерти сада анализирати предлог који је отишао из БиХ, који је у 95 одсто усаглашен. Остала је и даље спорна надлежност Суда БиХ и где би било седиште вишег суда, који би евентуално био успостављен. Све то је наведено у издвојеним мишљењима и упућено у Брисел'', каже саговорник ''Блица''.

Решење прихватљиво за све до краја године

Истовремено, председник Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија није желео да спекулише о могућим потезима Брисела када је реч о закону о судовима БиХ и, уопште, о епилогу структуралног дијалога, али је истакао да је Европска унија опредељена да се тај процес што пре заврши.

''Верујем да ћемо у договору са ЕУ успети да изнађемо решење које ће бити прихватљиво за све и да ће се законски предлози наћи у парламентарној процедури до краја године'', рекао је Тегелтија.

Ни саговорници „ЕуроБлица“ блиски Министарству правде РС нису желели да спекулишу о могућем одговору Брисела на документ који је упућен из БиХ, додајући да је РС доставила предлог који је изнела још 2015. године, уз мале корекције које се тичу надлежности Суда БиХ.

Надлежност

''Ми и даље инсистирамо на томе да се законом тачно пропишу надлежности Суда БиХ. Нема говора о некој проширеној надлежности. По нашем мишљењу, Суд БиХ може бити надлежан само за кривична дела прописана Кривичним законом БиХ, док је оно што је прописано Кривичним законом РС у надлежности судова у РС. Не верујем да би могло да се деси да Брисел буквално нешто наметне, јер је до сада увек инсистирао на договору унутар БиХ, али који, ево годинама не можемо постићи'', каже извор.

Структурални дијалог о реформи правосуђа БиХ започео је још 2011. године, и то након сусрета тадашње високе представнице ЕУ Кетрин Ештон и председника РС Милорада Додика у Бањалуци. Због незадовољства радом правосуђа БиХ, Додик је у то време претио референдумом у РС о укидању Суда и Тужилаштва БиХ.

Постављени рокови

Последњи састанак министара правде у БиХ одржан је почетком јуна у Сарајеву, којем су присуствовали и представници Европске комисије.

Они тада нису желели да се изјашњавају о досадашњим резултатима структуралног дијалога, али су поставили рок до краја јуна да се предложи закон о судовима у БиХ.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

И ста онда

05.07.2017 19:10

И ста це кад изгубе стрпљење Направе крс на Балкану и онда као јос они губе стрпљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и онда ниста

05.07.2017 22:08

Ми смо ти који правимо крс. Све ми неста гурамо контра свих зарад застите насе политицке елите. Па никад неце дати властодрсци да судови раде док су под њиховом контролом против ниховог криминала него против народне непослусностои у том је проблем. А Бриселу никада нецес прици са таквим уредзењем да ти нико немозе ниста.

Name

Дарко

06.07.2017 05:11

Суд би требо да буде по Милетовом укусу онда би било оке.

Name

Ниђе везе

06.07.2017 00:53

Брисел се прави луд преко 20 година, а уствари одлично сарађују са нашим властима. Исти су, браћа рођена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

06.07.2017 05:08

Најбоље би било да суд буде како Миле казе јер суд у творевини је по његовом укусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дајте молим Вас

06.07.2017 05:55

Зар Хан, Вигемарк или Могерини не изјављују да БиХ напредује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

06.07.2017 13:26

Милу ДОДИКА на чело ЕУ и сва спорна питања ће бити рјешена за 10 сати,банке затворене и ЕУ сахрањена.Доста више не каквих условљавања Брисел преселити у БАКИНЦЕ,БАКИР ПРВИ СЕКРЕТАР , А ЦОВИЦ умјесто МОГЕРИНИ.