Počelo suđenje za Bobar banku

Darko Jeremić i 14 drugih optuženih u slučaju „Bobar banka“ koristili su depozite koje nisu smjeli za kreditiranje preduzeća povezanih sa Bobar grupacijom, navodi se u optužnici koja je pročitana na početku suđenja pred Državnim sudom.

Bosna i Hercegovina 04.07.2017 | 20:09
Počelo suđenje za Bobar banku
Tužilaštvo tereti Darka Jeremića, člana Nadzornog odbora Bobar banke, da je organizovao i rukovodio zločinačkom organizacijom od jula 2009. do novembra 2014. godine. Jeremić se tereti i za pranje novca.
 
Optužene Tužilaštvo BiH tereti da su koristili deponovana sredstva desetina javnih preduzeća, Vlade Republike Srpske i Brčko Distrikta, opština, termoelektrana, fondova, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih koja nisu bila predviđena za kreditiranje firmi povezanih s “Bobar bankom” za kredite firmama iako su znali da one nisu u mogućnosti da kredite vraćaju.
 
Krediti su davani bez mišljenja stručnih službi banke, navodi se u optužnici. Optužnica navodi da su Jeremić i drugi na ovaj način oštetili deponente banke i izazvali uznemirenost i strah među stanovnicima BiH i nanijeli štetne posljedice po ugled države.
 
Najviše kredita odobreno je firmi ''Bobar Autosemberija'', čiji je Jeremić bio direktor, iako ova firma nije bila sposobna da vraća kredite i već je bila prezadužena, navodi se u optužnici.

Jedan od najvećih kredita ovoj firmi od deset miliona maraka dodijeljen je početkom 2014. godine, bez adekvatnih sredstava osiguranja, navodi se u optužnici. Nakon proglašenja likvidacije “Bobar banke” po ovom kreditu ostalo je nenaplaćeno 10,7 miliona KM.
 
“Bobar banka” je tokom pet godina dodijelila 74 miliona maraka i 14 miliona eura povezanim preduzećima ''Bobar Autosemberija'', ''Bobar Group'', ''Elvako'' Bijeljina, ''TP Progres'' Janja, ''Sempet Mont'' Zvornik, ''Grafokomerc'' Trebinje, ''Taubinger Elektrik'' Foča, ''Univerzal'' Bijeljina, ''BMD'' Janja, ''Holding Drinatrans'' Zvornik, ''Teslić prevoz'', ''Preduzeće za građenje, projektovanje i inžinjering'' Bijeljina, navodi se u optužnici.
 
Kada je kreditna izloženost “Bobar banke” prema povezanim preduzećima prešla zakonski dozvoljenu granicu, navodi se u optužnici, novac iz banke je u povezana preduzeća prebacivan putem drugih banaka i pozajmnica.

Tako je “Bobar banka” u decembru 2013. godine dodijelila dva kredita od po tri i po miliona evra dvjema povezanim firmama Jadranske banke iz Šibenika. Zauzvrat je Jadranska banka dodijelila kredit od četiri miliona evra firmi ''Holding Drinatrans'' i kredit od tri miliona eura firmi ''Bobar Autosemberija''.

Nakon likvidacije banke nenaplaćeni dug Bobar banke po ovim kreditima je ostao 14,9 miliona maraka, navodi se u optužnici.
 
U optužnici se navodi i da je “Bobar banka” u nekoliko navrata davala kredite kompanijama koje su prije ili nakon dodjele kredita davale pozajmnice povezanim kompanijama.

“Bobar banka” je tako, bez ikakvih sredstava obezbjeđenja, dala kredit veći od dva i po miliona KM Autoservisu Bane iz Zvornika, koji je taj kredit dao kao pozajmicu ''Bobar Autosemberiji''. Nenaplaćeni dug Banke po ovom kreditu iznosi gotovo tri miliona KM, stoji u optužnici.
 
U septembru 2013. godine, “Bobar banka” je oročila 3,6 miliona evra u Crnogorskoj komercijalnog banci u Podgorici. Banka iz Podgorice je potom u nekoliko navrata dodijelila kredite firmama povezanim s “Bobar bankom”, navodi se u optužnici.
 
Tužilaštvo optužuje Darka Jeremića da je „vršio legalizaciju pranja novca“, jer je kao član Nadzornog odbora “Bobar banke” i direktor ''Bobar Autosemberija'', bio svjestan da je novac pribavljen suprotno Zakonu o bankama Republike Srpske.
 
Direktorku Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavicu Injac optužnica tereti da je bila član zločinačkog udruženja i da nije vršila svoje dužnosti. U optužnici se navodi da je Injac još od jula 2009. godine bila svjesna da “Bobar banka” ima veliko izlaganje kreditnom riziku prema grupi povezanih lica jer je imala uvid u zapisnik o kontroli poslovanja “Bobar banke”.
 
Prema optužnici, Darko Jeremić je organizovao i rukovodio zločinačkom organizacijom te zajedničkim djelovanjem s drugim članovima organizacije – koju su činili Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Slavica Injac, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujnić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefa Bošković – prekoračio granice svoga položaja i ovlasti.
 
Državni sud ranije je donio odluku da se bivšem članu Nadzornog odbora “Bobar banke” Dragi Đukanoviću sudi u Bijeljini i da se njegov postupak odvoji od onoga pred Sudom BiH.
 
Tužilac je pročitao 46 tačaka optužnice na početku suđenja dok će preostale tačke pročitati na narednom ročištu zakazanom za 10. juli, kada će biti iznešene i uvodne riječi, javlja BIRN BiH.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

hm

04.07.2017 18:45

Batova ekipa, pokoj mu duši.

ODGOVORITE
Name

Re hm

04.07.2017 19:42

Nažalost mnogo im je vjerovao,pokoj mu duši!

Name

Ko je jamio

04.07.2017 20:34

Braco Hrvati, e svaka vam cast za onu ko je jamio... a i za onu Franjinu stoka sitnog zuba.I mi braco konja za trku imamo.

ODGOVORITE
Name

Srbin

04.07.2017 20:58

Zna se ko je jamio....reci slobodno....a konja nema da fali!

Name

Xx

04.07.2017 22:16

Sasa Tomic prima 2000 km kao savjetnik u Elektrobijeljini,ne dolazi nikako na posao,ima jos 6 savjetnika sa platama ogromnim. A hoce da smanje plate obicnim smrtnicima. Dokle vise glupi narode.

ODGOVORITE
Name

Vladanka

05.07.2017 16:42

Auto servis bane je otet od strane Mise vase predsednika suda i Jovana mitrovica.Sad Sipa češlja te papire i znaju sve kako je smuljano sa opstinom.Biće još sudjenja polako

ODGOVORITE
Name

e moja vladanka

05.07.2017 18:44

Taj miso je dobar covjek a to ce ti reci svi koje pitas u Zv.a ti vladanka manja zvaci da sacuvas zube.Skupe su nadogradnje sada pogotovo kad krene sezona ne mozes nared da dodjes

Name

Istina

06.07.2017 08:33

E moja Vladanka.Mišo te držao kao malo vode na dlanu, a ti tako čovjeku vracas.Pričaš gluposti i laži. A što ne kažeš sa kim hodas po B.luci.?AMS