САД и Меркелова нису пријатељи?

У предизборном програму Ангеле Меркел пред предстојеће парламентарне изборе овог пута је изостављен термин "пријатељ" када се говори о односима са САД.

Свијет 03.07.2017 | 20:02
САД и Меркелова нису пријатељи?
Избори ће бити одржани 24. септембра. У изборној кампањи коју су прије четири године водиле Хришћанска демократска унија (ЦДУ) Ангеле Меркел и њена сестринска баварска партија Хришћанско-социјална унија Баварске (ЦСУ), о САД су говориле као о "најважнијем пријатељу" Њемачке изван Европе, преноси Реутерс.

Према програму из 2013. године, такође је "пријатељство" са Вашингтоном описивано као "камен темељац" међународне политике Њемачке и говорило се о јачању трансатлантских веза кроз уклањање трговинских баријера.

Међутим, како се наводи, ријечи као што су "пријатељ" и "пријатељство" недостају у најновијем изборном програму ЦДУ-ЦСУ који носи назив "За Њемачку у којој живимо добро и срећно", а који су представили Меркелова и лидер ЦСУ Хорст Зехофер.

Како је британска агенција претходно извијестила, приликом представљања предизборног програма, конзервативна партија Ангеле Меркел је обећала грађанима те државе већи број полицајаца, већи број домова и пуну запосленост у наредних осам година. 

Обећали су да неће повећати порез и да ће у будућности имати већа улагања и најаваили да им је циљ да у току сљедећег мандата изграде 1,5 милиона станова, преноси Реутерс. Они су на листу предизборних обећања додали и пуно запослење као циљ - што дефинишу као стопу незапослености која ће бити мања од 3% - до 2025, наводи агенција. 

"Мислимо да то можемо да учинимо", рекла је Меркелова на конференцији поводом представљања програма заједно са лидером ЦСУ Хорстом Зехофером. 

Стопа незапослености у Њемачкој тренутно износи 5,5 процената, а ниво од 3 процента није виђен још од "економског чуда" средином 1970-их година. 

Како се одбројавање до гласања 24. септембра наставља, они имају јасно вођство у односну на партију лијевог центра, Социјалдемократску партију Њемачке (СПД), али, како агенција оцјењује, ипак ће им бити неопходно да се удруже са још једном странком како би могли да владају. 

ЦДУ-ЦСУ, како се наводи, према анкетама имају око 40 одсто подршке, око 16 процената испред СПД-а, њиховог тренутног коалиционог партнера, али и конкурента на предстојећим изборима.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јана

03.07.2017 18:17

Није САД, него нова Политицка Структура из САД и овај Зути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

03.07.2017 20:02

Лако је мени за њих, касе су пуне а когод победи несме пљацкати

Name

Румениге

03.07.2017 19:50

Вец 27 година у Њемацкој нема ни једног Руског војника али зато Америцких има колико хоцес,не зато сто је Њемацка у Нато-у вец зато сто се Амери дрзе докумената из 1945.год.а то је окупација.

ОДГОВОРИТЕ