Николи Груевском одузет пасош

Бившем македонском премијеру Николи Груевском Основни суд у Скопљу одузео је пасош и наложио да се једном седмично јавља надлежној судској администрацији.

Регион 04.07.2017 | 09:05
Николи Груевском одузет пасош
Специјално јавно тужилаштво Македоније истражујући аферу нелегалног прислушкивања у периоду од 2008. до 2015. године, затражило је од суда да бившем премијеру одреди мјеру притвора, али је суд такав захтјев одбио.

Суд је одбио да одреди притвор и четворици других оптужених у предмету "Титаник" - бившим министрима унутрашњих послова Гордани Јанкуловској, транспорта и веза Милету Јанакиевском и бившим секретарима Владе Мартину Протођеру и Кирилу Божиновском.

Њима су одузете путне исправе и наложено обавезно јављање судској администрацији.

Према оптужници у предмету "Титаник" Тужилаштво је утврдило да је лажиран бирачки списак и да су додавани фантомски гласачи при чему је македонско Министарство унутрашњих послова издало 15.000 нових матичних бројева, 35.000 личних карти, које подносиоци нису подигли, а прихваћено је и више од 60.000 нових држављана.

Специјално тужилаштво крајем протекле седмице доставило је укупно 17 оптужница, којима су обухваћена 94 лица.

Тужилаштво је тражило мјеру притвора за 18 лица, а суд је одбио све захтјеве и умјесто тога одредио мјере предострожности – одузимање пасоша и обавезно јављање суду.

Специјално тужилаштво и оптужени, којима су одузети пасоши најавили су жалбе Апелационом суду у Скопљу.

Специјално тужилаштво оптужило је Груевског за лажирање избора у предмету "Титаник", за подстицање насиље у процесу "Шамари за Жерновског", затим у предметима "ТНТ" /рушење пословног центра/, "Тенк" /за набавку "мерцедеса"/ и за "Траекторију" /за иградњу ауто-путева/.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар