Акцизе нису услов за кредите ЕУ

Услов за зелено свјетло за седам пројеката вриједних 120 милиона евра у које се БиХ узда на предстојећој конференцији у Трсту 12. јула нису акцизе за гориво. Ово тврде Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ, и његов колега иза Савјета министара Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа.

Босна и Херцеговина 04.07.2017 | 10:25
Акцизе нису услов за кредите ЕУ
Јуско је јуче рекао за "Независне" да му није познато да је било ко условио листу пројеката законом о акцизама.

"У задњих седамосам дана имао сам неколико састанака с важним људима који одлучују о овоме и нико ми није рекао да су акцизе услов. Вјерујем, да је то доиста тако да би нас о томе и обавијестили", рекао је Јуско.

Шаровић каже да акцизе нису никакав директни услов за учешће БиХ на самиту, те је додао да је услов за добијање пројеката енергетска стратегија, која је на прагу усвајања, те да је за грантове у заштити животне средине услов стратегија која је недавно усвојена.

"Али БиХ је генерално достигла лимите у задуживању и због тога нема нових кредита од Европске банке за обнову и развој, Свјетске банке и других кредитора. Отуд грозничава потрага за новим изворима кредитних гаранција, а једна од њих су нове акцизе. То је сва истина. То значи да наши пројекти могу проћи, али биће проблем кредитног задужења", рекао је Шаровић за "Независне".

Милорад Додик, предсједник РС, у недјељу је на АТВ-у изјавио да га је високопозиционирана особа из Кабинета Ангеле Меркел, њемачке канцеларке, обавијестила да без закона о акцизама нема ни пројеката за БиХ.

"Он је рекао да уколико нема споразума с ММФом Европа не може више да помаже и рекао је да на овом састанаку који се одржава у Трсту неће бити подржан ниједан нови пројекат за БиХ уколико се не усвоји закон о акцизама. Мислим да то за све представља проблем јер се заустављају инвестиционе активности", рекао је Додик.

Из Делегације ЕУ су нам дали прилично неодређен одговор, рекавши само да је усвајање закона о акцизама од суштинског значаја за стварање неопходног фискалног простора за финансирање будућих инвестиција у БиХ.

Коначна листа пројеката, како су нам прецизирали, биће повезана с напретком у провођењу реформских мјера договорених на претходним самитима, а који се односе на пројекте повезивања земаља у региону.

Из Амбасаде Њемачке су нам рекли да не желе да коментаришу Додикову изјаву, а одговор из италијанске амбасаде мисмо добили јуче.

Седам пројеката везано је за транспортну инфраструктуру. У питању су дио коридора 5ц у Херцеговини, дионица Мостар  Почитељ, секција аутопута Зеница Сјевер  Жепче Југ, подсекција Понирак  Доња Грачаница, затим од тунела Зеница ка Доњој Грачаници до улаза у тунел Печуј, те дионица Оџак  Вукосавље  Подновље  Руданка  Добој Југ, односно пуни профил аутопута између петље Јоховац и петље Руданка, као и дио аутопута Тарчин  Коњиц, на јужном дијелу коридора 5ц кроз Херцеговину и дио коридора 5ц који се спаја на аутопут Бањалука  Добој.

Седми пројекат се односи на реконструкцију и модернизацију луке Брчко.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Истина

04.07.2017 09:20

Миле, главни лобиста ММФ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

04.07.2017 10:34

Лобира преко Меркелове кафе куварице.

Name

Дон Кихот

04.07.2017 09:24

Објасните ви то Баји и Жељкици...они су "мало" збуњени....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

04.07.2017 09:48

Назвала Меркелова заова и јавила мрмоњи да нема ништа без акциза??? Хахахахахахахаха Па овакав лажовчина се није родио. Нема Рудоња ништа од акциза и новог харача. Ако ти треба пара, лијепо упрти сепет јабука и мрррррррШ код друга Путина на пазар! Наровари и ћаћу и сина и снајку, клептомане један шизофрени!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агент 007

04.07.2017 10:11

Ко ли му је тај "високопозиционирани " из кабинета Меркелове , могуће неки курир или домар , ко то зна , а могуће да је ту онај Кесић из Вашингтона сугерисо неке своје везе , све у свему Бајина дипломатија и Алајбегова слама једно те исто.

ОДГОВОРИТЕ