Предсједници САД заобилазе Србију

Када би се правила мапа земаља у овом делу Европе које су посетили амерички председници, Србија би била обојена другачијом бојом. Наиме, од распада бивше Југославије у Београд није дошао ниједан председник САД, док су у исто време посећивали Словенију, Хрватску, Мађарску. . . па чак и Албанију, БиХ и Косово. Зашто су амерички председници на својим турнејама у широком луку заобилазили Србију?

Србија 04.07.2017 | 12:23
Предсједници САД заобилазе Србију
- Има ли живих у америчкој администрацији који се сећају ко је био последњи председник САД-а који је посетио Београд - упитао је пре неколико дана Ивица Дачић, министар дипломатије, одговарајући на већ дуго актуелну тему о руском утицају на Србију.
 
- Нико нема право да се жали. Сами су криви - рекао је он.

Не улазећи сад у причу да ли су сами криви, чињеница је да ниједан председник Америке још од 1980. и Џимија Картера није дошао у службену посету Србији (тада Југославији). Пре њега у југословенској престоници били су Ричард Никсон (1970) и Џералд Форд (1975). Претходне две деценије остале државе региона су, са друге стране,посећивали Бил Клинтон и Џорџ Буш, док је Барак Обама избегавао овај део Европе.

У Хрватску и Словенију дошла два председника, у Мађарску четири

У Хрватску су дошла два америчка председника - Клинтон (1996) и Буш (2008), док је Словенија отишла и корак испред. Џорџ Буш је у два наврата боравио у тој земљи - једном у службеној посети тамошњим високим званичницима (2008), а седам година раније на Брду код Крања организован је његов састанак са Владимиром Путином, председником Руске Федерације, што је оцењено као огроман успех словеначке дипломатије. У Љубљану је долазио и Бушов претходник Бил Клинтон.

У службеној посети Мађарској амерички председници су били чак четири пута - по једном старији и млађи Буш, два пута Клинтон. На својим европским турнејама, млађи Буш и Клинтон нису заобилазили ни Бугарску ни Румунију, док је у Македонији био само Клинтон. Он је у БиХ боравио два пута - 1996. и 1997. године.

Буш млађи је Албанску престоницу посетио пре 10 година и та посета остаће упамћена јер се у САД вратио без ручног сата. Занимљиво је и да је Клинтон у два наврата посетио Косово, а Буш једном 2001. године, када је посетио базу Кфора "Бондстил".

Јасно је да смо због санкција и ратова током деведесетих били непожељни за званичнике САД, али зашто 17 година након обнављања дипломатских односа са Америком, ниједан председник те државе није дошао у Београд?

Милан Ст Протић, бивши амбасадор Србије у САД-у, наводи за "Блиц" да друге земље из региона по питању дипломатских односа са САД-ом стоје много боље него Србија јер је углавном реч о чланицама НАТО-а, што је добра препорука.

 Моја амбиција је била да доведем Буша у Београд и он ми је обећао да ће доћи, али се у међувремену догодио 11. септембар који је све променио - наводи Протић.

Он каже да је организовање посете председником САД озбиљан посао, на ком озбиљно треба да се ради, а они који су нас предводили "нису имали ни способности ни план за тако нешто".

Ђинђић и Коштуница код Буша

- За такве састанке треба припремити озбиљне теме, а онда и радити на томе. Оно што Американце занима када смо ми у питању је Република Српска, Косово и НАТО, а што се свега тога тиче остали смо на истим позицијама. Они су задовољни како изгледа стање у региону, а Србија, ако није задовољна, треба да покрене иницијативу - објашњава Протић.

Бивши амбасадор Србије у САД-у Иван Вујачић кратко је за "Блиц" прокоментарисао зашто председници САД-а не долазе у Србију.

- Много тога се променило од Тита. Па до скора су се у Србији скривала два хашка бегунца, а ми више нисмо политички оно што смо били у време Тита - наводи Вујачић.

