Домет до Америке - истина или лаж?

Ако је тачна, објава Сјеверне Кореје о успјешном тестирању балистичког пројектила значи корак ближе остварењу стратешког циља ове земље, а то је развој нуклеарног оружја којим може да погоди свог главног непријатеља, САД.

Свијет 04.07.2017 | 22:41
Домет до Америке - истина или лаж?
Ракета Хвасонг-14 достигла је висину од 2.802 километра и прецизно је погодила мету након лета од 39 минута, објавила је сјевернокорејска телевизија.

Тестирање је надгледао лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун, преноси Реутерс.

Тестирана ракета може погодити Аљаску

Како пише агенција, стручњаци процјењују да би ракета Хвасонг-14 која је погодила мету на удаљености од 930 километара, могла да погоди и америчку савезну државу Аљаску.

Сјевернокорејски режим је, пак, након тестирања објавио како сада има способност гађања циљева било гдје на свијету.  Нову провокацију Сјеверне Кореје, којом крши резолуције Савјета безбедности УН о тестирању ракета, сложно су осудили САД, Јужна Кореја, Кина и Русија. 

Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин упозорио је режим Ким Џонг Уна како му је ово посљедња прилика да обнови преговоре с спољним свијетом и позвао СБ да реагује.  Јапански премијер Шинзо Абе најавио је да ће се његова земља "снажно ујединити" с Јужном Корејом и САД како би јаче притисле Пјонгјанг.

САД траже хитну сједницу

Сједињене Државе затражиле су хитан састанак Савета безбедности на којем ће тема бити Северна Кореја, јавља АФП позивајући се на дипломатске изворе.

Амерички предсједник Доналд Трамп раније је на Тwиттеру сугерисао да би Јапан, Јужна Кореја или Кина могле да изгубе стрпљење са Пјонгјангом и "окончају ове глупости једном заувијек".

Трамп већ неко вријеме покушава да приволи Кину да заустави доток ресурса Сјеверној Кореји. Кина, пак, одговара да ради све што може и замјера САД сваљивање одговорности на њу.

Лансирање неприхватљиво

Русија и Кина и саме су позвале Сјеверну Кореју да заустави свој нуклеарно-балистички програм, назвавши лансирање "неприхватљивим".

Међутим, у исто вријеме позвале су САД те Јужну Кореју да суспендују своје заједничке војне вјежбе и постављање антиракетног система ТХААД, јавља ББЦ. 

Кинески предсједник Си Ђинпинг управо се налази у Москви у посјети руском предсједнику Владимиру Путину. 

Сјеверна Кореја отворено пркоси

Да би Сјеверна Кореја заиста погодила главни дио САД, не рачунајући географски изоловане Аљаску и Хаваје, морала би имати балистички пројектил домета 8.000 км, нуклеарну бојеву главу довољно малу да се може уградити на врх пројектила, и технологију за поновни улазак пројектила у атмосферу.

Док неки стручњаци сматрају да посљедња тестирана ракета има домет од преко 8.000 км, што би представљало знатан напредак у сјевернокорејском ракетном програму, други процјењују да је њен домет ипак и даље мањи од тога. 

Сјеверна Кореја, која тврди да јој нуклеарно оружје треба у обрани од америчке агресије, досад је спровела пет нуклеарних тестова, од тога два само од почетка прошле године. Осим тога, извела је велик број тестирања балистичких ракета, а своја тестирања често темпира управо у вријеме највећих тензија с међународном заједницом, отворено пркосећи пријетњама додатним санкцијама или позивима на преговоре. 

ИЦБМ, тип ракете у правилу дизајниран за ношење нуклеарне бојеве главе, по дефиницији има минимални домет од 5.500 км. Међутим, многи примјерци ИЦБМ-а имају домет од 10.000 км и више. 

Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин изјавио је да на темељу досадашњих сазнања вјерује да се радило о ракети средњег домета, али и да јужнокорејска војска још увијек истражује је ли ипак ријеч о интерконтиненталној балистичкој ракети (ИЦБМ). Америчко пацифичко заповједништво такође је констатовало да се ради о ракети средњег домета.

И ово тестирање изведено је само неколико дана прије заказаног скупа Г20 о Сјеверној Кореји, а вјероватно није случајност ни то што је тестирање изведено уочи Дана независности у САД, преноси "Индеx.хр".

Не могу погодити Вашингтон, али "раде на томе"


Упркос досад невиђеном темпу тестирања, аналитичари оцјењују да је Сјеверна Кореја још годинама удаљена од ИЦБМ с нуклеарном бојевом главом која може да досегнедосећи САД. Дејвид Рајт, физичар и кодиректор глобалног безбједносног програма при америчком Синдикату забринутих наулника, у анализи на свом блогу закључује да дотична ракета има интерконтинентални домет од максималних 6.700 км.

То значи да и даље не може погодити ниједну америчку савезну државу осим Аљаске. 

Мелиса Ханам, сјевернокорејски експерт из Центра Џејмс Мартин за студије спречавања ширења нуклеарног оружја, назвала је сјевернокорејско тестирање "великом прекретницом". 

"Може ли овај конкретни ИЦБМ погодити Вашингтон, ДЦ? Не. Али раде ли на томе? Да", закључује Ханам.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драгутин

04.07.2017 21:14

То Киме,то Легендо,наравно да може ракета да добаци до америке...А кад добаци до америке нема више америке,онда нема ни НАТО ни ЕУ...Доста је било америчког тлачења и поробљавања и угњетавања народа широм света...како Кина ни једну земљу не приморава ни на шта?Са свима економски сарађује и не меша се у унутрашње ствари туђих држава?А америка само прети санкцијама и бомбардује? Доста више такве политике целом свету...Доћи ће и америци крај,ничија није до зоре горела?Платиће и они кад тад за сво ово крвопролиће широм света што су направили?Доста више лажних идеологија, манипулације,обојених револуција и рата и унесрећивања људи широм света,доста...Свега тога нам је вала стварно доста и преко главе...Киме рокни то зло звано УСА или САД па да те цео свет забележи и слави за сва времена!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

05.07.2017 00:11

Лијеци се будало док ти је вријеме..

Name

ре. МАМУТИН

05.07.2017 00:55

СИПУ РАЦКУ ТИ МУМА БЕМЈЕ.

Name

кики

05.07.2017 04:49

Каква си ти будала.

Name

Комен

05.07.2017 04:51

Коментар ти је на нивоу дјетета до 13 година, а сто вјероватно ниси физицки, ал ментално оцигледно да јеси...узми књигу, уци, образуј се.

Name

Рис

05.07.2017 04:57

Ким је фаца. Не је.еживу силу. Укакила се Америка не због тога што би Ким могао да је нападне већ што више неће смјети да ради шта јој воља. Доста је више америчких кризних жаришта, ратова, лешева. КРАЈ!

Name

Нови Јорк

05.07.2017 05:53

Е драги Драгутине Јеси ли крштен? Чему се радујеш Бог те у шуму окрен'о ? Ако било ко употријеби било какву нуклеарку ....одосмо сви у материну. Народ каже "Шушат се са рогатим не боде" Мислиш да би Амери сједили скрштених руку и чекали да их ментални робовласник сопственог живља нападне. Бог с тобом глогиње млатио.... Моли се Богу за мир и недај том крволоку што ти из душе ликује напоље. Зар бар нама није доста ратова?

Name

Мујо

05.07.2017 06:18

Ти си будала.

Name

Ре Мамутин

05.07.2017 09:49

Простацино цинокур.

Name

М

06.07.2017 22:50

БИЛА ЛАЗ ИЛИ ИСТИНА ОН ЦЕ ПОКУСАТИ ДА ДОБАЦИ.