Први састанак Трампа и Путина

Први састанак руског и америчког председника биће 7. јула у Хамбургу, изјавио је данас помоћник руског председника Јуриј Ушаков

Свијет 04.07.2017 | 14:54
Први састанак Трампа и Путина
Председник Руске Федерације Владимир Путин састаће се са својим америчким колегом на маргинама самита Групе 20 (Г20) у петак у Хамбургу, саопштио је данас Кремљ.

"Састанак је договорен за 7. јул", рекао је помоћин руског председника Јури Ушаков, не откривши више детаља, преноси АФП.

Дуго очекивани сусрет руског и америчког председника догодиће се усред интензивне истраге о умешаности Трампових саветника са руским званичницима током предизборне кампање, наводи АФП.

Након руског припајања Крима 2014. године, односи САД и Русије достигли су најнижу тачку још од Хладног рата.

Трамп се током председничке кампање 2016. године заветовао да ће поправити односе са Русијом.

Наде о брзом побољшању односа Русије и САД угасиле су се у Москви, након што је Путин оптужен да је наредио хаковање током избора како би се побољшале Трампове шансе за победу на изборима.

Савет за националну безбедност Беле куће и званичници Стејт департмента разматрају шта би САД могле да понуде Москви, саопштили су за АП актуелни и бивши званичници администрације, који су захтевали да остану анонимни.

Бела кућа је саопштила да "нема специфичне агенде" пред први састанак председника САД Доналда Трампа и његовог руског колеге Владимира Путина.

Агенција АП поставља питање о чему би то могли да дискутују светски лидери познати по својој непредвидљивости.

Трамп ће можда тражити уступке од Русије како би показао напредак у односима две нације, док ће Путин сигурно нешто тражити заузврат, јер како пише АП, постоји дуга листа ствари које "иритирају" обе државе.

Званичници Кремља очекују да кључне теме на састанку руског и америчког председника, који се очекује на маргинама самита Групе 20 (Г20) у Хамбургу, буду ситуације у Сирији и Украјини и рат против тероризма, изјавио је Ушаков.

Он је указао на наводе медија да америчка страна намерава да покрене питања Сирије и Украјине на састанку Трампа и Путина.

"Мени се чини да је врло логично да се разговара о та два питања", рекао је Ушаков, преноси ТАС С.

Према његовим речима, Кремљ такође сматра да је пре свега неопходно разговарати о проблему међународног тероризма зато што је сарадња између Русије и САД неоходна и у тој сфери.

"Постоји велики број других тема о којима смо спремни да разговарамо", навео је Ушаков, прецизирајући да ће бити говора о "свим регионалним питањима, контроли наоружања и билатералним односима".

Он је рекао да постоји велики број проблематичних сфера у руско-америчким односима, наводи руска агенција.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар