"Nikad više nećemo imati veliku reprezentaciju"!

Hrvatski selektori i bivši košarkaši o neodazivanju igrača za nacionalni tim, NBA ligi koja "određuje pravila", "lošoj" FIBA i kultu reprezentacije koji je u košarci najslabiji.

Košarka 07.07.2017 | 22:45
"Nikad više nećemo imati veliku reprezentaciju"!
Hrvatski selektor Aleksandar Petrović susreo sa velikim problemima pred okupljanje reprezentacije za predstojeći Eurobasket.

On neće moći da računa na najjači sastav, budući da su mu nastup otkazala trojica važnih igrača - Ante Žižić, Mario Hezonja i Ivica Zubac.

Hrvatski košarkaši odlučili su, što svojevoljno, što zbog preporuke (ili naredbe) NBA klubova, da predstojeće leto provedu kako bi se što bolje pripremili za novu sezonu, ali u SAD, a ne sa reprezentacijom.

Ako je za utehu Petroviću, nisu svi igrači koji nastupaju "preko bare" odustali od nacionalnog tima. Bojan Bogdanović i Dario Šarić dolaze na pripreme i igraće na Eurobasketu.

Sadašnji selektor, ali i bivši poput Petra Skansija i Mirka Novosela, veruju da bi boravak i rad u reprezentaciji svakom od igrača koji su otkazali nastup više koristili nego individualne pripreme.

"Svi znamo da se Letnja liga u NBA završava 17. jula i da bi ti igrači imali još deset dana odmora do početka priprema reprezentacije, a već 15. septembra, nakon Eurobasketa, mogli bi da krenu put SAD. Pa nismo mi slepo crevo da ne znamo da tretiramo NBA igrače. Uostalom, svi španski NBA igrači, osim Serža Ibake, igraće za reprezentaciju, pa tako i Aleks Abrines koji je tek završio prvu NBA sezonu", izjavio je za "Večernji list" Aleksandar Petrović.

On je dodao da nije problem u igračima.

"Očigledno je da ni u jednom ekipnom sportu ne postoji nadliga kao što je to NBA liga u košarci. Zubac, Žižić i Bender dospeli su u NBA ligu bez seniorske reprezentacije i vi u košarci nemate situaciju kao u fudbalu gde reprezentacija igračima služi kao odskočna daska, a u neke lige poput engleske ne možete ni da dođete ako nemate određeni procenat odigranih mečeva za reprezentaciju. Tada je i logično da svi žele da igraju za nacionalni tim".

"Postoji klub poput Finiksa koji je procenio da reprezentacija njihovom igraču Benderu može pomoći u sticanju iskustva, ali i klub poput Los Anđeles Lejkersa koji na nas gleda sa pozicije moći i koji je doneo sasvim drugačiju odluku. U slučaju Žižića i Bostona prisutan je i menadžer koji ga 'pilotira' i za kojeg se zna da nije sklon hrvatskoj reprezentativnoj košarci", rekao je Aleksandar Petrović.

Bivši reprezentativac Hrvatske, i nekadašnji NBA igrač, a sada predsednik Stručnog saveta HKS Dino Rađa donekle razume stav najjače lige sveta.

"I ja smatram da bi svim tim igračima bilo korisno da igraju za reprezentaciju jer tajming je idealan, ali mogu razumeti i da NBA klubovi na sve to gledaju na svoj način. Osim toga, za razliku od UEFA i FIFA, koji su se dogovorili oko svega pa najbolji svetski fudbaleri putuju po 10.000 kilometara zbog jedne utakmice reprezentacije, FIBA i NBA se nisu ništa dogovorile", naveo je Rađa.

Kao bivši igrač Bostona, Rađa je kontaktirao taj klub kako bi sa čelnim ljudima Seltiksa pronašao zajednički jezik o tome da je Žižiću korisnije da leto provede sa reprezentacijom. Ipak, nije naišao na razumevanje.

"Pokušali smo usaglasiti stavove, ali ipak nisam uspeo da ih uverim. Iako je ostalo na tome da ćemo se još čuti, naučio sam da čitam između redova. Oni vode posao koji je godišnje vredan milijardu dolara i izneli su mi svoje viđenje stvari. Za sve nas NBA je bio i ostao vrh kojem svi težimo i kada ti poslodavci kažu da bi bilo bolje da si preko leta u klubu, teško im je reći ne. Nisu svi poput Šarića koji ima zagarantovan status u ekipi", rekao je Rađa.

Bivši selektor Petar Skansi smatra da ne treba osuđivati igrače koji odluče da ne nastupaju za nacionalni tim.

