Договорен наставак дијалога

Председник Србије Александар Вучић изавио је данас, после разговора код Федерике Могерини са Хашимом Тачијем, да је договорен наставак дијалога и примена већ постигнутих договора.

Србија 03.07.2017 | 12:39
Договорен наставак дијалога
- Формирање Заједнице српских општина се подразумева, ту нема даљих преговора - рекао је Вучић новинарима.

Председник Србије пренео је да је тражио убрзан приступ Србије ЕУ.

Он је рекао да је за припреме за наставак дијалога потребно месец и по дана и истакао да није искључено да се дијалог настави на предсдседничком нивоу.

- Треба озбиљније и храбрије да се разговара о будућим односима - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је питање нивоа само техничко.

- Суштински, кога стране буду одредиле тако ће бити. То је техничко питање, које није од кључног значаја. Постоје много важнија питања од техничких - истакао је он и додао да је разговарано пре свега о односима Срба и Албанаца.

Председник Србије најавио је састанак са председником Савета ЕУ Доналдом Туском 14. јула у Бриселу.

Тројни неформални састанак почео је нешто после 9:45. Могерини је претходно одржала одвојене билатералне састанке са двојицом председника који су трајали око 30-ак минута сваки.

Вућич и Тачи радиће на отпочињању нове фазе дијалога

Како се наводи у званичном саопштењу Европска служба за спољне послове (ЕЕАС), Вучић Тачи сагласили су се данас, на неформалном састанку у Бриселу, да раде на отпочињању нове фазе дијалога Београда и Приштине ради нормализације односа и помирења.

Вучић и Тачи су, такође, одлучили да њихови тимови почну да раде на припремама с тим у вези, и нагласили важност примене досад постигнутих договора у дијалогу без одлагања, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕЕАС-а.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, која је и потпредседница Европске комисије, била је јутрос у Бриселу домаћин неформалног састанка Вучића и Тачија, а том приликом је потврдила посвећеност ЕУ европској перспективи целокупног Западног Балкана, закључује се у саопштењу.

Могерини се прошле седмице у Дубровнику током самита Процеса сарадње у југоисточној Европи одвојено састала са Тачијем и Вучићем после чега је саопштено да их је позвала у Брисел на неформални састанак.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драганче

03.07.2017 11:43

Потроше бар 50.000€ да би договорили нови састанак.

ОДГОВОРИТЕ