Kada počinje i kako će izgledati B ABA liga?

Sa direktorom regionalnog takmičenja, Krešimirom Novoselom, Mondo je razgovarao o temi koja izaziva veliku pažnju košarkaškog regiona.

Košarka 02.07.2017 | 23:30
Kada počinje i kako će izgledati B ABA liga?
Ideja o "Drugoj ABA ligi" postoji već nekoliko godina, a iz sezone u sezonu sve je bliža realizaciji.

Formiranje "B" regionalnog takmičenja, koje bi takođe okupilo košarkaške ekipe iz celog regiona, interesantno je u svim zemljama okruženja, a konkretan korak - pokretanje te lige, moglo bi da se dogodi već ovog leta.

"Ako ne ovog - onda najkasnije narednog", izjavio je u nedelju za MONDO direktor ABA lige Krešimir Novosel.

"Na prošloj sednici skupštine doneli smo odluku da pokrenemo projekat i da vidimo da li je moguće početi 'Drugu ABA ligu' ove sezone. Razgovore smo obavili, preduslove smo ispunili, ali je ostalo par nerazjašnjenih pitanja, pa ćemo do naredne skupštine, zakazane za 10. jul u Zagrebu, imati uslove da donesemo konačnu odluku da li će 'Druga ABA liga' krenuti na jesen ili će krenuti sa sledećom godinom. Ta liga nije upitna, a biće pokrenuta onog trenutka kada ispunimo sve uslove", izjavio je Novosel za MONDO.

Navedeni uslovi su pre svega "tehničko-finansijske prirode".

"Upravo to su stvari koje moramo rešiti do kraja. Kada se zadovolje svi ti navedeni kriterijumi, onda ćemo doneti i odluku da se krene sa pokretanjem druge lige, jer želimo pre svega da stvorimo prvoj ABA ligi sve neophodne uslove, kao prioritetnom takmičenju".

Na pitanje da li za pokretanje druge lige postoji interesovanje timova - potencijalnih učesnika, Novosel odgovara: "Apsolutno!".

"Postoji veliko, zaista dosta veliko interesovanje. Značajan broj klubova je zainteresovan. Ideja je da učestvuju po dva kluba iz svake od šest država i ako se donese odluka da liga bude pokrenuta na jesen, vrlo brzo će biti definisan i spisak učesnika", istakao je Novosel.

Koji će biti kriterijum ulaska ekipa u takmičenje?

"To ćemo još do kraja definisati. U razgovorima i osnovnim idejama, kriterijum bi bio određen prema plasmanu u nacionalnom prvenstvu, a tu su i kriterijumi tradicije, istorije klubova, kao i ambicioznosti njihovih projekata".

Kojim danima u nedelji bi se igrala druga liga i da li bi se preklapala sa "A" takmičenjem? Trenutno se nameće zaključak da bi te utakmice bile odigrane od ponedeljka do srede.

"To bi se gledalo prema kalendaru nacionalnih prvenstava, jer ne želimo ulaziti u te termine. Najverovatnije bi utakmice bile organizovane tokom sedmice".

Ambicioznost ovog projekta je očigledna, a Novosel posebno podvlači da se "Druga ABA liga" ne bi smela posmatrati kao udarac na nacionalne lige.

"Veliki interes za ovo je pokazan. Pogotovo među klubovima. Svi navode da žele veći broj mečeva u odnosu na sadašnji broj, kao i da žele da to budu kvalitetnije utakmice. Ovo takmičenje bi definitivno bilo veliki pomak napred - i to ne samo onih timova koji bi igrali 'B' ligu. Takođe, ovo svakako nije udarac na nacionalne lige, već želja za organizacijom takmičenja koje bi pre svega koristilo timovima i omogućilo im konkurentnije mečeve, na regionalnom nivou", dodao je Novosel.

Šampion ide u "A" ABA ligu...

Upitan za prohodnost takmičenja ka višem rangu, Novosel najavljuje princip ulaska u "A" ligu od prve sezone. "Naravno, Druga ABA liga imala bi prolaznost ka višem stepenu takmičenja već od starta", objasnio je Novosel.

O Juniorskoj ABA ligi...

Paralaleno sa "B" ABA ligom, već se razvija i projekat juniorskog regionalnog takmičenja, o čemu je MONDO već pisao. "Juniorska ABA liga je projekat na kojem se radi. Ideja je da bude postavljen na platformi odigravanja par turnira ove sezone, jer su juniori dosta opterećeni zato što dosta njih igra i seniorske lige. Tu je potrebno detaljno uskladiti kalendare i zato će za početak ona izvesno biti formirana kroz dva turnira", dodao je Novosel.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar