РС губи економски суверенитет

Потребна је једна врста макроекономске политике коју смо ми назвали »економски патриотизам«, а која се састоји у интелигентном комбиновању интервенционизма/протекционизма с потпуним тржишним отварањем. Она је непосредни одговор на проблем губитка економског суверенитета. Потребан је и радикалан заокрет у концепту управе ка некој врсти веће децентрализације Републике Српске, сматра професор Факултета политичких наука Александар Савановић.

Република Српска 03.07.2017 | 07:59
РС губи економски суверенитет
Савановић каже да је у претходној деценији СНСД проводио снажну политику централизације у свим сегментима политичког, па и друштвеног живота.

"Она се показала ирационалном и неефикасном како у управном тако и у политичком смислу, и очито ју треба промијенити.У Републици Српској су све популарнији митови о некој врсти евроазијске уније, што је с тачке гледишта Републике Српске потпуна бесмислица. РС је географски, а српски народ културолошки, дио Европе и логична политика је јачање евоинтеграцијских процеса, истакао је у разговору за Вијести.ба професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Александар Савановић.

Он је рекао да је Република Српска да се злопати у некој врсти замрзнутог стања, са константо растућом негативном тенденцијом свих кључних макроекономских показатеља.

"Суштина је да се влада у претходној деценији недомаћински понашала крчмећи ресурсе Републике Српске. С једне стране, прибјегавало се распродаји базичних ресурса овог друштва (попут нпр. Телекома) и/или давања под концесије рудних богатстава. С друге стране константно је провођена политика кредитног задужења Републике, а податак да сљедеће године долази на наплату рата која износи више од 900 милиона КМ је алармантан показатељ размјера те погубне политике. Проблем је што тако добијен »лаки« новац није рационално кориштен у развојне програме већ је крчмљен без јасне визије макрокеономске политике", казао је Савановић.

Наглашава да се власт у РС понашала попут »пијаних Рокефелера« трошећи без реда и смисла, као да не постоји сутра.

"Нажалост, то сутра је дошло и ми смо сада у ситуацији да се буџет не може одржати без снажне интервенције споља, или бар без опсежне промјене рочности садашњих обавеза. У оба случаја терет се, рекао бих крајње неморално, пребацује на будуће генерације. Моје је мишљење да је влада госпође Цвијановић најнекомпетентнија Влада у историји РС, а посљедице њеног погубног дјеловања ће се осјетити деценијама. Нама ће под повољним оконостима требати најмање деценија да се опоравимо од онога што је власт (у периоду 2006-2016.) урадила"; казао је Савановић.

Наглашава да оно што још више боли у цијелој тој причи је да је тиме пропуштена једна изузетно повољна историјска ситуација за РС.

"Наиме, ако се сјећате, након продаје Телекома, Република Српска је практично имала на располагању дупли буџет, док је у Федерацији била на дневном реду криза финансирања компликоване кантоналне структуре. Чак је тада, озбиљно или не, разматрана идеја да РС откупи дуг Федерације, са свим политичким бенефитима који би из тога произашли. Сада смо у ситуацији да влада РС моли партнере у Сарајеву да усвоје закон о акцизама да би добила средства за финансирање текућих обавеза", рекао је Савановић.

По њему, економском политиком коју проводи влада Република Српска губи економски суверенитет.

"Посљедице деструктивног понашања у подручју економије имају, наравно, снажне политичке посљедице. Влада још увијек успијева одржати систем на ногама, али рестрикције су присутне на све стране. Рецимо, први пут у послијератној историји РС Влада није била у стању да подржи научне публикације или мобилност наших научних радника. Према званичним подацима у РС је 2009 године било запослено 68000 младих, а 2015 год. 61000. То значи да је годишње 1000 младих људи остајло без посла (или напуштало земљу)", казао је Савановић.

Сматра да треба успоставити владавину права и правне државе, јер је РС као и БХ по многим показатељима најкорумпираније друштво у Европи и шта може бити природније него да се инсистира на борби с тим пошастима.

ПО њему врло важна је и политика компромиса с политичким представницима друга два народа. То је такође логична политика с обзиром да је БХ једно од најподјељенијих друштава у Европи, а политика сталног произвођења конфликта и кавге око великих националних питања очито није давала никакве резултате.

"Умјесто да се бесконачно исцрпљујемо питањем »ко је почео рат« требало је, а треба и даље, да се посветимо стварним проблемима грађана", каже Савановић и додаје да је макроекономска политика која је у једном од докумената названа »економски патриотизам«, а која се састоји у интелигентном комбиновању интервенционизма/протекционизма с потпуним тржишним отварањем.

Сматра да се треба направити радикалан заокрет у концепту управе ка некој врсти веће децентрализације РС.

(БН)





.

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

србо

03.07.2017 06:31

зашто Додик не реагује на ово, зар је заборавио Јасеновац , недавно је на обиљежавања дана страдања Срба паметовао о српству ??? ово је ХДЗ-ова младеж, Човићева дјечица и њихови родитељи.. хттп://вијести.ба/цланак/366652/промоција-устаства-у-сироком-бријегу-дјецији-тим-црна-легија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

03.07.2017 22:56

Какве везе Додик има са српством и православљем? Које то истинске вриједности није погазио?

Name

Геј=океј

03.07.2017 06:43

Разматрана "идеја" да РС откупи дуг Федерације??? Да нисте случајно продали Т-Мобиле за 300 милијарди? Може ли и један "стручњак" са Балкана изјавити нешто без додавања гусларских митоманија? Још се нашао "економиста" са политичких наука! Нема се ту шта паметовати, само треба бити одгојен у поштеној породици и имати образ! Укинути службена аута за све политичаре, осим предсједништва и министара. Њима такође Аудије замијенити са најјефтинијим Шкодама Октавија. Укинути ентитете и ето вишка 2 милијарде сваке године! Који политичар се боји градског превоза због ораха у џепу, нека иде на посао са својим аутом. Да Лукач и компанија не набављају измишљене радаре од 51.600 марака комад јер такви НЕ ПОСТОЈЕ!!! Нека купе исте као што користи Њемачка полиција који коштају од 650 до 1900 марака!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де

03.07.2017 07:44

Зивела унитарна РС, хаха хаха

Name

Ре

03.07.2017 09:26

Укинут накарадну тзв беиха.сто то не казес. Ти знас ни да алијина војска није могла укинут Републику Српску а камо ти.де се опаметили.

Name

ре

03.07.2017 13:08

Има ту добрих смерница медзутим глупост је прицати о томе како је требало откупити дуг Федерације а при томе бити ите како задузен. Јос веца глупост је да би било некве политицке користи. Сви знамо да је федерација далеко мање задузена гледајуци у сваком погледу и по јацини привреде и по глави становника, примера ради будзет кантона Сарајево је знатно веци од будзета Р.Српске. Јос једна битна ствар ако не и нај битнија јесте да федерација није продала ни једну од стратеских фирми сто премасује њихов кредитни дуг за неколико пута. Тако да овакве глупости не стоје. Мислим да оваквим приступом покусава се оправдавати покрадено попљацкано а да се за све окриви неко други или да се стањ приказује лазно то је глупост а ријесење је у јацању привреде а не у лазима

Name

медју нама

03.07.2017 06:45

Цега се дотакне влада ту висе не расте трава. Распикуце и лезилебовици без знања и морала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.07.2017 06:50

Све тачно, нешто речено и смањеним интензитетом у односу на реалност. Анализа стања урадјена...И ШТА САД...КАКО ДАЉЕ? Рјешење? Полиција, судство, инспекције...све је у њиховим рукама. Медјународној заједници ово одговара, они се ни не труде да се овде уведе здрав систем. И како сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

03.07.2017 06:50

Веома добра, тацна и упозоравајућа анализа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

03.07.2017 06:52

Како мозес изгубити несто сто и онако ниси имао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2017 12:00

Ста ви то имате бољег у сарајевском пасалуку реци богати.биједан хад И цемер јос гори

Name

Даре

03.07.2017 06:54

Ови сад сто су на власти то не знају извести. Када би хтјели они то не знају јер је на дјелу аутократско кабадахијски стил владања који се не мозе замјенити док се не појаве нови људи. Сама чињеница да нама управљају најбогатији људи а не најпаметнији или најбољи међу нама, говори да је њима добро и да нема потребе да се било шта мијења.Стварају се вјештачке кризе углавном празном нациналном реториком чији једини циљ да се плашимо оних других а заправо циљ је да не питамо никога "како си стекао толико богатство од државне плате". Ако постоји институција као рецимо СИПА, њу треба прогласити "антисрпском" како не би хапсила "СРБЕ" у ствари оне који је и проглашавају таквом јер њоме не управљају.Вази правило да је све " антисрпско" ако њиме не управљам "ја" али ако ја управљам и одрађујем тендере е то је онда "неопходна сарадња на државном нивоу".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

03.07.2017 06:55

Неће доћи до промјена док су националисти на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гого..

03.07.2017 07:00

Никад неспособнија влада,,,,жељка,,Телгетија..Глухаковић,Голићка,Савановић.....Итд. Сви до једног,унистисе и привреду и друштво...фукаре су то од људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xw

03.07.2017 07:19

ПРОФЕСОРЕ, апсолутно је тако и неминовно , али владајућа структура се понаша пластично речено,, као када би Вама студенти од прве године држали предавање и Ви пред њима полагали испите,,у таквом положају ја видим нашу катастрофу.Владин концепт 11-т година ишао је узлазном путањом док се продавала имовина и ресурси,а потом се прешло на омасовљавање централизованог система на челу са СНСД и тим људима је кроз привилегије индоктринирано да без њих нема живота.Да би се групе финансијски обезбедиле,па онда породично стабло прешло се на систем дај да данас преживело,а сутра ћемо видјети.Ни ЕУ, ни Азијска групација неда никоме ништа џабе.Сви показатељи су на нивоу статистике грешке.Најбољи кадрова ви нам одлазе јер су ДЈЕЦА сиромашних родитеља.Ако се ти млади људи укључе у страначки живот, напуштају га брзо када виде какви кадрови одлучују.Конкретно на ФПН, међународни односи иако није почела академска година њих 20 бруцоша зна да га већ чека посао учио, не учио.А и Ви то знате и само могу замислити како Вам је држати предавање.Сто влада медијски више напада Ф БиХ све понижење иде у Сарајево и моли за договоре.Зивот је веома кратак да се тако кардиналне грешке ове владе уклоне.Било је грешака и претходних влада,али ова је имала толико времена да све искристалисе.Највеци проблем видим, да влада РС рачуна ми ћемо се неплански разбацивати Руси,Кинези и Србија ће нас цех платити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

03.07.2017 07:21

Да би несто ИЗГУБИО прво га морас ИМАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

03.07.2017 13:25

Чувај ти комшо своју федерацију,ако хрвати узму оно што сте им отели,бићете мањи од нокије

Name

Wwww

03.07.2017 15:49

Ако

Name

МК

03.07.2017 07:24

КЛЕЦИ МОЛИ ТУ ПОМОЦИ НЕМА Е ТУ ПЈЕСМУ ОД САД СНСД ТРЕБА ДА ПЈЕВА ЗЕЉКА И МИСЛЕ НАПРАВИТИ ДУЕТ ХИТНО И У РЕП СТИЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

03.07.2017 08:28

Глухаковиц је радио у,, СОКО,, МОСТАР,, и одјебасе га због мангуплука ФУКАРО

Name

МК

03.07.2017 14:38

ЉУДИ МАЛО СМИСЛА ЗА ХУМОР МОЗДА НИЈЕ СВЕ ЦРНО ИМА И ТАМНО ПЛАВА У НИЈАНСАМА

Name

цдблука

03.07.2017 13:53

Свака цаст Саване за коментар. Све је тацно тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овог господина

04.07.2017 15:03

Не треба схватати озбиљно! Има више разлога! Не бих даље...

ОДГОВОРИТЕ