Obama vodio rat protiv Putina

Početkom avgusta prošle godine, u Bijelu kuću stigla je koverta poslata iz sjedišta CIA, u kojoj se nalazio detaljni obavještajni izvještaj o umješanosti Vladimira Putina u kampanju američkih predsjedničkih izbora, piše "Vašington Post".

Svijet 02.07.2017 | 14:36
Obama vodio rat protiv Putina
Američki obavještajci presreli su Putinove specifične instrukcije kojima je naredio ciljeve kampanje - poraz ili barem nanošenje štete demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, te pomaganje Donaldu Trampu u pobjedi na izborima.

Ruski napadi na američke izbore postajali su sve očigledniji. Hakeri dobro povezani s ruskim obavještajnim službama su imali uvid u kompjuterske mreže Demokratske stranke, ali i neke republikance, više od godinu dana.

FBI je otvorio istragu o Rusima bliskim Trampovim saradnicima, da bi ubrzo gotovo 20.000 emejlova ukradenih sa servera demokratske stranke završilo na stranicama "Vikiliksa". Američke vlasti tek tada su postale svjesne uticaja ruskih hakera i ruskih planova za nadolazeće izbore, navodi list.

O osjetljivosti materijala najviše govori činjenica da je šef CIA odlučio da je materijal toliko osetljiv da ga nije stavio u dnevne izvještaje predsjedniku. Svi razgovori o ruskom uticaju na izbore održavani su u najvišoj tajnosti, praktično jednako kao i pripreme za ubistvo Osame bin Ladena.

Trebalo je vremena da i ostali dijelovi obavještajne zajednice prihvate zaključke CIA. A vrhuška Obaminog kabineta tek je u posljednjim nedjeljama njegovog mandata pristala da izađe u javnost s informacijama o ruskom uplitanju. Međutim, nisu Obamini saradnici samo posmatrali šta im Rusi rade.

Tajno su raspravljali o mogućim odgovorima i kažnjavanju ruskih vlasti. Raspravljali su o mogućim napadima na rusku infrastrukturu, objavi tajnih i sramotnih materijala o Putinu i sankcijama koje bi uništile rusku privredu, piše "Vašington post".

Nakon nekoliko meseci raspravljanja i dogovaranja, Obama je odobrio dosta skroman paket mjera. Zatvorena su dva ruska kompleksa, protjerano je 35 diplomata i uveo je ekonomske sankcije toliko specifične da su ih mnogi prozvali čisto simboličkim.

Odobrio je Obama i postavljanje zloćudnih programa u rusku infrastrukturu, prave digitalne, bombe koje bi mogli aktivirati po želji. Projekat je odobren u posljednjim nedjeljama Obaminog mandata i bio je tek u razvoju kad je on napustio Bijelu kuću i predao je na čuvanje Donaldu Trampu.

Ipak, zbog različitog pristupa Obame i Trampa, vjeruje se da Rusi neće snositi konkretne posljedice uticaja na američke izbore.

Najbliži Obamini saradnici brane takvu taktiku. Kažu da kada su oni doznali za rusko uplitanje, već je bilo kasno da se zaustavi predaja svih onih mejlova "Vikiliksu". Potpuno su uvjereni i da su Obamina upozorenja, uključujući i jedno Putinu, naterali Rusiju da zaustavi neke ambicioznije planove poput sabotaže američkih glasačkih kutija.

Otkriće CIA dogodilo se u vrijeme kada je Tramp već osigurao nominaciju Republikanske stranke, ali sve ankete su prognozirale da će Hilari Klinton nastaviti demokratsku vlast u Bijeloj kući. Obama je očekivao da će za nekoliko mjeseci predati vlast nekadašnjoj koleginici. A same informacije o Putinu bile su nevjerovatne.

Bilo je nevjerovatno i da su uopšte uspjeli da dobiju neke informacije, a dio njih je "Vašington Post" odlučio da čuva u tajnosti na molbu američkih vlasti, piše američki list.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Patriota

02.07.2017 18:12

Pa ko vam je obama Terorista

ODGOVORITE