Зграда коју годишње посјети милион туриста

Сецесија је стилски правац у уметности који се јавио као реакција на академизам и еклектицизам, а овакве знаменитости у Барселони су међу најпопуларнијима, које годишње посети око милион туриста. Али то није увек било тако.

Путовања 05.07.2017 | 11:32
Зграда коју годишње посјети милион туриста
Гаудијева Ла Педрера 1970-их година изгледала је тужно и вијугаво, а фасада јој је била запуштена. То је стамбена зграда у Барселони која гледа у улицу Пасеи де Грасија, и једно је од кључних дела славног архитекта Антонија Гаудíја.

Зграда се градила од 1905. до 1910. године када је и добила назив "Ла Педрера", што на каталонском значи "каменолом", због своје неправилне камене фасаде која изгледа као природна камена литица.

Ова зграда је најпотпуније Гаудíјево дело и његовог концепта природне архитектуре. Она представља камену планину направљену људском руком с бројним неправилним прозорима који изгледају као отвори пећина и с балконима од којих сваки има јединствену ограду од кованог гвожђа.

Данас, осам од десет туриста у Барселону долази због њене архитектуре, углавном Гаудијеве. Процењује се да око 500 људи дневно проводи више од пола сата разгледавајући управо Ла Педреру.

"Ова кућа је постала јединствен Гаудијев архитектонски језик и развој сецесије у Барселони", рекла је архитектица Марта Антуњано.

Гаудí је на крову зграде остварио потпуну уметничку слободу маште у обликовању терасе с вртовима око великог дворишта које је испуњено замаскираним мистичним чудовиштима (уникатни димњаци).

У овом апстрактном амбијенту Гаудí је остварио све одлике надреализма који ће се као уметнички правац појавити тек двадесетак година касније.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар