Mosul: ISIL na izmaku snage

Svetske agencije prenose da je pitanje dana kada će Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, biti oslobođen iz ruku Islamske države.

Svijet 02.07.2017 | 16:30
Mosul: ISIL na izmaku snage
Iračke snage stavile su pod kontrolu bolnicu i druge medicinske objekte u zapadnom delu grada. Pretpostavlja da u starom delu Mosula ima oko 60 hiljada ljudi koje džihadisti koriste kao "živi štit" kako bi sprečili napade iračke vojske i policije.

U očajničkom pokušaju da izbegnu sigurnu smrt od metka ili gladi i dođu na sigurno, mnoge porodice svakodnevno beže iz Mosula i dolaze u kamp El Salamija u južnom delu grada.

Muž 32-godišnje Zeine, bio je borac i veran Islamskoj državi. Ubijen je u centru grada, odmah posle prve kritike Islamske države.

"Tamo nema hrane. Skupljamo ono što ostane od drugih. Od Daeša smo dobijali veoma malo hrane. Ono što su davali bilo je dovoljno samo za jednog člana porodice", kaže Zeina Saduia.

U kamp je stiglo i nekoliko porodica koje su pobegle kroz uske ulice oko nekadašnje El-Nuri džamije. To je sada zgarište, jer su taj verski objekat uništili borci Islamske države prošle nedelje, kada su im se približile iračke snage bezbednosti. Mnogi koji beže iz Mosula su ranjeni, žedni i iscrpljeni.

"Bog nas je zaštitio. Spasio nas je od Islamske države i sigurne smrti od gladi. Bog će im suditi", kaže Fatima Mohamed.

Oni koji su pobeli iz tog grada i izbegli sigurnu smrt, kažu da je u Mosulu ostalo bar 50.000 civila, koje drži oko 300 islamista.

"Vojnici su došli do nas i rekli: Izlazite iz kuće. Spasićemo vas od ID", rekao je Jasin Mohamed.

"Pobegli smo iz Sarđ Kana. Našli su nas irački vojnici", rekla je Kadija Šaban.

Na pitanje novinara zašto su pobegli, kaže da su pobegli od gladi, a iskusili su patnju i sve nepravde.

Padom Mosula, biće uništen i kalifat takozvane Islamske države. Rušenjem Velike džamije, gde je njihov vođa el Bagdadi, položio zakletvu i proglasio kalifat, poražen je ID u Iraku.

Koalicija međunarodnih snaga predvođena SAD-om, pruža vazdušnu podršku i pomaže iračkoj vojsci i policiji u ofanzivi na Mosul, koja je počela oktobra prošle godine.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Karadoz

02.07.2017 14:36

Nema Al Qaide, evo nace biti ni ISIL-a.. ko ce sad da bude glavni terorista?

ODGOVORITE
Name

Re

02.07.2017 16:26

Pa aj objasni da nisu teroristi?

Name

simo

03.07.2017 12:01

Pod mac bato.

Name

Pojacanje

02.07.2017 18:58

Polahko.Sad ce pojacanje iz Seher Bosne.Berlin je pao 45 al Fazlagica kula nije.

ODGOVORITE
Name

Gacko

02.07.2017 19:41

Gdje bijagoste turci iz fazlagića kule u ovom ratu

Name

Kupus

02.07.2017 19:40

Vi arapi i teroristi trebate da shvatite da kad tad morate dobiti nasu demokratiju.To znaci alkohol i droga za vasu djecu.kladionice i barovi za muskarce .shopingcentri za zene.krediti za familije.Sve dok ovo nebudete imali vi ste zaostali i seljacine.

ODGOVORITE