Медији огорчени поступком Трампа

Дуготрајне несугласице америчког предсједника са појединим америчким медијима су достигле врхунац. Трамп сада отворено рекламира насиље против новинара.

Свијет 03.07.2017 | 22:08
Медији огорчени поступком Трампа
Амерички предсједник је код групе новинара изазвао огорчење видеом којег је објавио на Тwиттеру, на коме се Доналд Трумп виртуелно бори са другим борцем којем је умјесто главе стављен лого ЦНН-а. ЦНН и „Wасхингтон Пост" су осудили видео као позив на насиље, преноси ДW.

Амерички "Репортерс Цоммиттее фор Фреедом оф тхе Пресс" је саопштио да је тај тwитт испод достојанства једног предсједника. Нико не треба због обављања свог посла пријетити насиље. Слобода штампе је темељ наше демократије".

"Цоммиттее то Протецт Јоурналистс" упозорава да је узимање појединих новинара и медијских кужа на нишан „плодно тло за то да се узнемиравање или физички напади сматрају прихватљивим". Трумпове изјаве би могле „охрабрити аутократске вође широм свијета“, цитира Неw Yорк Тимес Цоуртнеy Радсцха из ове организације.

Трамп је дуго времена у свађи са медијима и своје нападе је пооштрио у посљедњих неколико дана. Посебно се окомио на два модератора: Мику Брзезинског из МСНБЦ и Јое Сцарбороугха са ЦНН-а.

Трамп ове медијске куће назива „новинарским смећем“, а у суботу је на Тwиттеру објавио видео, тачније манипулисану верзију једног снимка на којем се види његов наступ на једној Wрестлинг борби.

На објављеном видео снимку се види Трамп како поред ринга напада мушкарца, обара га на под и туче. При томе се не види лице жртве, него је на то мјесту постављен лого амричке медијске куће ЦНН. На крају видеа у којем се сцена тучњаве понавља неколико пута, појављује се умјесто лога ЦНН лого ФНН што значи "Фрауд Неwс Нетwорк" у преводу "Преварантска мрежа вијести"

На оригиналном видео снимку, који је стар 10. година, нема ознаке ЦНН. Видео потиче из времена када је Трамп као специјални гост био позван на спектакуларну борбу. Трампова наводна жртва у тучи је његов пријатељ Винце МцМахон, милијардер који организује Wрестлинг борбе. Наводни напад се догодио поред ринга тзв. „Борбе милијардера" у којој су у рингу били борци који су се борили у име Трумпа и МцМахона.

Савјетник за сигурност у Бијелој кући Том Боссерт је стао у одбрану видеа, који је послао Трамп. Он је с тим у вези поменуо способности односно вјештину предсједника да комуницира са људима. Трампов савјетник Боссерт је рекао и како кабловске ТВ-станице стално "батинају" Трампа и да он има право да реагује и да се брани.

Републикански сенатор Бен Сассе то види другачије: он је за ЦНН изјавио да постоји разлика између умјереног одговора на критику и „покушаја да се од неповјерења направи оружје".



Извор: Н1.инфо

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цдблука

03.07.2017 20:45

Само бајо распали по ЦНН-у. Имас пуну подрску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

04.07.2017 00:28

И Трамп је огорцен поступањима медија, као никад у Америцкој историји медији поступају према Предсједнику.

ОДГОВОРИТЕ