Почело суђење за Бобар банку

Дарко Јеремић и 14 других оптужених у случају „Бобар банка“ користили су депозите које нису смјели за кредитирање предузећа повезаних са Бобар групацијом, наводи се у оптужници која је прочитана на почетку суђења пред Државним судом.

Босна и Херцеговина 04.07.2017 | 20:09
Почело суђење за Бобар банку
Тужилаштво терети Дарка Јеремића, члана Надзорног одбора Бобар банке, да је организовао и руководио злочиначком организацијом од јула 2009. до новембра 2014. године. Јеремић се терети и за прање новца.
 
Оптужене Тужилаштво БиХ терети да су користили депонована средства десетина јавних предузећа, Владе Републике Српске и Брчко Дистрикта, општина, термоелектрана, фондова, Управе за индиректно опорезивање и других која нису била предвиђена за кредитирање фирми повезаних с “Бобар банком” за кредите фирмама иако су знали да оне нису у могућности да кредите враћају.
 
Кредити су давани без мишљења стручних служби банке, наводи се у оптужници. Оптужница наводи да су Јеремић и други на овај начин оштетили депоненте банке и изазвали узнемиреност и страх међу становницима БиХ и нанијели штетне посљедице по углед државе.
 
Највише кредита одобрено је фирми ''Бобар Аутосемберија'', чији је Јеремић био директор, иако ова фирма није била способна да враћа кредите и већ је била презадужена, наводи се у оптужници.

Један од највећих кредита овој фирми од десет милиона марака додијељен је почетком 2014. године, без адекватних средстава осигурања, наводи се у оптужници. Након проглашења ликвидације “Бобар банке” по овом кредиту остало је ненаплаћено 10,7 милиона КМ.
 
“Бобар банка” је током пет година додијелила 74 милиона марака и 14 милиона еура повезаним предузећима ''Бобар Аутосемберија'', ''Бобар Гроуп'', ''Елвако'' Бијељина, ''ТП Прогрес'' Јања, ''Семпет Монт'' Зворник, ''Графокомерц'' Требиње, ''Таубингер Електрик'' Фоча, ''Универзал'' Бијељина, ''БМД'' Јања, ''Холдинг Дринатранс'' Зворник, ''Теслић превоз'', ''Предузеће за грађење, пројектовање и инжињеринг'' Бијељина, наводи се у оптужници.
 
Када је кредитна изложеност “Бобар банке” према повезаним предузећима прешла законски дозвољену границу, наводи се у оптужници, новац из банке је у повезана предузећа пребациван путем других банака и позајмница.

Тако је “Бобар банка” у децембру 2013. године додијелила два кредита од по три и по милиона евра двјема повезаним фирмама Јадранске банке из Шибеника. Заузврат је Јадранска банка додијелила кредит од четири милиона евра фирми ''Холдинг Дринатранс'' и кредит од три милиона еура фирми ''Бобар Аутосемберија''.

Након ликвидације банке ненаплаћени дуг Бобар банке по овим кредитима је остао 14,9 милиона марака, наводи се у оптужници.
 
У оптужници се наводи и да је “Бобар банка” у неколико наврата давала кредите компанијама које су прије или након додјеле кредита давале позајмнице повезаним компанијама.

“Бобар банка” је тако, без икаквих средстава обезбјеђења, дала кредит већи од два и по милиона КМ Аутосервису Бане из Зворника, који је тај кредит дао као позајмицу ''Бобар Аутосемберији''. Ненаплаћени дуг Банке по овом кредиту износи готово три милиона КМ, стоји у оптужници.
 
У септембру 2013. године, “Бобар банка” је орочила 3,6 милиона евра у Црногорској комерцијалног банци у Подгорици. Банка из Подгорице је потом у неколико наврата додијелила кредите фирмама повезаним с “Бобар банком”, наводи се у оптужници.
 
Тужилаштво оптужује Дарка Јеремића да је „вршио легализацију прања новца“, јер је као члан Надзорног одбора “Бобар банке” и директор ''Бобар Аутосемберија'', био свјестан да је новац прибављен супротно Закону о банкама Републике Српске.
 
Директорку Агенције за банкарство Републике Српске Славицу Ињац оптужница терети да је била члан злочиначког удружења и да није вршила своје дужности. У оптужници се наводи да је Ињац још од јула 2009. године била свјесна да “Бобар банка” има велико излагање кредитном ризику према групи повезаних лица јер је имала увид у записник о контроли пословања “Бобар банке”.
 
Према оптужници, Дарко Јеремић је организовао и руководио злочиначком организацијом те заједничким дјеловањем с другим члановима организације – коју су чинили Петар Цацановић, Ана Миросављевић, Драган Радумило, Соња Куртума, Саша Томић, Славица Ињац, Батрић Ђуришић, Здравко Дубов, Игор Продановић, Снежана Вујнић, Драгица Томић, Горан Игњатовић, Пајо Панић, Драго Ђукановић и Јефа Бошковић – прекорачио границе свога положаја и овласти.
 
Државни суд раније је донио одлуку да се бившем члану Надзорног одбора “Бобар банке” Драги Ђукановићу суди у Бијељини и да се његов поступак одвоји од онога пред Судом БиХ.
 
Тужилац је прочитао 46 тачака оптужнице на почетку суђења док ће преостале тачке прочитати на наредном рочишту заказаном за 10. јули, када ће бити изнешене и уводне ријечи, јавља БИРН БиХ.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

хм

04.07.2017 18:45

Батова екипа, покој му души.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хм

04.07.2017 19:42

Нажалост много им је вјеровао,покој му души!

Name

Ко је јамио

04.07.2017 20:34

Брацо Хрвати, е свака вам цаст за ону ко је јамио... а и за ону Фрањину стока ситног зуба.И ми брацо коња за трку имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

04.07.2017 20:58

Зна се ко је јамио....реци слободно....а коња нема да фали!

Name

Xx

04.07.2017 22:16

Саса Томиц прима 2000 км као савјетник у Електробијељини,не долази никако на посао,има јос 6 савјетника са платама огромним. А хоце да смање плате обицним смртницима. Докле висе глупи народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владанка

05.07.2017 16:42

Ауто сервис бане је отет од стране Мисе васе председника суда и Јована митровица.Сад Сипа чешља те папире и знају све како је смуљано са опстином.Биће још судјења полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

е моја владанка

05.07.2017 18:44

Тај мисо је добар цовјек а то це ти реци сви које питас у Зв.а ти владанка мања зваци да сацувас зубе.Скупе су надоградње сада поготово кад крене сезона не мозес наред да додјес

Name

Истина

06.07.2017 08:33

Е моја Владанка.Мишо те држао као мало воде на длану, а ти тако човјеку врацас.Причаш глупости и лажи. А што не кажеш са ким ходас по Б.луци.?АМС