Kako izgledala genetska Evropa

Kako bi Evropa te dijelovi Azije i Afrike izgledali da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dijele pretka te mogu biti jedan od načina promatranja genetskog sastava neke skupine, pokazuje ova karta koju je objavio jedan korisnik Reddita.

Svijet 04.07.2017 | 12:13
Kako izgledala genetska Evropa
Iz nje se vidi da, primjerice, Britanci imaju više genetske sličnosti s Talijanima ili Portugalcima, nego s mnogo bližim skandinavskim zemljama poput Danske ili Finske, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije, odnosno između Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Iz karte se mogu iščitati sljedeće haplogrupe: 

Haplogrupa R1b
Najčešće je prisutna u zemljama zapadne Europe, ali i u nekim dijelovima Rusije kao i središnje Afrike. U nižim postocima može se pronaći i u istočnoj Europi, zapadnoj Aziji, kao i dijelovima sjeverne Afrike i središnje Azije.

Haplogrupa R1a
Proširena je na velikom području Euroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Europe, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N
Široko je rasprostranjena diljem sjevera Euroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije te na jugu Europe.

Haplogrupa I1
 Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 posto muškaraca u Danskoj , 31,5 posto muškaraca u Norveškoj te oko 28 posto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2
Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gdje su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svijetu s prosjekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bošnjaci, Srbi...

Haplogrupa J1
Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka te dijelovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće ju je pronaći i na sjeveru Afrike, jugu Europe te među židovskim skupinama, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo rjeđa je, ali može se pronaći u nekim dijelovima Europe, u središnjoj Aziji te na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2
Pronalazi se i u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji, dijelovima Europe i sjeverne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjeverozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mezopotamije i Levanta.

Haplogrupa E
Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identificiranih subgrupa i taj uzorak je iznimno rijedak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi. 

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem postotku, među stanovništvom Europe, južne i srednje Azije te sjeverne Afrike.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dr

04.07.2017 16:08

Da genetika nasih naroda je ista.... A ja se i dans pitam zasto se braca unistavaju, i nema drugog odgovora od MOZAK KLIKER

ODGOVORITE
Name

Od srca

04.07.2017 16:37

R1a, R1b i J2 se dogovorile i ubijedile I2 da su drugaciji i da se trebaju medjusobno istrijebiti. Razni mitovi da smo dosli iz Irana, presli Karpate, iz majke Turske, Rusije i ko zna odakle, padaju u vodu. Svi smo mi braca zavadjena oko medje. Radijeljeni na tri vjere koljemo brata u ime Boga, jer su nam rekli ovi iz tudjih haplogrupa da tako treba. Nismo mi, ni prvi, ni drugi, ni treci, a ni cetvrti, dosli odnekuda, niti smo ista tudje uzeli. Mi smo tu bili od kako je svijeta. Cetiri plemena, bratskog porijekla.

ODGOVORITE