Када почиње и како ће изгледати Б АБА лига?

Са директором регионалног такмичења, Крешимиром Новоселом, Мондо је разговарао о теми која изазива велику пажњу кошаркашког региона.

Кошарка 02.07.2017 | 23:30
Када почиње и како ће изгледати Б АБА лига?
Идеја о "Другој АБА лиги" постоји већ неколико година, а из сезоне у сезону све је ближа реализацији.

Формирање "Б" регионалног такмичења, које би такође окупило кошаркашке екипе из целог региона, интересантно је у свим земљама окружења, а конкретан корак - покретање те лиге, могло би да се догоди већ овог лета.

"Ако не овог - онда најкасније наредног", изјавио је у недељу за МОНДО директор АБА лиге Крешимир Новосел.

"На прошлој седници скупштине донели смо одлуку да покренемо пројекат и да видимо да ли је могуће почети 'Другу АБА лигу' ове сезоне. Разговоре смо обавили, предуслове смо испунили, али је остало пар неразјашњених питања, па ћемо до наредне скупштине, заказане за 10. јул у Загребу, имати услове да донесемо коначну одлуку да ли ће 'Друга АБА лига' кренути на јесен или ће кренути са следећом годином. Та лига није упитна, а биће покренута оног тренутка када испунимо све услове", изјавио је Новосел за МОНДО.

Наведени услови су пре свега "техничко-финансијске природе".

"Управо то су ствари које морамо решити до краја. Када се задовоље сви ти наведени критеријуми, онда ћемо донети и одлуку да се крене са покретањем друге лиге, јер желимо пре свега да створимо првој АБА лиги све неопходне услове, као приоритетном такмичењу".

На питање да ли за покретање друге лиге постоји интересовање тимова - потенцијалних учесника, Новосел одговара: "Апсолутно!".

"Постоји велико, заиста доста велико интересовање. Значајан број клубова је заинтересован. Идеја је да учествују по два клуба из сваке од шест држава и ако се донесе одлука да лига буде покренута на јесен, врло брзо ће бити дефинисан и списак учесника", истакао је Новосел.

Који ће бити критеријум уласка екипа у такмичење?

"То ћемо још до краја дефинисати. У разговорима и основним идејама, критеријум би био одређен према пласману у националном првенству, а ту су и критеријуми традиције, историје клубова, као и амбициозности њихових пројеката".

Којим данима у недељи би се играла друга лига и да ли би се преклапала са "А" такмичењем? Тренутно се намеће закључак да би те утакмице биле одигране од понедељка до среде.

"То би се гледало према календару националних првенстава, јер не желимо улазити у те термине. Највероватније би утакмице биле организоване током седмице".

Амбициозност овог пројекта је очигледна, а Новосел посебно подвлачи да се "Друга АБА лига" не би смела посматрати као ударац на националне лиге.

"Велики интерес за ово је показан. Поготово међу клубовима. Сви наводе да желе већи број мечева у односу на садашњи број, као и да желе да то буду квалитетније утакмице. Ово такмичење би дефинитивно било велики помак напред - и то не само оних тимова који би играли 'Б' лигу. Такође, ово свакако није ударац на националне лиге, већ жеља за организацијом такмичења које би пре свега користило тимовима и омогућило им конкурентније мечеве, на регионалном нивоу", додао је Новосел.

Шампион иде у "А" АБА лигу...

Упитан за проходност такмичења ка вишем рангу, Новосел најављује принцип уласка у "А" лигу од прве сезоне. "Наравно, Друга АБА лига имала би пролазност ка вишем степену такмичења већ од старта", објаснио је Новосел.

О Јуниорској АБА лиги...

Паралалено са "Б" АБА лигом, већ се развија и пројекат јуниорског регионалног такмичења, о чему је МОНДО већ писао. "Јуниорска АБА лига је пројекат на којем се ради. Идеја је да буде постављен на платформи одигравања пар турнира ове сезоне, јер су јуниори доста оптерећени зато што доста њих игра и сениорске лиге. Ту је потребно детаљно ускладити календаре и зато ће за почетак она извесно бити формирана кроз два турнира", додао је Новосел.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар