"Никад више нећемо имати велику репрезентацију"!

Хрватски селектори и бивши кошаркаши о неодазивању играча за национални тим, НБА лиги која "одређује правила", "лошој" ФИБА и култу репрезентације који је у кошарци најслабији.

Кошарка 07.07.2017 | 22:45
"Никад више нећемо имати велику репрезентацију"!
Хрватски селектор Александар Петровић сусрео са великим проблемима пред окупљање репрезентације за предстојећи Еуробаскет.

Он неће моћи да рачуна на најјачи састав, будући да су му наступ отказала тројица важних играча - Анте Жижић, Марио Хезоња и Ивица Зубац.

Хрватски кошаркаши одлучили су, што својевољно, што због препоруке (или наредбе) НБА клубова, да предстојеће лето проведу како би се што боље припремили за нову сезону, али у САД, а не са репрезентацијом.

Ако је за утеху Петровићу, нису сви играчи који наступају "преко баре" одустали од националног тима. Бојан Богдановић и Дарио Шарић долазе на припреме и играће на Еуробаскету.

Садашњи селектор, али и бивши попут Петра Скансија и Мирка Новосела, верују да би боравак и рад у репрезентацији сваком од играча који су отказали наступ више користили него индивидуалне припреме.

"Сви знамо да се Летња лига у НБА завршава 17. јула и да би ти играчи имали још десет дана одмора до почетка припрема репрезентације, а већ 15. септембра, након Еуробаскета, могли би да крену пут САД. Па нисмо ми слепо црево да не знамо да третирамо НБА играче. Уосталом, сви шпански НБА играчи, осим Сержа Ибаке, играће за репрезентацију, па тако и Алекс Абринес који је тек завршио прву НБА сезону", изјавио је за "Вечерњи лист" Александар Петровић.

Он је додао да није проблем у играчима.

"Очигледно је да ни у једном екипном спорту не постоји надлига као што је то НБА лига у кошарци. Зубац, Жижић и Бендер доспели су у НБА лигу без сениорске репрезентације и ви у кошарци немате ситуацију као у фудбалу где репрезентација играчима служи као одскочна даска, а у неке лиге попут енглеске не можете ни да дођете ако немате одређени проценат одиграних мечева за репрезентацију. Тада је и логично да сви желе да играју за национални тим".

"Постоји клуб попут Финикса који је проценио да репрезентација њиховом играчу Бендеру може помоћи у стицању искуства, али и клуб попут Лос Анђелес Лејкерса који на нас гледа са позиције моћи и који је донео сасвим другачију одлуку. У случају Жижића и Бостона присутан је и менаџер који га 'пилотира' и за којег се зна да није склон хрватској репрезентативној кошарци", рекао је Александар Петровић.

Бивши репрезентативац Хрватске, и некадашњи НБА играч, а сада председник Стручног савета ХКС Дино Рађа донекле разуме став најјаче лиге света.

"И ја сматрам да би свим тим играчима било корисно да играју за репрезентацију јер тајминг је идеалан, али могу разумети и да НБА клубови на све то гледају на свој начин. Осим тога, за разлику од УЕФА и ФИФА, који су се договорили око свега па најбољи светски фудбалери путују по 10.000 километара због једне утакмице репрезентације, ФИБА и НБА се нису ништа договориле", навео је Рађа.

Као бивши играч Бостона, Рађа је контактирао тај клуб како би са челним људима Селтикса пронашао заједнички језик о томе да је Жижићу корисније да лето проведе са репрезентацијом. Ипак, није наишао на разумевање.

"Покушали смо усагласити ставове, али ипак нисам успео да их уверим. Иако је остало на томе да ћемо се још чути, научио сам да читам између редова. Они воде посао који је годишње вредан милијарду долара и изнели су ми своје виђење ствари. За све нас НБА је био и остао врх којем сви тежимо и када ти послодавци кажу да би било боље да си преко лета у клубу, тешко им је рећи не. Нису сви попут Шарића који има загарантован статус у екипи", рекао је Рађа.

Бивши селектор Петар Сканси сматра да не треба осуђивати играче који одлуче да не наступају за национални тим.

