Mediji ogorčeni postupkom Trampa

Dugotrajne nesuglasice američkog predsjednika sa pojedinim američkim medijima su dostigle vrhunac. Tramp sada otvoreno reklamira nasilje protiv novinara.

Svijet 03.07.2017 | 22:08
Mediji ogorčeni postupkom Trampa
Američki predsjednik je kod grupe novinara izazvao ogorčenje videom kojeg je objavio na Twitteru, na kome se Donald Trump virtuelno bori sa drugim borcem kojem je umjesto glave stavljen logo CNN-a. CNN i „Washington Post" su osudili video kao poziv na nasilje, prenosi DW.

Američki "Reporters Committee for Freedom of the Press" je saopštio da je taj twitt ispod dostojanstva jednog predsjednika. Niko ne treba zbog obavljanja svog posla prijetiti nasilje. Sloboda štampe je temelj naše demokratije".

"Committee to Protect Journalists" upozorava da je uzimanje pojedinih novinara i medijskih kuža na nišan „plodno tlo za to da se uznemiravanje ili fizički napadi smatraju prihvatljivim". Trumpove izjave bi mogle „ohrabriti autokratske vođe širom svijeta“, citira New York Times Courtney Radscha iz ove organizacije.

Tramp je dugo vremena u svađi sa medijima i svoje napade je pooštrio u posljednjih nekoliko dana. Posebno se okomio na dva moderatora: Miku Brzezinskog iz MSNBC i Joe Scarborougha sa CNN-a.

Tramp ove medijske kuće naziva „novinarskim smećem“, a u subotu je na Twitteru objavio video, tačnije manipulisanu verziju jednog snimka na kojem se vidi njegov nastup na jednoj Wrestling borbi.

Na objavljenom video snimku se vidi Tramp kako pored ringa napada muškarca, obara ga na pod i tuče. Pri tome se ne vidi lice žrtve, nego je na to mjestu postavljen logo amričke medijske kuće CNN. Na kraju videa u kojem se scena tučnjave ponavlja nekoliko puta, pojavljuje se umjesto loga CNN logo FNN što znači "Fraud News Network" u prevodu "Prevarantska mreža vijesti"

Na originalnom video snimku, koji je star 10. godina, nema oznake CNN. Video potiče iz vremena kada je Tramp kao specijalni gost bio pozvan na spektakularnu borbu. Trampova navodna žrtva u tuči je njegov prijatelj Vince McMahon, milijarder koji organizuje Wrestling borbe. Navodni napad se dogodio pored ringa tzv. „Borbe milijardera" u kojoj su u ringu bili borci koji su se borili u ime Trumpa i McMahona.

Savjetnik za sigurnost u Bijeloj kući Tom Bossert je stao u odbranu videa, koji je poslao Tramp. On je s tim u vezi pomenuo sposobnosti odnosno vještinu predsjednika da komunicira sa ljudima. Trampov savjetnik Bossert je rekao i kako kablovske TV-stanice stalno "batinaju" Trampa i da on ima pravo da reaguje i da se brani.

Republikanski senator Ben Sasse to vidi drugačije: on je za CNN izjavio da postoji razlika između umjerenog odgovora na kritiku i „pokušaja da se od nepovjerenja napravi oružje".



Izvor: N1.info

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cdbluka

03.07.2017 20:45

Samo bajo raspali po CNN-u. Imas punu podrsku!

ODGOVORITE
Name

Gile

04.07.2017 00:28

I Tramp je ogorcen postupanjima medija, kao nikad u Americkoj istoriji mediji postupaju prema Predsjedniku.

ODGOVORITE