Мосул: ИСИЛ на измаку снаге

Светске агенције преносе да је питање дана када ће Мосул, други по величини град у Ираку, бити ослобођен из руку Исламске државе.

Свијет 02.07.2017 | 16:30
Мосул: ИСИЛ на измаку снаге
Ирачке снаге ставиле су под контролу болницу и друге медицинске објекте у западном делу града. Претпоставља да у старом делу Мосула има око 60 хиљада људи које џихадисти користе као "живи штит" како би спречили нападе ирачке војске и полиције.

У очајничком покушају да избегну сигурну смрт од метка или глади и дођу на сигурно, многе породице свакодневно беже из Мосула и долазе у камп Ел Саламија у јужном делу града.

Муж 32-годишње Зеине, био је борац и веран Исламској држави. Убијен је у центру града, одмах после прве критике Исламске државе.

"Тамо нема хране. Скупљамо оно што остане од других. Од Даеша смо добијали веома мало хране. Оно што су давали било је довољно само за једног члана породице", каже Зеина Садуиа.

У камп је стигло и неколико породица које су побегле кроз уске улице око некадашње Ел-Нури џамије. То је сада згариште, јер су тај верски објекат уништили борци Исламске државе прошле недеље, када су им се приближиле ирачке снаге безбедности. Многи који беже из Мосула су рањени, жедни и исцрпљени.

"Бог нас је заштитио. Спасио нас је од Исламске државе и сигурне смрти од глади. Бог ће им судити", каже Фатима Мохамед.

Они који су побели из тог града и избегли сигурну смрт, кажу да је у Мосулу остало бар 50.000 цивила, које држи око 300 исламиста.

"Војници су дошли до нас и рекли: Излазите из куће. Спасићемо вас од ИД", рекао је Јасин Мохамед.

"Побегли смо из Сарђ Кана. Нашли су нас ирачки војници", рекла је Кадија Шабан.

На питање новинара зашто су побегли, каже да су побегли од глади, а искусили су патњу и све неправде.

Падом Мосула, биће уништен и калифат такозване Исламске државе. Рушењем Велике џамије, где је њихов вођа ел Багдади, положио заклетву и прогласио калифат, поражен је ИД у Ираку.

Коалиција међународних снага предвођена САД-ом, пружа ваздушну подршку и помаже ирачкој војсци и полицији у офанзиви на Мосул, која је почела октобра прошле године.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Карадоз

02.07.2017 14:36

Нема Ал Qаиде, ево наце бити ни ИСИЛ-а.. ко це сад да буде главни терориста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2017 16:26

Па ај објасни да нису терористи?

Name

симо

03.07.2017 12:01

Под мац бато.

Name

Појацање

02.07.2017 18:58

Полахко.Сад це појацање из Сехер Босне.Берлин је пао 45 ал Фазлагица кула није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

02.07.2017 19:41

Гдје бијагосте турци из фазлагића куле у овом рату

Name

Купус

02.07.2017 19:40

Ви арапи и терористи требате да схватите да кад тад морате добити насу демократију.То знаци алкохол и дрога за васу дјецу.кладионице и барови за мускарце .схопингцентри за зене.кредити за фамилије.Све док ово небудете имали ви сте заостали и сељацине.

ОДГОВОРИТЕ