"Немојмо се заносити мишљу да они не воле Хрватску зато што воле себе. Ми у Сплиту кажемо да пара дупе врти. Уосталом, то је све већ виђено, зар наши млади људи када дипломирају не беже у иностранство за егзистенцијом? Исто вам је тако и са спортистима и због тога ми више никад нећемо имати велику репрезентацију", сматра Сканси.

"То не излази из главе појединаца, већ је то системска ствар. Прошло је време наглашеног патриотизма, односно није време да говоримо да ли неко воли државу ако не игра за репрезентацију, јер то је ствар како функционише неки спорт. А ФИБА је заказала на многим пољима, па тако и на томе. Да је новац важнији од свега, нисам открио ја и ко је најбогатији, а то је НБА лига, он одређује правила игре. А до овога је довела једном изгубљена моћ ФИБА, што се УЕФА и ФИФА није догодило јер су их водили способнији људи", каже Сканси.

Мирко Новосел има другачије мишљење.

"То су потпуно неоправдани откази и ја сматрам да би Савез требало тврђе да се постави око тог проблема. Јер, НБА клубови немају ингеренције да забране својим играчима играње за репрезентацију и то су све одлуке самих играча".

"Јесу ли то притисци клубова или њихових менаџера, не знам, али за мене је све то неоправдано. Зубац говори да је њему као Херцеговцу жеља да игра за Хрватску већа од свега, а онда када за то добије прилику, отказује јер мора у Лос Анђелесу да ради на свом телу, као да то не може да ради у Хрватској. Зато сам ја велики противник тога да клинци у НБА одлазе са 19, 20 година, док још нису играчки сазрели. Али, данас се све убрзава, а кључну улогу имају менаџери, а ту је и питање родитеља који у свом детету виде прилику да своју егзистенцију реше преко ноћи. Заправо, сви око тих надарених клинаца данас у њему виде прилику за добру зараду и сви се боје да би то могли да изгубе ако не искористе већ прву прилику".

Новосел сматра да је култ репрезентације најслабији у кошарци зато што је у том спорту најнесређенија ситуација.

"УЕФА и ФИФА тачно су регулисали сва права и обавезе играча, а у рукомету и ватерполу се ни приближно не зарађује као у кошарци, па је њима репрезентација једини прави излог. У кошарци је потпуно супротно и Американци раде шта хоће јер са ФИБА имају колонијални уговор у стилу 'узми или остави", навео је Новосел.

КУКОЧ О ПРОБЛЕМУ И "ПРОБЛЕМУ"

Тони Кукоч, легенда хрватске кошарке не жели да улази у разлоге отказа појединих играча за репрезентацију, али...

"Ако су Тони Паркер и Дирк Новицки, који су знали до јуна да играју финале НБА лиге, могли да наступају за репрезентацију, не видим зашто не може неко ко је завршио сезону у првом недељи априла? Али, опет, не улазим у то, можда имају добре разлоге. Можда није на њима била одлука, иако им то не могу забранити", рекао је за "Слободну Дамлацију" Кукоч.

Он сматра да се треба бавити искључиво оним играчима који су се одазвали позиву селектора.

"Они који ће играти Европско првенство имају у ногама и лањске квалификације и наступ на Олимпијским играма. Богдановић и Шарић су играчи који би требало да носе тим, али и други морају дати допринос. Било би лепо да смо комплетни, али ни другима не играју сви. Били смо близу против Србије у Рију и пласмана међу четири најбоље екипе. Они су касније играли финале, па ко каже да ми не бисмо играли финале да смо их победили?"

Кукоч истиче да нешто друго може бити "проблем" Хрвата.

"Ми смо непознаница сами себи. Па прошле године се није знало можемо ли уопште на Олимпијске игре, па смо победили Грке, Италијане у Италији, у Рију Шпаније и могли смо да играмо финале. После тога апетити нарасту, па је онда нама медаља у једну руку реалност. Али то није тако, јер сад више ни Грци, ни Италијани, ни Шпанци неће мислити 'лако ћемо добити Хрвате'", истакао је Кукоч.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар