Video: Nestaje Serija A kakvu smo znali, VAR u Italiji!

Fudbaleri na "čizmi" već dugo imaju specifičan osećaj za dramu i raspravu prilikom spornih situacija. Sada tome dolazi kraj.

Fudbal 03.07.2017 | 00:00
Video: Nestaje Serija A kakvu smo znali, VAR u Italiji!
Italijanska Serija A je spremna za primenu novog VAR sistema, pa će sudijama od sledeće sezone najverovatnije biti omogućeno da pregledaju video snimke spornih situacija da ne bi pravili greške.

Predsednik italijanske asocijacije fudbalskih sudija Marčelo Niči je siguran da će VAR biti dobrodošao arbitrima u Serriji A u dolazećoj sezoni i kaže da su testovi bili ohrabrujući.

U Seriju A će po njegovim rečima ova tehnologija zaživeti već od naredne sezone.

"Svet sudija je spreman za ovu novu avanturu. Sa VAR sistemom će biti eliminisane greške i svakako će biti 'štucanja' na početku tokom eksperimentalne faze, ali se nadamo da ćemo greške smanjiti na nulu", rekao je Niči agenciji ANSA.VAR je već stvorio određene kontroverze u fudbalskom svetu jer i pored upotrebe ove tehnologije na Kupu konfederacija, Čile protiv Portugala u polufinalu nije dobio penal posle starta Žozea Fontea nad Fransiskom Silvom.

Video snimke će u Seriji A pregledati dvoje ljudi pored terena. Video tehnologija je na ovaj način korišćena na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, ali i na Evropskom za igrače do 21.

"Sudija pored monitora mora da interveniše da bi se raščistile stvari. U slučaju jasne ili velike greške, on može da reaguje i ispravi je. Nadamo se minimalnom mešanju, ali maksimalnoj dobiti", kaže Niči.O novoj tehnologiji raspravlja IFAB, bord Međunarodnih fudbalskih asocijacija, a sudije pored terena će moći da reaguju u četiri situacije.

"Kod golova, penala, crvenih kartona i pogrešno dodeljenih kartona. Glavni sudija će i dalje donositi najvažnije odluke na terenu, ali će moći i da promeni svoju odluku kod jasno vidljivih situacija", ističe Niči i dodaje da će se samo kod jasnih situacija pomoćnici za monitorom oglašavati.

Uvođenje nove tehnologije planira i Bundesliga od početka sledeće sezone, a VAR sistem je prvi put testiran prošle godine na utakmici između B timova Njujork Red Bula i Orlando Sitija u američkoj ligi. Prva liga u kojoj je sistem počeo da se koristi je australijska A-liga, aprila ove godine.

Što se tiče najvećih fudbalskih takmičenja, očekuje se da VAR "debituje" na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar