Dogovoren nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izavio je danas, posle razgovora kod Federike Mogerini sa Hašimom Tačijem, da je dogovoren nastavak dijaloga i primena već postignutih dogovora.

Srbija 03.07.2017 | 12:39
Dogovoren nastavak dijaloga
- Formiranje Zajednice srpskih opština se podrazumeva, tu nema daljih pregovora - rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije preneo je da je tražio ubrzan pristup Srbije EU.

On je rekao da je za pripreme za nastavak dijaloga potrebno mesec i po dana i istakao da nije isključeno da se dijalog nastavi na predsdsedničkom nivou.

- Treba ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je pitanje nivoa samo tehničko.

- Suštinski, koga strane budu odredile tako će biti. To je tehničko pitanje, koje nije od ključnog značaja. Postoje mnogo važnija pitanja od tehničkih - istakao je on i dodao da je razgovarano pre svega o odnosima Srba i Albanaca.

Predsednik Srbije najavio je sastanak sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom 14. jula u Briselu.

Trojni neformalni sastanak počeo je nešto posle 9:45. Mogerini je prethodno održala odvojene bilateralne sastanke sa dvojicom predsednika koji su trajali oko 30-ak minuta svaki.

Vućič i Tači radiće na otpočinjanju nove faze dijaloga

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), Vučić Tači saglasili su se danas, na neformalnom sastanku u Briselu, da rade na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine radi normalizacije odnosa i pomirenja.

Vučić i Tači su, takođe, odlučili da njihovi timovi počnu da rade na pripremama s tim u vezi, i naglasili važnost primene dosad postignutih dogovora u dijalogu bez odlaganja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EEAS-a.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je i potpredsednica Evropske komisije, bila je jutros u Briselu domaćin neformalnog sastanka Vučića i Tačija, a tom prilikom je potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi celokupnog Zapadnog Balkana, zaključuje se u saopštenju.

Mogerini se prošle sedmice u Dubrovniku tokom samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi odvojeno sastala sa Tačijem i Vučićem posle čega je saopšteno da ih je pozvala u Brisel na neformalni sastanak.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Draganče

03.07.2017 11:43

Potroše bar 50.000€ da bi dogovorili novi sastanak.

ODGOVORITE