Видео: Нестаје Серија А какву смо знали, ВАР у Италији!

Фудбалери на "чизми" већ дуго имају специфичан осећај за драму и расправу приликом спорних ситуација. Сада томе долази крај.

Фудбал 03.07.2017 | 00:00
Видео: Нестаје Серија А какву смо знали, ВАР у Италији!
Италијанска Серија А је спремна за примену новог ВАР система, па ће судијама од следеће сезоне највероватније бити омогућено да прегледају видео снимке спорних ситуација да не би правили грешке.

Председник италијанске асоцијације фудбалских судија Марчело Ничи је сигуран да ће ВАР бити добродошао арбитрима у Серрији А у долазећој сезони и каже да су тестови били охрабрујући.

У Серију А ће по његовим речима ова технологија заживети већ од наредне сезоне.

"Свет судија је спреман за ову нову авантуру. Са ВАР системом ће бити елиминисане грешке и свакако ће бити 'штуцања' на почетку током експерименталне фазе, али се надамо да ћемо грешке смањити на нулу", рекао је Ничи агенцији АНСА.



ВАР је већ створио одређене контроверзе у фудбалском свету јер и поред употребе ове технологије на Купу конфедерација, Чиле против Португала у полуфиналу није добио пенал после старта Жозеа Фонтеа над Франсиском Силвом.

Видео снимке ће у Серији А прегледати двоје људи поред терена. Видео технологија је на овај начин коришћена на Светском првенству за играче до 20 година, али и на Европском за играче до 21.

"Судија поред монитора мора да интервенише да би се рашчистиле ствари. У случају јасне или велике грешке, он може да реагује и исправи је. Надамо се минималном мешању, али максималној добити", каже Ничи.



О новој технологији расправља ИФАБ, борд Међународних фудбалских асоцијација, а судије поред терена ће моћи да реагују у четири ситуације.

"Код голова, пенала, црвених картона и погрешно додељених картона. Главни судија ће и даље доносити најважније одлуке на терену, али ће моћи и да промени своју одлуку код јасно видљивих ситуација", истиче Ничи и додаје да ће се само код јасних ситуација помоћници за монитором оглашавати.

Увођење нове технологије планира и Бундеслига од почетка следеће сезоне, а ВАР систем је први пут тестиран прошле године на утакмици између Б тимова Њујорк Ред Була и Орландо Ситија у америчкој лиги. Прва лига у којој је систем почео да се користи је аустралијска А-лига, априла ове године.

Што се тиче највећих фудбалских такмичења, очекује се да ВАР "дебитује" на Светском првенству у Русији 2018. године.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар