Како изгледала генетска Европа

Како би Европа те дијелови Азије и Африке изгледали да су границе рађене на темељу хаплогрупа, односно група које дијеле претка те могу бити један од начина проматрања генетског састава неке скупине, показује ова карта коју је објавио један корисник Реддита.

Свијет 04.07.2017 | 12:13
Како изгледала генетска Европа
Из ње се види да, примјерице, Британци имају више генетске сличности с Талијанима или Португалцима, него с много ближим скандинавским земљама попут Данске или Финске, али и да нема неке разлике између народа у земљама наше регије, односно између Хрвата, Срба и Бошњака.

Из карте се могу ишчитати сљедеће хаплогрупе: 

Хаплогрупа Р1б
Најчешће је присутна у земљама западне Еуропе, али и у неким дијеловима Русије као и средишње Африке. У нижим постоцима може се пронаћи и у источној Еуропи, западној Азији, као и дијеловима сјеверне Африке и средишње Азије.

Хаплогрупа Р1а
Проширена је на великом подручју Еуроазије, протеже се од Скандинавије, средње Еуропе, југа Сибира па све до југа Азије.

Хаплогрупа Н
Широко је распрострањена диљем сјевера Еуроазије, а може се пронаћи и на другим подручјима попут југоистока Азије, пацифичког подручја, југозапада Азије те на југу Еуропе.

Хаплогрупа И1
 Ова хаплогрупа најчешћа је у Шведској и на западу Финске. И-М253 носи 35-38 посто мушкараца у Шведској, 32,8 посто мушкараца у Данској , 31,5 посто мушкараца у Норвешкој те око 28 посто мушкараца у Финској.

Хаплогрупа И2
Ова хаплогрупа свој врхунац досеже на Балкану гдје су мушкарци, према неким истраживањима, највиши на свијету с просјеком висине од 185,6 центиметара. Овој хаплогрупи припадају Хрвати, Бошњаци, Срби...

Хаплогрупа Ј1
Распрострањена је на многим подручјима Блиског истока те дијеловима Кавказа, Судана и Етиопије. Могуће ју је пронаћи и на сјеверу Африке, југу Еуропе те међу жидовским скупинама, посебно онима с презименом Цохен. Много рјеђа је, али може се пронаћи у неким дијеловима Еуропе, у средишњој Азији те на индијском потконтиненту.

Хаплогрупа Ј2
Проналази се и у западној, средишњој и јужној Азији, дијеловима Еуропе и сјеверне Африке, али најчешће се повезује са сјеверозападом Азије. Сматра се да је хаплогрупа Ј2 потекла с подручја између Кавказа, Мезопотамије и Леванта.

Хаплогрупа Е
Већина чланова хаплогрупе Е-М96 припада само једној од идентифицираних субгрупа и тај узорак је изнимно риједак. Е1а и Е-М75 налазе се готово искључиво у Африци. 

Хаплогрупа Г

Хаплогрупа Г-М201 најчешће се проналази у Грузији, а може се пронаћи и међу мањинским становништвом Кавказа. Може се пронаћи, у мањем постотку, међу становништвом Еуропе, јужне и средње Азије те сјеверне Африке.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Др

04.07.2017 14:08

Да генетика насих народа је иста.... А ја се и данс питам засто се браца униставају, и нема другог одговора од МОЗАК КЛИКЕР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

04.07.2017 14:37

Р1а, Р1б и Ј2 се договориле и убиједиле И2 да су другацији и да се требају медјусобно истријебити. Разни митови да смо досли из Ирана, пресли Карпате, из мајке Турске, Русије и ко зна одакле, падају у воду. Сви смо ми браца завадјена око медје. Радијељени на три вјере кољемо брата у име Бога, јер су нам рекли ови из тудјих хаплогрупа да тако треба. Нисмо ми, ни први, ни други, ни треци, а ни цетврти, досли однекуда, нити смо иста тудје узели. Ми смо ту били од како је свијета. Цетири племена, братског поријекла.

ОДГОВОРИТЕ