Prvi sastanak Trampa i Putina

Prvi sastanak ruskog i američkog predsednika biće 7. jula u Hamburgu, izjavio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov

Svijet 04.07.2017 | 14:54
Prvi sastanak Trampa i Putina
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastaće se sa svojim američkim kolegom na marginama samita Grupe 20 (G20) u petak u Hamburgu, saopštio je danas Kremlj.

"Sastanak je dogovoren za 7. jul", rekao je pomoćin ruskog predsednika Juri Ušakov, ne otkrivši više detalja, prenosi AFP.

Dugo očekivani susret ruskog i američkog predsednika dogodiće se usred intenzivne istrage o umešanosti Trampovih savetnika sa ruskim zvaničnicima tokom predizborne kampanje, navodi AFP.

Nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godine, odnosi SAD i Rusije dostigli su najnižu tačku još od Hladnog rata.

Tramp se tokom predsedničke kampanje 2016. godine zavetovao da će popraviti odnose sa Rusijom.

Nade o brzom poboljšanju odnosa Rusije i SAD ugasile su se u Moskvi, nakon što je Putin optužen da je naredio hakovanje tokom izbora kako bi se poboljšale Trampove šanse za pobedu na izborima.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće i zvaničnici Stejt departmenta razmatraju šta bi SAD mogle da ponude Moskvi, saopštili su za AP aktuelni i bivši zvaničnici administracije, koji su zahtevali da ostanu anonimni.

Bela kuća je saopštila da "nema specifične agende" pred prvi sastanak predsednika SAD Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Agencija AP postavlja pitanje o čemu bi to mogli da diskutuju svetski lideri poznati po svojoj nepredvidljivosti.

Tramp će možda tražiti ustupke od Rusije kako bi pokazao napredak u odnosima dve nacije, dok će Putin sigurno nešto tražiti zauzvrat, jer kako piše AP, postoji duga lista stvari koje "iritiraju" obe države.

Zvaničnici Kremlja očekuju da ključne teme na sastanku ruskog i američkog predsednika, koji se očekuje na marginama samita Grupe 20 (G20) u Hamburgu, budu situacije u Siriji i Ukrajini i rat protiv terorizma, izjavio je Ušakov.

On je ukazao na navode medija da američka strana namerava da pokrene pitanja Sirije i Ukrajine na sastanku Trampa i Putina.

"Meni se čini da je vrlo logično da se razgovara o ta dva pitanja", rekao je Ušakov, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, Kremlj takođe smatra da je pre svega neophodno razgovarati o problemu međunarodnog terorizma zato što je saradnja između Rusije i SAD neohodna i u toj sferi.

"Postoji veliki broj drugih tema o kojima smo spremni da razgovaramo", naveo je Ušakov, precizirajući da će biti govora o "svim regionalnim pitanjima, kontroli naoružanja i bilateralnim odnosima".

On je rekao da postoji veliki broj problematičnih sfera u rusko-američkim odnosima, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar