Nikoli Gruevskom oduzet pasoš

Bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom Osnovni sud u Skoplju oduzeo je pasoš i naložio da se jednom sedmično javlja nadležnoj sudskoj administraciji.

Region 04.07.2017 | 09:05
Nikoli Gruevskom oduzet pasoš
Specijalno javno tužilaštvo Makedonije istražujući aferu nelegalnog prisluškivanja u periodu od 2008. do 2015. godine, zatražilo je od suda da bivšem premijeru odredi mjeru pritvora, ali je sud takav zahtjev odbio.

Sud je odbio da odredi pritvor i četvorici drugih optuženih u predmetu "Titanik" - bivšim ministrima unutrašnjih poslova Gordani Jankulovskoj, transporta i veza Miletu Janakievskom i bivšim sekretarima Vlade Martinu Protođeru i Kirilu Božinovskom.

Njima su oduzete putne isprave i naloženo obavezno javljanje sudskoj administraciji.

Prema optužnici u predmetu "Titanik" Tužilaštvo je utvrdilo da je lažiran birački spisak i da su dodavani fantomski glasači pri čemu je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo 15.000 novih matičnih brojeva, 35.000 ličnih karti, koje podnosioci nisu podigli, a prihvaćeno je i više od 60.000 novih državljana.

Specijalno tužilaštvo krajem protekle sedmice dostavilo je ukupno 17 optužnica, kojima su obuhvaćena 94 lica.

Tužilaštvo je tražilo mjeru pritvora za 18 lica, a sud je odbio sve zahtjeve i umjesto toga odredio mjere predostrožnosti – oduzimanje pasoša i obavezno javljanje sudu.

Specijalno tužilaštvo i optuženi, kojima su oduzeti pasoši najavili su žalbe Apelacionom sudu u Skoplju.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Gruevskog za lažiranje izbora u predmetu "Titanik", za podsticanje nasilje u procesu "Šamari za Žernovskog", zatim u predmetima "TNT" /rušenje poslovnog centra/, "Tenk" /za nabavku "mercedesa"/ i za "Traektoriju" /za igradnju auto-puteva/.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar