Научници проучавали ефекат цимета, резултати изненађујући

Цимет би могао да буде и те како користан састојак у регулисању метаболичког синдрома, тврде научници са Алл Индиа Института у Њу Делхију.

Здравље 03.07.2017 | 08:58
Научници проучавали ефекат цимета, резултати изненађујући
Метаболички синдром је група метаболичких поремећаја који се манифестују као инсулинска резистенција, накупљање масног ткива око стомака, кроз висок ниво холестерола и триглицерида и висок крвни притисак, тј. обухвата сва стања која подижу ризик од кардиоваскуларних болести, срчаног и можданог удара као и дијабетеса.

Индијски научници су проучавали ефекат цимета у исхрани Индијаца, који спадају у популацију са изузетно високим ризиком за развој метаболичког синдрома, дијабетеса типа ИИ и кардиоваскуларних болести. Последње три деценије број особа са дијабетесом у тој земљи се утростручио.

Резултати студије показали су врло повољан утицај цимета код пацијената. Уз узимање цимета у количини од три грама дневно, тежина пацијената у студији смањила се за 3,8 процената, индекс телесне масе за 3,9 одсто, телесна маст за 4,3 процената, обим струка за 5,3 процената, а пали су и крвни притисак за 9,7 одсто као и шећер за 7,1 проценат.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бансхее

03.07.2017 16:20

Боље би им било да се баве проблемом неконтролисаног радјања и множења Индијаца! Па оплодјују и жене у 72 години? Оцеви у 90 тој деценији. Ево рецепта за ЕУ. Не требају вам избјеглице! Једна њенацка ТВ приказа доку филм о том случају! Жалосно, куд иде људска раса, али ... нећемо далеко стићи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

03.07.2017 18:46

ЦИМЕТ ЈЕ ОПАСАН! Прије пет година Еуропска је унија прошла строга ограничења о количини цимета допуштена у храни. Њемачки пекари први су осјетили прибадаче. Власти су упозоравале на разине цимента у традиционалним божићним кексима од цимета (Зимтстерне). Регулатори су открили да неке марке колачића имају разине кумарина 20 пута веће од законом допуштених. Редовита конзумација јефтиног цимета цимета може довести до оштећења јетре. Цимет може такођер комуницирати с другим лијековима, укључујући аспирин, НСАИД (ибупрофен, напроксен, волтарен итд.) И друге антикоагулансе као што је варфарин (Цоумадин), да наведу неколико потенцијалних компликација.