Brisel gubi strpljenje sa BiH

Brisel polako gubi strpljenje sa BiH i vrlo je moguće da „presudi“ u nadmetanju vlasti u BiH oko donošenja zakona o sudovima u BiH, oko kojeg se godinama vodi bitka u okviru strukturalnog dijaloga.

Bosna i Hercegovina 05.07.2017 | 20:07
Brisel gubi strpljenje sa BiH
Kako je „EuroBlicu“ potvrdio izvor iz pravosudnih institucija BiH, domaćim učesnicima u strukturalnom dijalogu za reformu pravosuđa BiH bio je dat rok do 27. juna da u Brisel pošalju Nacrt zakona o sudovima u BiH sa izdvojenim mišljenjima.

Prema njegovim tvrdnjama, ta obaveza je ispunjena, ali je ostalo nejasno kakve bi poteze mogli sada da povuku predstavnici Evropske komisije koji su, takođe, bili uključeni u strukturalni dijalog u BiH.

''Pretpostavljam da će njihovi eksperti sada analizirati predlog koji je otišao iz BiH, koji je u 95 odsto usaglašen. Ostala je i dalje sporna nadležnost Suda BiH i gde bi bilo sedište višeg suda, koji bi eventualno bio uspostavljen. Sve to je navedeno u izdvojenim mišljenjima i upućeno u Brisel'', kaže sagovornik ''Blica''.

Rešenje prihvatljivo za sve do kraja godine

Istovremeno, predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milan Tegeltija nije želeo da spekuliše o mogućim potezima Brisela kada je reč o zakonu o sudovima BiH i, uopšte, o epilogu strukturalnog dijaloga, ali je istakao da je Evropska unija opredeljena da se taj proces što pre završi.

''Verujem da ćemo u dogovoru sa EU uspeti da iznađemo rešenje koje će biti prihvatljivo za sve i da će se zakonski predlozi naći u parlamentarnoj proceduri do kraja godine'', rekao je Tegeltija.

Ni sagovornici „EuroBlica“ bliski Ministarstvu pravde RS nisu želeli da spekulišu o mogućem odgovoru Brisela na dokument koji je upućen iz BiH, dodajući da je RS dostavila predlog koji je iznela još 2015. godine, uz male korekcije koje se tiču nadležnosti Suda BiH.

Nadležnost

''Mi i dalje insistiramo na tome da se zakonom tačno propišu nadležnosti Suda BiH. Nema govora o nekoj proširenoj nadležnosti. Po našem mišljenju, Sud BiH može biti nadležan samo za krivična dela propisana Krivičnim zakonom BiH, dok je ono što je propisano Krivičnim zakonom RS u nadležnosti sudova u RS. Ne verujem da bi moglo da se desi da Brisel bukvalno nešto nametne, jer je do sada uvek insistirao na dogovoru unutar BiH, ali koji, evo godinama ne možemo postići'', kaže izvor.

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa BiH započeo je još 2011. godine, i to nakon susreta tadašnje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i predsednika RS Milorada Dodika u Banjaluci. Zbog nezadovoljstva radom pravosuđa BiH, Dodik je u to vreme pretio referendumom u RS o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH.

Postavljeni rokovi

Poslednji sastanak ministara pravde u BiH održan je početkom juna u Sarajevu, kojem su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije.

Oni tada nisu želeli da se izjašnjavaju o dosadašnjim rezultatima strukturalnog dijaloga, ali su postavili rok do kraja juna da se predloži zakon o sudovima u BiH.

Izvor: Blic

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

I sta onda

05.07.2017 19:10

I sta ce kad izgube strpljenje Naprave krs na Balkanu i onda kao jos oni gube strpljenje.

ODGOVORITE
Name

i onda nista

05.07.2017 22:08

Mi smo ti koji pravimo krs. Sve mi nesta guramo kontra svih zarad zastite nase politicke elite. Pa nikad nece dati vlastodrsci da sudovi rade dok su pod njihovom kontrolom protiv nihovog kriminala nego protiv narodne neposlusnostoi u tom je problem. A Briselu nikada neces prici sa takvim uredzenjem da ti niko nemoze nista.

Name

Darko

06.07.2017 05:11

Sud bi trebo da bude po Miletovom ukusu onda bi bilo oke.

Name

Niđe veze

06.07.2017 00:53

Brisel se pravi lud preko 20 godina, a ustvari odlično sarađuju sa našim vlastima. Isti su, braća rođena.

ODGOVORITE
Name

Darko

06.07.2017 05:08

Najbolje bi bilo da sud bude kako Mile kaze jer sud u tvorevini je po njegovom ukusu.

ODGOVORITE
Name

Ma dajte molim Vas

06.07.2017 05:55

Zar Han, Vigemark ili Mogerini ne izjavljuju da BiH napreduje?

ODGOVORITE
Name

T

06.07.2017 13:26

Milu DODIKA na čelo EU i sva sporna pitanja će biti rješena za 10 sati,banke zatvorene i EU sahranjena.Dosta više ne kakvih uslovljavanja Brisel preseliti u BAKINCE,BAKIR PRVI SEKRETAR , A COVIC umjesto MOGERINI.