Једним штедња, другима регрес

Запослени у институцијама БиХ не морају много да брину о својим годишњим одморима, јер ће и ове године добити регрес од 300 КМ, а неки и 2. 433 КМ.

Босна и Херцеговина 03.07.2017 | 20:09
Једним штедња, другима регрес
Тачније, за армију чиновника и функционера у институцијама БиХ и ове године је обезбеђено 7,3 милиона КМ за регрес. Од тога, за запослене у институцијама БиХ 6.757.000 КМ, а у правосудним институцијама БиХ - Високи судски и тужилачки савет, Уставни суд БиХ, Суд и Тужилаштво БиХ - 553.000 КМ.

Управо они који су у рангу најплаћенијих у држави, примиће и највећи регрес, а то су државне судије и тужиоци, којима ће се за годишњи одмор искеширати невероватних 2.433 КМ, док ће нижерангирани у правосуђу примити регрес од 623 КМ.

Интересантно је да је Савет министара пре две године донео одлуку по којој се онима са коефицијентом преко четири исплаћивала једна КМ за регрес, али је то било на снази само “једну летњу сезону”.

Извршни директор Удружења “Нова Српска” Милко Грмуша сматра неморалним и неетичним да доносиоци одлука у јавном сектору позивају грађане на штедњу и да им сваком својом одлуком смањују примања “зарад реформи”, а да с друге стране интерним актима сами себи одређују висока примања.

''Већина радника у реалном сектору у БиХ нема редовна примања, нередовно им се уплаћују порези и доприноси, не могу да овере здравствену књижицу. У таквим условима исплаћивати таква давања у заједничким институцијама, као што је регрес, крајње је лицемерно, јер већина радника запослених у приватном сектору ни не зна шта је регрес'', каже Грмуша.

Истиче и да све то сведочи о томе да не постоји никаква одговорност, а ни визија људи који воде земљу, где она треба да буде за 10 година.

''Сходно томе се све ради од данас до сутра. Битно им је да обезбеде новац за себе, јер се воде оном - ко зна где ћемо бити за годину дана и после избора. То је као у причи о броду који тоне, па хајде да узмемо са тог брода што више залиха, пре него што побегнемо'', каже Грмуша.

Председница Савеза синидиката РС Ранка Мишић каже да редовна исплата регреса за запослене у институцијама БиХ говори да живимо у дубоко подељеном друштву и непремостивој социјалној неједнакости.

''Највећи је апсурд да они који производе, плаћају порезе и доприносе и тиме пуне касе на свим нивоима власти, немају право на пристојан живот, док они који би требало да све ураде да им обезбеде пристојан живот – пуне своје џепове до непристојности. Ми у Српској још увек водимо социјални дијалог, где муку мучимо да добијемо минималан износ регреса за раднике у РС. То је питање око ког се вртимо годину дана, док за то време неки примају регрес од 2.500 КМ'', каже Мишићева.

Она каже да није против тога да људи уживају одређена права, али је против тога да постоји оволика неједнакост, која се у пракси доказује сваки дан, али се ништа не мења.

Правосуђе као државни апарат

За судије и тужиоце који одговорно раде свој посао, плате које сада примају биле би прениске. Али, ако не раде свој посао како треба, онда су им плате превисоке. Очигледно је да се правосуђу понашају исто као остали у том државном апарату, каже Милко Грмуша.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxл

03.07.2017 18:22

ЗА ЛИЈЕКА ИМ ТРЕБАО ДАБОГДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

03.07.2017 18:27

САМО КОМЕНТАРИ И НАКОН ТОГА ТИСИНА МИ НИСМО НАРОД МИ СМО ПОСТАЛИ РОБОВИ РЕЗИМА И НЕЗНАМ КОЈЕ ЗЛО ЈОС ДА НАМ УРАДЕ ПА ДА СЕ РОБОВИ ПОБУНЕ ЗЕМЉА РОБОВА И РОБОВЛАСНИКА КОМЕ СТА НИЈЕ ЈАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

03.07.2017 21:18

Жалосно и смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбодкара

04.07.2017 07:04

Па стасу они криви они уxимсју ми сутимо они узимају насе тандјаре И даље закопане они опет узимају ми са марком у кладиони они опет узимају цитава масинерија.Румуни одма скоце ал нама лос одскок.Па зато само узимајте бахатите се јер данас нема млека данас нема леба зато једи го...а мозда тако треба.Има И национализма за дезерт намазати И то подебело И вук сит И овце за изборе на броју.

ОДГОВОРИТЕ