"Nemojmo se zanositi mišlju da oni ne vole Hrvatsku zato što vole sebe. Mi u Splitu kažemo da para dupe vrti. Uostalom, to je sve već viđeno, zar naši mladi ljudi kada diplomiraju ne beže u inostranstvo za egzistencijom? Isto vam je tako i sa sportistima i zbog toga mi više nikad nećemo imati veliku reprezentaciju", smatra Skansi.

"To ne izlazi iz glave pojedinaca, već je to sistemska stvar. Prošlo je vreme naglašenog patriotizma, odnosno nije vreme da govorimo da li neko voli državu ako ne igra za reprezentaciju, jer to je stvar kako funkcioniše neki sport. A FIBA je zakazala na mnogim poljima, pa tako i na tome. Da je novac važniji od svega, nisam otkrio ja i ko je najbogatiji, a to je NBA liga, on određuje pravila igre. A do ovoga je dovela jednom izgubljena moć FIBA, što se UEFA i FIFA nije dogodilo jer su ih vodili sposobniji ljudi", kaže Skansi.

Mirko Novosel ima drugačije mišljenje.

"To su potpuno neopravdani otkazi i ja smatram da bi Savez trebalo tvrđe da se postavi oko tog problema. Jer, NBA klubovi nemaju ingerencije da zabrane svojim igračima igranje za reprezentaciju i to su sve odluke samih igrača".

"Jesu li to pritisci klubova ili njihovih menadžera, ne znam, ali za mene je sve to neopravdano. Zubac govori da je njemu kao Hercegovcu želja da igra za Hrvatsku veća od svega, a onda kada za to dobije priliku, otkazuje jer mora u Los Anđelesu da radi na svom telu, kao da to ne može da radi u Hrvatskoj. Zato sam ja veliki protivnik toga da klinci u NBA odlaze sa 19, 20 godina, dok još nisu igrački sazreli. Ali, danas se sve ubrzava, a ključnu ulogu imaju menadžeri, a tu je i pitanje roditelja koji u svom detetu vide priliku da svoju egzistenciju reše preko noći. Zapravo, svi oko tih nadarenih klinaca danas u njemu vide priliku za dobru zaradu i svi se boje da bi to mogli da izgube ako ne iskoriste već prvu priliku".

Novosel smatra da je kult reprezentacije najslabiji u košarci zato što je u tom sportu najnesređenija situacija.

"UEFA i FIFA tačno su regulisali sva prava i obaveze igrača, a u rukometu i vaterpolu se ni približno ne zarađuje kao u košarci, pa je njima reprezentacija jedini pravi izlog. U košarci je potpuno suprotno i Amerikanci rade šta hoće jer sa FIBA imaju kolonijalni ugovor u stilu 'uzmi ili ostavi", naveo je Novosel.

KUKOČ O PROBLEMU I "PROBLEMU"

Toni Kukoč, legenda hrvatske košarke ne želi da ulazi u razloge otkaza pojedinih igrača za reprezentaciju, ali...

"Ako su Toni Parker i Dirk Novicki, koji su znali do juna da igraju finale NBA lige, mogli da nastupaju za reprezentaciju, ne vidim zašto ne može neko ko je završio sezonu u prvom nedelji aprila? Ali, opet, ne ulazim u to, možda imaju dobre razloge. Možda nije na njima bila odluka, iako im to ne mogu zabraniti", rekao je za "Slobodnu Damlaciju" Kukoč.

On smatra da se treba baviti isključivo onim igračima koji su se odazvali pozivu selektora.

"Oni koji će igrati Evropsko prvenstvo imaju u nogama i lanjske kvalifikacije i nastup na Olimpijskim igrama. Bogdanović i Šarić su igrači koji bi trebalo da nose tim, ali i drugi moraju dati doprinos. Bilo bi lepo da smo kompletni, ali ni drugima ne igraju svi. Bili smo blizu protiv Srbije u Riju i plasmana među četiri najbolje ekipe. Oni su kasnije igrali finale, pa ko kaže da mi ne bismo igrali finale da smo ih pobedili?"

Kukoč ističe da nešto drugo može biti "problem" Hrvata.

"Mi smo nepoznanica sami sebi. Pa prošle godine se nije znalo možemo li uopšte na Olimpijske igre, pa smo pobedili Grke, Italijane u Italiji, u Riju Španije i mogli smo da igramo finale. Posle toga apetiti narastu, pa je onda nama medalja u jednu ruku realnost. Ali to nije tako, jer sad više ni Grci, ni Italijani, ni Španci neće misliti 'lako ćemo dobiti Hrvate'", istakao je Kukoč.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar