Domet do Amerike - istina ili laž?

Ako je tačna, objava Sjeverne Koreje o uspješnom testiranju balističkog projektila znači korak bliže ostvarenju strateškog cilja ove zemlje, a to je razvoj nuklearnog oružja kojim može da pogodi svog glavnog neprijatelja, SAD.

Svijet 04.07.2017 | 22:41
Domet do Amerike - istina ili laž?
Raketa Hvasong-14 dostigla je visinu od 2.802 kilometra i precizno je pogodila metu nakon leta od 39 minuta, objavila je sjevernokorejska televizija.

Testiranje je nadgledao lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, prenosi Reuters.

Testirana raketa može pogoditi Aljasku

Kako piše agencija, stručnjaci procjenjuju da bi raketa Hvasong-14 koja je pogodila metu na udaljenosti od 930 kilometara, mogla da pogodi i američku saveznu državu Aljasku.

Sjevernokorejski režim je, pak, nakon testiranja objavio kako sada ima sposobnost gađanja ciljeva bilo gdje na svijetu.  Novu provokaciju Sjeverne Koreje, kojom krši rezolucije Savjeta bezbednosti UN o testiranju raketa, složno su osudili SAD, Južna Koreja, Kina i Rusija. 

Južnokorejski predsjednik Mun Džae In upozorio je režim Kim Džong Una kako mu je ovo posljednja prilika da obnovi pregovore s spoljnim svijetom i pozvao SB da reaguje.  Japanski premijer Šinzo Abe najavio je da će se njegova zemlja "snažno ujediniti" s Južnom Korejom i SAD kako bi jače pritisle Pjongjang.

SAD traže hitnu sjednicu

Sjedinjene Države zatražile su hitan sastanak Saveta bezbednosti na kojem će tema biti Severna Koreja, javlja AFP pozivajući se na diplomatske izvore.

Američki predsjednik Donald Tramp ranije je na Twitteru sugerisao da bi Japan, Južna Koreja ili Kina mogle da izgube strpljenje sa Pjongjangom i "okončaju ove gluposti jednom zauvijek".

Tramp već neko vrijeme pokušava da privoli Kinu da zaustavi dotok resursa Sjevernoj Koreji. Kina, pak, odgovara da radi sve što može i zamjera SAD svaljivanje odgovornosti na nju.

Lansiranje neprihvatljivo

Rusija i Kina i same su pozvale Sjevernu Koreju da zaustavi svoj nuklearno-balistički program, nazvavši lansiranje "neprihvatljivim".

Međutim, u isto vrijeme pozvale su SAD te Južnu Koreju da suspenduju svoje zajedničke vojne vježbe i postavljanje antiraketnog sistema THAAD, javlja BBC. 

Kineski predsjednik Si Đinping upravo se nalazi u Moskvi u posjeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. 

Sjeverna Koreja otvoreno prkosi

Da bi Sjeverna Koreja zaista pogodila glavni dio SAD, ne računajući geografski izolovane Aljasku i Havaje, morala bi imati balistički projektil dometa 8.000 km, nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da se može ugraditi na vrh projektila, i tehnologiju za ponovni ulazak projektila u atmosferu.

Dok neki stručnjaci smatraju da posljednja testirana raketa ima domet od preko 8.000 km, što bi predstavljalo znatan napredak u sjevernokorejskom raketnom programu, drugi procjenjuju da je njen domet ipak i dalje manji od toga. 

Sjeverna Koreja, koja tvrdi da joj nuklearno oružje treba u obrani od američke agresije, dosad je sprovela pet nuklearnih testova, od toga dva samo od početka prošle godine. Osim toga, izvela je velik broj testiranja balističkih raketa, a svoja testiranja često tempira upravo u vrijeme najvećih tenzija s međunarodnom zajednicom, otvoreno prkoseći prijetnjama dodatnim sankcijama ili pozivima na pregovore. 

ICBM, tip rakete u pravilu dizajniran za nošenje nuklearne bojeve glave, po definiciji ima minimalni domet od 5.500 km. Međutim, mnogi primjerci ICBM-a imaju domet od 10.000 km i više. 

Južnokorejski predsjednik Mun Džae In izjavio je da na temelju dosadašnjih saznanja vjeruje da se radilo o raketi srednjeg dometa, ali i da južnokorejska vojska još uvijek istražuje je li ipak riječ o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM). Američko pacifičko zapovjedništvo takođe je konstatovalo da se radi o raketi srednjeg dometa.

I ovo testiranje izvedeno je samo nekoliko dana prije zakazanog skupa G20 o Sjevernoj Koreji, a vjerovatno nije slučajnost ni to što je testiranje izvedeno uoči Dana nezavisnosti u SAD, prenosi "Index.hr".

Ne mogu pogoditi Vašington, ali "rade na tome"


Uprkos dosad neviđenom tempu testiranja, analitičari ocjenjuju da je Sjeverna Koreja još godinama udaljena od ICBM s nuklearnom bojevom glavom koja može da dosegnedoseći SAD. Dejvid Rajt, fizičar i kodirektor globalnog bezbjednosnog programa pri američkom Sindikatu zabrinutih naulnika, u analizi na svom blogu zaključuje da dotična raketa ima interkontinentalni domet od maksimalnih 6.700 km.

To znači da i dalje ne može pogoditi nijednu američku saveznu državu osim Aljaske. 

Melisa Hanam, sjevernokorejski ekspert iz Centra Džejms Martin za studije sprečavanja širenja nuklearnog oružja, nazvala je sjevernokorejsko testiranje "velikom prekretnicom". 

"Može li ovaj konkretni ICBM pogoditi Vašington, DC? Ne. Ali rade li na tome? Da", zaključuje Hanam.

Izvor: Index.hr

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragutin

04.07.2017 21:14

To Kime,to Legendo,naravno da može raketa da dobaci do amerike...A kad dobaci do amerike nema više amerike,onda nema ni NATO ni EU...Dosta je bilo američkog tlačenja i porobljavanja i ugnjetavanja naroda širom sveta...kako Kina ni jednu zemlju ne primorava ni na šta?Sa svima ekonomski sarađuje i ne meša se u unutrašnje stvari tuđih država?A amerika samo preti sankcijama i bombarduje? Dosta više takve politike celom svetu...Doći će i americi kraj,ničija nije do zore gorela?Platiće i oni kad tad za svo ovo krvoproliće širom sveta što su napravili?Dosta više lažnih ideologija, manipulacije,obojenih revolucija i rata i unesrećivanja ljudi širom sveta,dosta...Svega toga nam je vala stvarno dosta i preko glave...Kime rokni to zlo zvano USA ili SAD pa da te ceo svet zabeleži i slavi za sva vremena!!!

ODGOVORITE
Name

xy

05.07.2017 00:11

Lijeci se budalo dok ti je vrijeme..

Name

re. MAMUTIN

05.07.2017 00:55

SIPU RACKU TI MUMA BEMJE.

Name

kiki

05.07.2017 04:49

Kakva si ti budala.

Name

Komen

05.07.2017 04:51

Komentar ti je na nivou djeteta do 13 godina, a sto vjerovatno nisi fizicki, al mentalno ocigledno da jesi...uzmi knjigu, uci, obrazuj se.

Name

Ris

05.07.2017 04:57

Kim je faca. Ne je.eživu silu. Ukakila se Amerika ne zbog toga što bi Kim mogao da je napadne već što više neće smjeti da radi šta joj volja. Dosta je više američkih kriznih žarišta, ratova, leševa. KRAJ!

Name

Нови Јорк

05.07.2017 05:53

Е драги Драгутине Јеси ли крштен? Чему се радујеш Бог те у шуму окрен'о ? Ако било ко употријеби било какву нуклеарку ....одосмо сви у материну. Народ каже "Шушат се са рогатим не боде" Мислиш да би Амери сједили скрштених руку и чекали да их ментални робовласник сопственог живља нападне. Бог с тобом глогиње млатио.... Моли се Богу за мир и недај том крволоку што ти из душе ликује напоље. Зар бар нама није доста ратова?

Name

Mujo

05.07.2017 06:18

Ti si budala.

Name

Re Mamutin

05.07.2017 09:49

Prostacino cinokur.

Name

M

06.07.2017 22:50

BILA LAZ ILI ISTINA ON CE POKUSATI DA DOBACI.