И Србац у знаку беба

Традиционална манифестација „Конференција беба“, која има за циљ промоцију породице и родитељства, синоћ је одржана и у Српцу на радост великог броја најмладјих становника, њихових родитеља и осталих градјана. Од 147 позваних беба, родјених измедју два Видовдана, одазвала се већина и свима су подијељени пригодни поклони.

Република Српска 01.07.2017 | 21:35
И Србац у знаку беба
Посебно је импресионирао дефиле беба у пратњи родитеља и старије браће и сестара, који су прошли улицама града, да би након тога присуствовали избору новог предсједништва беба на градском тргу испред општинског парламента. Најмладја беба Дуња Микић из Лепенице са само осам дана од родјења симболично је преузела улогу предсједавајућег Предсједништва беба.



У руководству је и најстарија беба Дејана Адамовић из Корова, која је истовремено прославила и први родјендан. Предсједништво је употпунила Дивна Дјукић из Ситнеша, која је родјена прије четири мјесеца, али има чак пет сестара. Занимљиво је да  Предсједништво чине само цурице, што је, по добар знак јер ће оне „боље штитити права младе популације од мушкараца“, били су коментари медју присутнима на овој манифестацији.



Поздрављајући дјецу и њихове родитеље, замјеник начелника општине Србац Драган Микић је нагласио да је ова општина озбиљно схватила популациону политику и да је из тих разлога  на годишњем ниво буџетом општине планирано 40 хиљада марака једнократне помоћи за новородјену дјецу. „Наставићемо и на друге начине да поправимо демографску структуру становништва и успјешно промовишемо породицу и родитељство“, казао је Микић. Он је изразио наду да ће догодине бити више беба у овој општини у којој је, нажалост, демографска слика доста суморна.



Чланови Предсједништва србачких беба добили су вриједне награде, за шта су се, поред општинске управе,  потрудили и бројни спонзори манифестације. Мајка најмладје бебе  Тамара Микић каже да јој је Дуња прво дијете, али да планира још дјеце. „Лијепо је бити мајка и планирамо најмање још троје дјеце“, каже Тамара. Сличног мишљења је и мајка најстарије бебе, Дијана Адамовић. „Драго ми је што се овако нешто догадја у нашој општини и Републици Српској. Подјелом поклона на овој манифестацији види се да општина мисли о младима“, каже Адамовићева.

Мала Дивна је шеста дјевојчица Славице и Зорана Дјукић из Ситнеша. Иако је измедју најмладе и најстарије кцерке разлика чак 27 година, ови родитељи су поносни на то. „Тешко није, јер влада љубав и разумјевање. Дјеца су највеће богатство, ми смо сретна породица и препоручила би младим брачним паровима да радјају дјецу, јер само тако могу наћи смисао живота“, ријечи су Славице Дјукић, мајке шест кћерки.



За дјецу , њихове родитеље и остале градјане приредјен је и садржајан културно-забавни програјм у коме су учествовали штићеници Дјечијег вртића, Удружења градјана „ЦЕЗАР“, КУД „Бели андјео“ и Етно група „ВЕЗ“.

(БН/ С. К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоки

01.07.2017 20:09

Мој земљак Зоран Дјукиц тјерао је да добије сина па је опет добио сесту церку,немозе се несто назор и против судбине.Нека је зива и здрава сеста љепотица наса.

ОДГОВОРИТЕ