Последњи српски званичници које је примио један амерички председник били су Војислав Коштуница и Зоран Ђинђић, председник СРЈ и премијер Србије. Они су се у размаку од неколико месеци срели са Џорџом Бушом.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милица Ракић

04.07.2017 10:46

Далеко им било! Па то су све до једног марионете Новог свјетског поретка који су за своје господаре побили силне људе. Да је овај свијет праведан, као што на жалост није, сви они би били осуђени. Караџић је добио 40 година за 8500 мртвих у Сребреници. Џорџ Буш старији није добио ни секунду за бомбардовање Ирака 1991 осиромашеним уранијумом од кога, од рака и леукемије, умиру милиони. Бил Клинтон није добио ни секунду за 500.000 ирачке дјеце која су умрла због санкција (пријатељица Хашима Тачија Медлин Олбрајт је рекла "да се исплатило" што су умрли). Џорџ Буш млађи није добио ни секунду за 1,5 МИЛИОНА Ирачана. Још треба да се шепуре по Србији, да им се салутира, да их се угошћава? И боље што је то смеће ходало само око Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик.

04.07.2017 11:39

Као срамота их гледати ,какве глупости су и бијес изводили.

Name

Драгутин

04.07.2017 10:51

Који проценат становништва у Србији мисли позитивно о америци?Да ли има таквих од 1-3% уопште од целог Српског становништва на балкану,кад би скроз поштена била анкета без намештања?Ко може да воли америку и енглеску,које су Српском народу све ратове кроз историју наметнуле и све су нам државе срушили и упропастили нас за сва времена.Сви амерички председници су пропагирали и подржавали бомбардовање Србије и отимање Косова 1999-те!Америка је извршила агресију на РСК-у чиме је омогућила протеривање Српског становништва 1995-те из САО крајине, бомбардовала је положаје војске РС-е и омогућила хрватско-муслиманску офанзиву...Све Србе је терала у Хаг...Зашто би амерички председници долазили у земљу чији су народ уништавали читав један век...То би исто било као кад би данашњи лидери из Немачке нацистичке странке посетили Израел,потпуно исти такав однос посете би био и кад би амерички председници дошли у посету Србији! Америка је током 20-тог века нанела чисто Српском обичном народу,не њеним политичарима,него обичном Српском народу немерљиву количину бола,страдања и патње,а да заузврат Српски народ америци никад ништа кроз историју није ни помислио лоше да учини,а камоли нешто лоше учинио.Још је један Србин по имену Тесла донео струју у Америку,а та америка је Србе довела на ивицу уништења без икаквог разлога???Немају шта да траже и не требају да су паметни никад да дођу,ако ти људи јесу људи и ако знају шта је морал,онда никад неће бити добродошли и дочекани од обичног Српског народа,а политичари су само њихове слуге и они не претстављају вољу Српског народа...Амерички председници и та клика тамо која влада непожељни су у Србији заувек,јер кад би они дошли то би било скрнављење свих Српских жртвава које су они и изазвали на простору бивше СФРЈ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2017 12:07

Србија није довољно демократска и цивилизована да би је амери посјетили, све по заслугама.

Name

ЈОЛЕ

04.07.2017 12:01

Дацицу јел теби Косово и Метохија није Србија.Никад ти политицар нецес постати немас за то дара.Ако кад доду одведи их у Позаревац нек виде каквог су господина убили.Знају они ста су нам урадили ако си ти то заборавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

04.07.2017 12:09

Тај господин из Пожаревца је баш и упропастио све Србе на простору бивше СФРЈ у корист америке,јер је он пре него што је постављен за председника Србије био банкар у америци и лично је познавао и био пријатељ са покојним Рокфелером... Радио је за ЦИА и све је намерно саботирао у њихову корист!Информиши се мало боље пре него што било шта напишеш?!

Name

ЈОЛЕ

04.07.2017 12:23

Драгутине ово горе сто си написао је по мојој памети тацно а ово доле си демантово сам себе.

Name

УСА

04.07.2017 12:15

Гризе душмане савјест, зато заобилазе. А и није нека штета. Углавном, Србе нису заобилазили амерички бомбардери и бомбе са осиромашеним уранијумом. А све без мандата УН-а.Сјеме им се затрло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

07.07.2017 05:10

Како то заобилазе,није ми јасно.Ваљда смо се мало примирили па нас не бомбардују или немају бомби хокус-покус Проке проналазаца...