SAD i Merkelova nisu prijatelji?

U predizbornom programu Angele Merkel pred predstojeće parlamentarne izbore ovog puta je izostavljen termin "prijatelj" kada se govori o odnosima sa SAD.

Svijet 03.07.2017 | 20:02
SAD i Merkelova nisu prijatelji?
Izbori će biti održani 24. septembra. U izbornoj kampanji koju su prije četiri godine vodile Hrišćanska demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njena sestrinska bavarska partija Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU), o SAD su govorile kao o "najvažnijem prijatelju" Njemačke izvan Evrope, prenosi Reuters.

Prema programu iz 2013. godine, takođe je "prijateljstvo" sa Vašingtonom opisivano kao "kamen temeljac" međunarodne politike Njemačke i govorilo se o jačanju transatlantskih veza kroz uklanjanje trgovinskih barijera.

Međutim, kako se navodi, riječi kao što su "prijatelj" i "prijateljstvo" nedostaju u najnovijem izbornom programu CDU-CSU koji nosi naziv "Za Njemačku u kojoj živimo dobro i srećno", a koji su predstavili Merkelova i lider CSU Horst Zehofer.

Kako je britanska agencija prethodno izvijestila, prilikom predstavljanja predizbornog programa, konzervativna partija Angele Merkel je obećala građanima te države veći broj policajaca, veći broj domova i punu zaposlenost u narednih osam godina. 

Obećali su da neće povećati porez i da će u budućnosti imati veća ulaganja i najavaili da im je cilj da u toku sljedećeg mandata izgrade 1,5 miliona stanova, prenosi Reuters. Oni su na listu predizbornih obećanja dodali i puno zaposlenje kao cilj - što definišu kao stopu nezaposlenosti koja će biti manja od 3% - do 2025, navodi agencija. 

"Mislimo da to možemo da učinimo", rekla je Merkelova na konferenciji povodom predstavljanja programa zajedno sa liderom CSU Horstom Zehoferom. 

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj trenutno iznosi 5,5 procenata, a nivo od 3 procenta nije viđen još od "ekonomskog čuda" sredinom 1970-ih godina. 

Kako se odbrojavanje do glasanja 24. septembra nastavlja, oni imaju jasno vođstvo u odnosnu na partiju lijevog centra, Socijaldemokratsku partiju Njemačke (SPD), ali, kako agencija ocjenjuje, ipak će im biti neophodno da se udruže sa još jednom strankom kako bi mogli da vladaju. 

CDU-CSU, kako se navodi, prema anketama imaju oko 40 odsto podrške, oko 16 procenata ispred SPD-a, njihovog trenutnog koalicionog partnera, ali i konkurenta na predstojećim izborima.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jana

03.07.2017 18:17

Nije SAD, nego nova Politicka Struktura iz SAD i ovaj Zuti.

ODGOVORITE
Name

Dr

03.07.2017 20:02

Lako je meni za njih, kase su pune a kogod pobedi nesme pljackati

Name

Rumenige

03.07.2017 19:50

Vec 27 godina u Njemackoj nema ni jednog Ruskog vojnika ali zato Americkih ima koliko hoces,ne zato sto je Njemacka u Nato-u vec zato sto se Ameri drze dokumenata iz 1945.god.a to je okupacija.

ODGOVORITE