Обама водио рат против Путина

Почетком августа прошле године, у Бијелу кућу стигла је коверта послата из сједишта ЦИА, у којој се налазио детаљни обавјештајни извјештај о умјешаности Владимира Путина у кампању америчких предсједничких избора, пише "Вашингтон Пост".

Свијет 02.07.2017 | 14:36
Обама водио рат против Путина
Амерички обавјештајци пресрели су Путинове специфичне инструкције којима је наредио циљеве кампање - пораз или барем наношење штете демократској кандидаткињи Хилари Клинтон, те помагање Доналду Трампу у побједи на изборима.

Руски напади на америчке изборе постајали су све очигледнији. Хакери добро повезани с руским обавјештајним службама су имали увид у компјутерске мреже Демократске странке, али и неке републиканце, више од годину дана.

ФБИ је отворио истрагу о Русима блиским Трамповим сарадницима, да би убрзо готово 20.000 емејлова украдених са сервера демократске странке завршило на страницама "Викиликса". Америчке власти тек тада су постале свјесне утицаја руских хакера и руских планова за надолазеће изборе, наводи лист.

О осјетљивости материјала највише говори чињеница да је шеф ЦИА одлучио да је материјал толико осетљив да га није ставио у дневне извјештаје предсједнику. Сви разговори о руском утицају на изборе одржавани су у највишој тајности, практично једнако као и припреме за убиство Осаме бин Ладена.

Требало је времена да и остали дијелови обавјештајне заједнице прихвате закључке ЦИА. А врхушка Обаминог кабинета тек је у посљедњим недјељама његовог мандата пристала да изађе у јавност с информацијама о руском уплитању. Међутим, нису Обамини сарадници само посматрали шта им Руси раде.

Тајно су расправљали о могућим одговорима и кажњавању руских власти. Расправљали су о могућим нападима на руску инфраструктуру, објави тајних и срамотних материјала о Путину и санкцијама које би уништиле руску привреду, пише "Вашингтон пост".

Након неколико месеци расправљања и договарања, Обама је одобрио доста скроман пакет мјера. Затворена су два руска комплекса, протјерано је 35 дипломата и увео је економске санкције толико специфичне да су их многи прозвали чисто симболичким.

Одобрио је Обама и постављање злоћудних програма у руску инфраструктуру, праве дигиталне, бомбе које би могли активирати по жељи. Пројекат је одобрен у посљедњим недјељама Обаминог мандата и био је тек у развоју кад је он напустио Бијелу кућу и предао је на чување Доналду Трампу.

Ипак, због различитог приступа Обаме и Трампа, вјерује се да Руси неће сносити конкретне посљедице утицаја на америчке изборе.

Најближи Обамини сарадници бране такву тактику. Кажу да када су они дознали за руско уплитање, већ је било касно да се заустави предаја свих оних мејлова "Викиликсу". Потпуно су увјерени и да су Обамина упозорења, укључујући и једно Путину, натерали Русију да заустави неке амбициозније планове попут саботаже америчких гласачких кутија.

Откриће ЦИА догодило се у вријеме када је Трамп већ осигурао номинацију Републиканске странке, али све анкете су прогнозирале да ће Хилари Клинтон наставити демократску власт у Бијелој кући. Обама је очекивао да ће за неколико мјесеци предати власт некадашњој колегиници. А саме информације о Путину биле су невјероватне.

Било је невјероватно и да су уопште успјели да добију неке информације, а дио њих је "Вашингтон Пост" одлучио да чува у тајности на молбу америчких власти, пише амерички лист.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Патриота

02.07.2017 18:12

Па ко вам је обама Терориста

ОДГОВОРИТЕ