Млеко, јаја и кикирики до првог рођендана

Постоји веза између исхране и развоја алергија. Ако се одлаже увођење у јеловник намирница које се сврставају међу алергене ризик од алергија се повећава.

Здравље 03.07.2017 | 08:32
Млеко, јаја и кикирики до првог рођендана
ДЕЦА која нису пробала кравље млеко пре напуњене године имају скоро четири пута већи ризик да постану алергична на њега у каснијем периоду, показују најновија истраживања. Када су у питању јаја и кикирики, ризик је дупло већи.

Иако се ове намирнице годинама сврставају у нутритивне алергене, стручњаци сматрају да одлагање њиховог увођења у исхрану детета доноси више штете него користи. Избегавање заправо повећава ризик за развијање алергија, стога - што пре се уведу у исхрану у малим количинама, шансе за развијање алергије су мање.

- Студија о повезаности намирница које дајемо детету и ризику од развоја алергије показала је да је рано увођење јаја у исхрану деце до годину дана корисно, јер смањује вероватноћу развоја преосетљивости на било који од три алергена: јаја, млеко или кикирики - рекао је доктор Максвел Трн.

На основу истраживања спроведеног у више од 2.100 канадских породица, откривено је да већина родитеља заиста одлаже увођење ових намирница из страха од нежељене реакције. Истовремено, једно од 50 деце пати од алергије, што значи да та појава достиже ниво епидемије.

Поједини стручњаци иду и корак даље, тврдећи да избегавање ове три намирнице повећава ризик од астме, екцема и алергијског ринитиса у каснијем добу.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар